Dramaattinen sopraano Välkki

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

1.11.2006 Suomi24

Anita Välkki lähti Vaasasta megatähdeksi

ANITA VÄLKKI s. 25.10.1926 Sääksmäellä

Kiinnitykset:

Kokkolan kaupungin teatteri 1946-1951 Vaasan suomalainen teatteri 1952-55 Kansallisooppera 1955-1963 Vienin valtionooppera 1963-66 Tukholma 1960 ja 1967 Govent garden 1961-66 Bayreuth 1963-64

Ei paljonkaan enää muistella Vaasassa, että maailman valovoimisimpiin sopraanolaulajiin kuulunut Anita Välkki oli ja eli aikoinaan Vaasassa suomalaisen teatterin näyttelijänä. Kukaan ei hänen jälkeensä suomalaisista laulajista ole vielä kyennyt laulamaan Vagner-laulajana niin loistavasti, joka kykenee laulamaan äänen voimakkuudellaan 136 henkisen sinfoniaorkesterin yli. Se ei saa olla huutamista eikä kiljumista vaan selkeää laulamista. Pitää kysyä, että millä voimilla?

Hän on Vagner-sopraano ja kunniajäsen numero yhdeksän Vagner-Seurassa. Hän on edelleenkin pirteä ja huumorintajuinen henkilö joka muistelee lämmöllä Vaasassa olo aikojaan. Suoraan Vaasan suomalaisesta teatterista hän ponkasisi vauhdilla Suomen kansallisoopperan eturivin laulajaksi.Sitten seurasi New Yorkin Metropolitan,jossa hän oli ylivoimainen ja juhlituin laulajatar merkittävissä roolisuorituksissa. Sieltä hän siirtyi solistisiin osiin Vienin valtionoopperaan ja sen jälkeen Bayreuthin musiikkijuhlille, joka on itsensä Richard Vagnerin perustama musiikkijuhla.

Vaasassa hän lauloi ja näytteli päärooleissa mm. Emmerich Kalma´nin opereteissa Kreivitär Maritza ja Mustalaisruhtinatar. Anita Välkki tänäpäivänäkin muistelee lämmöllä Vaasan aikojaan sillä Vaasan aika oli hänen ponnahduksensa maailman maineeseen. Vaasassa hän sai koulutusta suurempaa varten: - Teatteri oli minulle hyvin tärkeä vaihe, sain hyvän pohjakoulutuksen näyttelemisestä, jota tarvitaan oopperanäyttämöillä.

Vaasassa Anita Välkki aloitti laulunopiskelut Tyyne Hasen johdolla. Tämä huomasi Anitan äänen erikoisuuden ja temperamenttikkuuden ja ryhtyi kannustamaan oopperauralle. Tyyne Hase oli vaasalainen.

Syksyllä 1954 Anita Välkki antoi ensikonsertin Vaasan kaupungintalon juhlasalissa. Konsertin arvostelut olivat pelkästään ylistäviä. Uusi ura oli alkamassa ja Tyyne Hase ilmoitti salaa Anita Välkin kansallisoopperan koelauluun. Helmikuussa 1955 hän matkusti Helsinkiin ja lauloi Verdiä jota kuunteli Alfons Almi, pääjohtaja Sulo Räikkönen, kapellimestari Jussi Jalas ja Nisse Rinkama. Hänet hyväksyttiin yksimielisesti kansallisoopperaan ja Vaasan jälkeen alkoi hänen uusi upea ura. Syksyllä 1955 hän lauloi Maritzan ja ja Verdin Rigoletton ja sen jälkeen Toscan joka tuli olemaan hänen varsinainen läpilyöntinsä. Sen jälkeen alkoi sataa oopperarooleja ympäri maailmaa.

Viisi vuotta kului Vaasan jälkeen, kun hän pääsi laulamaan Lontoon Govent Gardeniin. Samana vuonna hän lauloi jo New Yorkin Metropolitanissa eli tie huipulle oli alkanut. Yleisö, että kaikki kriitikot ottivat hurmioituneena hänet vastaan. Joka puolelta virtasi kutsuja kuuluisien kapellimestareiden johdolla esiintymään. Hänellä oli suuri onni esiintyä aikansa suurimpien kapellimestarien johdolla.

Välkki on dramaattinen sopraano ja sekä mahtava tekniikka joka soveltuu nimen omaan Vagner tulkitsijalle. Hänellä on hyvin erikoinen ja harvinainen äänityyppi, joka kestää suunnatonta rasitusta. Ja juuri hänelle on sävelletty kaikkein herkullisimmat oopperaroolit. Hyvänkään laulajan ääni ei tahdo kestää Vagneria laulaessa, koska roolissa on laulettava matalalta ja korkealta. Hänellä on pitkä yli kahdenkymmenen vuoden laulunopettajan professuuri Sibelius akatemiassa ja hän on kasvattanut monta maamme eturivin laulajaa myös kansainvälisille markkinoille. Hän on myöhemmin konsertoinut Vaasassa ja ollut Vaasan oopperassa laulamassa. Hän ei voi koskaan Vaasan aikaansa unohtaa muistelee Anitä Välkki.

- Pentti Suksi