Art Amyssä kuvataidetta ja posliininukkeja

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uusi Vaasalainen 4.12.1988


Klassista tummanpuhuvuutta ja posliinipikkuisia

Hasse Westergårdin piirtämyksiä sekä antiikkinukkekopiota Art Amyssä

  30.11. - 23.12.88

Westergård on klassinen piirtäjä, jonka mieltymykset pohjaavat realistisen suoraan ilmaisuun. Harvoin hänen viivansa eksyy kurittomien tunteiden vietäväksi. Löytyy kuitenkin tällainenkin maittava esimerkki. Luonnos öljyvärityöhön, joka on mukana kuin näytteenä vapaamuotoisemmasta ilmaisusta.

Hasse Westergårdin piirrokset ovat kauttaaltaan hämärän viritteisiä. Kaamosta kaikissa ja se sopii. Kaikki näyttelyn maisematulkinnat ovat talvisellaisia, joissa valaistus on omiaan ja Hassella se on hallinnassa. Onnistuneeb pelkistetty työ Kuusi kertoo talven raskaasta lastista. Edustava ryhmä henkilökuviakin löytyy. Tutkielma henkii erotiikkaa. Naisen salaperäisiä houkutuksia. Kutsua laaksojen varjoihin.

Asetelmiakaan ei Westergård ole unohtanut. Kuuluvathan nekin perinteisiin. Kuvassa Puukko ja sipulit vuosien kaluama leuku lähettää viestejä menneiltä ajoilta.Malli massan mukaan

Ulla Huhdalla, jolla nyt samanaikaisesti on nukkenurkkansa näyttelytilassa, on sopimus saksalaisen Wanken tehtaan kanssa. Tämä sopimus, jolla Ulla saa nukenpäihin tarvittavan posliinimassan velvoittaa hänet myös käyttämään vain ja ainoastaan Wankenin vuosisadan vaihteen nukkemallistoa kopioissaan. Kunnioitettavaa ja tarkkuutta vaativaa puuhaa tällainen käsityöläistaito.

Omatkin mallit kuulemma mielessä vilkkuvat, kun vain saisi kehiteltyä oman massan, jolla ne voisi toteuttaa. Varmahan on kuitenkin aina varmempaa ja hyväksi koettua helpompi myydä. Muualla ovat jo muotia, mutta näillä nurkilla ei edes kunnolla nähtyjä. Aukkopaikka siis. Selvä markkinarako. Sieviä ovat.

--Risto Jalonen