Asko Halmeen veistoksia ja reliefejä

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

VEISTOKSIA JA RELIEFEJÄ VAASASSA / ASKO HALME 9.12.2007

Olen tehnyt 3-ulotteisia abstrakteja sommitelmia opiskeluajoista 1950-luvulta lähtien. Veistos on tietysti vapaampi, mutta hyvän rakennuksen tulisi myöskin muistuttaa veistosta.

Kaupunginarkkitehdin virassa Vaasassa 1976 – 1994 rakennuksia suunnitel-lessani sain kokea miten hankalaa esim. lennokkaan ja veistoksellisen koulu-rakennuksen synnyttäminen oli. Rajoittavia normeja ja kustannusminimointia harrastavia poliitikkoja riitti….

Mutta löysin erään tavan, jolla saatoin jatkaa ja täydentää rakennuksen ideaa. Laudoista, vanerista ja maalista koostuva reliefi syntyi halvalla ja juhlisti hiukan koulun arkista aula- tai ruokailutilaa. Näitä töitä syntyi 4 kpl. Pienois-mallien ja mittapiirustusten pohjalta kätevä timpuri osasi ne toteuttaa raken-nustyön loppuvaiheessa.

Puureliefien lisäksi tein rakennuksiani täydentämään 3 metalliveistosta sekä yhden itse hitsaamani pienen teräsreliefin.

Vaimoni Raili suunnitteli abstraktit seinämaalaukset Kappelinmäen ja Teeri-niemen päiväkoteihin sekä auditorion esiripun Variskaan. Virkauran jälkeen olen vuodesta 1996 lähtien saanut 4 veistostani pystytettyä kaupunkiin.

TÖIDEN LUETTELO: n Teeriniemen koulu / Puureliefi 1982 (Pihalla Ruutsalon mobile) n Kappelinmäen koulu / Puureliefi 1984 ( Pihalla Mether-Borgströmin työ) n Länsimetsän päiväkoti / Puureliefi ja pieni teräsveistos 1989( Pihalla Antti Maasalon työ) n Variska / Puureliefi 1990 ja pihaveistos ”Lento” 1992 n Kirkkopuistikon virastotalo / Riippuva alumiiniveistos ”Härveli” 1982 ja hitsaamani porrashuonereliefi 1993. n Teräsveistos ”Meander” 1996 entisen Mikola-museon ja nykyisen Kuntsi-museon eteen. n Teräsveistos ”Pystykierre” 1997 Vaasan ammatillisen aikuiskoulutus-keskuksen pihalle. n Teräsveistos ”Tiedon portaat” 2000 Vaasan Lyseon pihalle n Teräsveistos ” Sailing City” 2006 Vaskiluodon satamaan

TERÄSVEISTOKSISTANI:

Hitsaustaidot opettelin työväenopiston metallikurssilla 90-luvun alussa. Useimmissa viimeisten 15 vuoden aikana tekemissäni veistoksissa pää-materiaalina on kulmateräs. Suorat viivat rajaavat ilmatilaa ja rakentavat veistoksen. Varjot jatkavat sommitelmaa paremmin kuin massiivisissa veistoksissa. Kaarevia muotoja olen käyttänyt vain harvoin.

Materiaalin hyviin puoliin kuuluu se, että sitä vakiotuotteena löytyy niin 20x20 millisenä kuin 150x150 millisenäkin. Tämä helpottaa huomattavasti pienen luonnoksen kehittelyä esim. 10 metrin korkuiseksi julkiseksi veistokseksi. Toisinaan luonnos on toteutunut 5 tai 6 kertaa suurennettuna näistä raskaista 120 tai 150 – millisistä kulmateräksistä Vaasan aikuiskoulutuskeskuksen oppilaiden harjoitustöinä. Taidehankinnasta on siten jouduttu maksamaan vain murto-osa sovinnaisen kansanomaisen pronssiveistoksen hinnasta.

MEANDER

Veistos pystytettiin Nandor Mikolan aloitteesta. Nandor oli nähnyt veistoksiani Taiteilijaseuran näyttelyissä samoin kuin Variskan pihalla. Riittävän korkea veistos (n. 10m) vasta avatun museon edessä kertoi yleisölle, että Tullipakka-huone nyt sisälsi taidettakin. Veistoksen nimi syntyi siitä, että vanhan raken-nuksen räystään meander-nauha veistoksessa toistuu pystymuodossa. Koska tehtaista löytyvää muototerästä ei ole valmistettu cor-ten materiaalista tehtiin tarvittavat teräspalkit hitsaamalla yhteen 10-millisestä cor-ten levystä leikatut suikaleet. Kuulostaa työläältä, mutta hyvin rehtori Timo Kantokarin porukka Aikuiskoulutuskeskuksessa työstä selvisi. Ruskeaksi patinoituvien pintojen lisänä on muutama kaarevaksi leikattu levy ruostumattomasta teräksestä. Sommitelmaa täydensi myöskin pieni meri-tuulissa pyörivä potkuri. Valitettavasti insinöörien ehdottama laakeri ei enää kovassakaan tuulessa toimi

PYSTYKIERRE

Veistos pystytettiin pihalle kun Vaasan ammatillinen aikuiskoulutuskeskus täytti 20 vuotta. Pystykierre on melko vaikea taitolentoliike, mutta se kuvasi myöskin hyvin onnistunutta koulun toimintaa. Valitettavasti organisatiomuu-tokset nyt näyttävät tyhjentävän talon. Veistos jää uusien käyttäjien ihmetel-täväksi. Materiaalit ja tekotavat työssä samat kuin Meander – veistoksessa.

TIEDON PORTAAT

Veistos pystytettiin Lyseon 120-vuotisjuhlan kunniaksi. Paikka, jota rajaavat pihapuut ja suunnittelemani virastotalon seinä, on hyvä ja rauhallinen. Edelli-sistä poiketen materiaali ei ole cor-ten terästä vaan vakiotavaraa, 120x120 millin kulmaterästä. Mustan ja punaisen pinnan alla on ruostesuojamaali. Veistoksen korkeus on n. 5,4 metriä.

SAILING CITY

Veistos toimii liikenneopasteena matkustajaterminaaliin ja sieltä laivalle pyrkiville. Vaasalle tärkeä 1948 alkanut matkustajaliikenne Ruotsiin on EU-päätösten jälkeen ollut jatkuvissa vaikeuksissa. Toivottavasti tilanne sel-kenee ja paranee jottei veistoksesta tulisi sataman hautakivi. Veistoksen cor-ten teräspalkit muodostettiin tällä kertaa 10 millin levyä taivuttamalla. Jyrkän sauman sijalla on pehmeämpi kaari. Luulisin että se sopii tähän liikkuvan näköiseen sommitelmaan.