Boken Rehti meininki / En rejäl avsikt gavs ut

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mustasaari / Korsholm - 11 / 2008
- Reijo Einola

Den produktiva mångkonstnären Risto Jalonen har kommit ut med boken Rehti Meininki / En rejäl avsikt. Boken är i huvudsak en produktion av tre konstnärer. Poeten Kirsti Mäkeläs poetsamling består av 20 sidor med medtryckande dikter. Risto Jalonens bildkonst tittar fram på bokens sidor och ger en behaglig färgklick. Även hans diktserie Himmelsk tid är tidsenlig. Den unga seietecknaren Mikke Jalonens debut med en serieteckning på bokens pärm förstärker bokens helhet. Boken innehåller även gästartister som består av sex andra bildkonstnärer från regionen.

Rehti Meininki / En rejäl avsikt
Redaktör: Risto Jalonen
Upphovsmän: Risto Jalonen, Kirsti Mäkelä ock Mikke Jalonen
Gästartister: Gösta Back, Isto Jakola, Risto Helin, Panu Hemminki, 
Jorma Korpela och Carl Wargh
120 sidor
Tryckeriarbete: Multiprint, Vasa

Bokens slutdel kan man nästan säga att huvuddelen består av Risto Jalonens Aika taivainen / Himmelsk tid eller Kabaum, sade kaptenen om antologin, där man funderar kraftigt på livets- och världsordningen. Det är för första gången som den här hellheten har getts ut i tryck. Det är frågan om samma diktkavalkad som man kan höra på och som framfördes på den bifogade cd:n till verket Rajatapaus / Gränsfall. De här dikterna har konstnären själv framfört som inbjuden gäst till Lepakko i Helsingfors år 1997, varvid Jalonen fick äran att framföra en sammanställning på Rock & Runo festen. Före Jalonen kom in på scen hade man hört och sett på Tuomari Nurmio ock efter Jalonen var det Kauko Röyhkäs tur. År 1998 på Konstens natt i Helsingfors, uppträde Jalonen på Ruoholahden Kanavakeskus och sedan fick han inbjudan till Spotlight i Jakobstad år 2006, där han uppträde som huvudartist på festdelen som arrangerades i biblioteket. För Ilkka Aros del är det här likadana dikter som han framförde på det Kristliga kulturförbundets kulturforum i Vasa årv 2000, först i stadshusets kammarmusiksal och sedan vid festens avslutning i stadshusets festsal. Med kraften av dessa dikter öppnade Aro även det nya biblioteket i Vasa genom att vara talare i hörnet av Hyde Park ock sedan i Alavus fick Pentti Suksi äran att med dessa Dikter på den offentliga festen som arrangerades på Ouras lon, där man hörde som festtalare stadsdirektören i Alavus, Pekka Ala-Mäenpää. Bokens frodiga serier svarar Ristos son Mikke för och han bor i Åbo. Mikke fick stopendium av Österbottens förbunds kulturnämd för att arbeta med serier. Kirsti Mäkelä, som är från Alavus och med sin 21 sidiga helhet Lämpöä täys / Fullt med värme är en fundering om kärleks- och parförhållande.

Gästartisterna kryddar boken mera visuellt.

I Kabaums helhet släpper Jalonen fram rätt så förklarande och ställningstagande saker.

- Ett medel i bildkonst och diktning är att man borde få fram någonting angeläget. För nägra år sedan
 deltog jag i en internationell utställning som arrangerades i Turkiet och vars strävan var att påverka
 minskningen av våld i världen. Teemat var att motsätta sig åt vålds- och tvångspolitiken i världen.

De som deltog i utställningen var inbjudna konstnärer och dom ålades att donera sina verk och genom att sedan sälja verken fick man finansiella resurser för att åtminstone kunna fortsätta med sin propaganda.

- En sådan bestyr var det finns någonting rättsinnig mening är meningsfull ock viktig. Tråkigt nog
 fanns det här i Finland inte just någonting sådant här organiserats sedan lågkonjunkturen. Ibland
 nu som då satsar t.ex. Röda korset på sådant och arrangerade ett par tv auktioner med konstverk
 till försäljing, varvid under bådadera auktionerna fanns mina verk med.
- Nuförtiden har till all lycka rocktrynen väckt här det härv till liv hos oss och hjälpt till med de här
 välgörenhetsärenden, men nog behövs det även bildkonstnärer och diktare med sin verbala gåvor
 för att klara av att göra någonting annat än förfinande diktprosa eller annan modernistisk sillsallad.
- Nog är avsikten upphetsande, när man håller på med uppriktiga saker.