Edvinin Tuomiojuomatemppeli

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasan Ikkuna 19.3.1990


Siellä se kohoaa omassa häikäisemättömässä ylhäisyydessään, Asevelikylän kuntopolun paalupaikalla - Pirunkirkko.

Rakennuksen arkkitekhtuuri on väärinpäin asetetulta konjakkilasilta lainattu ja ulkopinnan, jonka koristeluna on muutama hiilihankokuvio, materiaalina pläkkipeltiä. Sisätila on parrunkanteilla vuorattu ja tähän panelointiin on kulunut tuhoton määrä palikoita. Vaikka tila on pieni, niin niiden kokonaislukua ei varmasti kovin moni lähde laskemaan. On siinä puun pala poikineen, etten sanoisi.

Mistä mies innon moisen luomuksen kyhäämiseen sitten on saanutkin, niin täytyy todeta, ettei ole Hevonkoski turhan päiten töitä paiskinut. Teos on vaikuttava. Se huokuu ulkoista rauhaa ja sen sanomalla on syvät perinnejuuret suomalaisen juomakulttuurin varjopuolissa. Edvin hätyyttelee rankkoja viinapiruja pysyttelemään temppelin suojissa, suljettuna alttarin pohjattomaan Paholaisenlähteeseen.

Tunnelmaa täydentävää piganttia lisämaustetta antaa Harry Huhdan muokkaama kirkkolasi ja pöydälle asetettu vieraskirja kertoo kävijöistä joita riittää. Joko sinä olet tehnyt pyhiinvaellusmatkasi ?

Oviaukossa vasemmalla on itse Kehnoa esittävä veistospää, josta voi irroittaa sarven perinteiseksi juoma-astiaksi. Edvin selittää innoissaan ja esittääkin havainnollisesti kuinka sarvipikari viedään seinäkoristeen nenän alle, josta juomaa tuleman pitäisi ja tuleekin jos usko on tarpeeksi vahva! Tässä nimittäin täytyy toistaiseksi uskolla pelata, koska Hevonkoski ei ole vielä löytänyt ketään sponsoria oluthanaa nenään asentamaan.

--Risto Jalonen