Älä laiminlyö kesävaasalaistasi

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Älä laiminlyö kesävaasalaistasi

Kauppatorin kahviparlamentin jäsenet eivät katso mitään inhimillistä itselleen vieraaksi. Harva se päivä osuu parlamentin vieraaksi entinen vaasalainen, joka nykyisin asuu muualla, mutta ei malta kesäisin pysytellä pois maailmankaikkeuden keskipisteestä. Kesävaasalainen otetaan aina kohteliaasti vastaan:

- Ooks täälä ny?

Reumatismia ken pelkäisi

Huolimatta siitä, että sateenjumalatar Esteri on kiinnittänyt kostean huomionsa paikkaseudullemme turhankin aktiivisesti, on toriparlamentti kokoontunut lähes päivittäin Majpin kahviteltalla. Ja siitä halutaan lehteen erityinen maininta, että vaikka enemmistö juo neljä kahvikupillista päivässä, ei kenelläkään ole tietoakaan reumatismista.

Perusporukka saa harva se päivä kesävaasalaisen vieraakseen. Viimeksi kävi nykyisin Espoossa asuva Lars Bagge, joka muistetaan paitsi menneitten aikojen taitavana jalkapalloilijana, myös melkoisena boheemina. Pidimme pienen hartaushetken 1970-luvun suurille tapahtumille, Baggen ja Malesian suurlähettiläs Ole Hägglundin kanssa. Armahdan kuitenkin lukijaa, enkä toista tässä edes vaatimattomimpia urotöitämme.

Jyrki Hägglund ja Seppo Latva

Vaikka kesävaasalaisia nyt juoksenteleekin vapaana pilvin pimein, täytyy muistuttaa siitä, että kesävaasalaisesta on huolehdittava kesäloman aikana myös sen jälkeen. Hänelle on varovasti muistutettava siitä, mistä hän tuli ja yritettävä saada hänet vapaaehtoisesti palaamaan sinne.

Majpi itse kertoi bonganneensa ainakin Rantalan Hempan sisaret Kertun ja Eilan. Itse olen tavannut Vaasan ifk:n entisen huippupelaajan Klas Nyqvistin, joka on toiminut vuosikaudet opettajana Ruotsissa ja uhkaa nyt muuttaa takaisin Vaasaan. Herra, armahda meitä!

Entisiä jalkapallomiehiä ovat myös Jyrki Hägglund, joka toimi johtajana vakuutusyhtiö Pohjolassa, ja Seppo Latva, joka asuu Helsingissä ja valmensi junnuja vuosikaudet HJK:ssa. Vielä bongattiin Raimo Vähänen, "Väiski", joka 1960-luvulla seilasi Österbottenissa ja asuu nykyisin Ruotsissa.

Yrittäjien puolesta Kesävaasalainen saa osallistua täysivaltaisena varsinaisen parlamentin käymään keskusteluun. Aiheet eivät ole millään tavoin rajatut. Kuka tahansa voi herättää keskustelun mistä tahansa.Turvallisin aihe on polttonesteiden hinta ja turvattomin politiikka. Asiat pysyvät, nimet vaihtuvat

Polttonesteiden järjettömän korkea hinta tuomitaan harva se päivä: huviajelijoille litrahinnaksi kymppi ja niille, jotka työnsä puolesta tarvitsevat autoa, vitonen. Loppukommunikea oli jyrkkä: polttoaineitten hinnan on annettu kohota pilviin, ja valtion polttoaineverosta saamat tulot ovat laskeneet. Rahastus kostautuu, koska ne ajavat autoa, joille se ei ole elämisen ehto.

Myös budjetti kelpaa aiheeksi. Hallituksessa ei ole ainuttakaan yrittäjien edustajaa. Ministerit eivät ymmärrä yrittämisestä mitään. Ne pitävät yllä suurtyöttömyyttä antamalla sivutulojen kasvaa. Jos välillisiä työvoimakustannuksia alennettaisiin, työllistäisivät yrittäjät heti 150-200 000 ihmistä.

Parkettien partaveitsi

Pääasialliseksi keskustelunaiheeksi nousevat kesävaasalaisten kanssa kuitenkin ammoiset sankariteot, joihin alussa taisin viitata. Seppo Latva muisteli muuatta parkettien partaveistä, jolla oli kiusallinen tapa siemaista tanssimassa olevien lasi tyhjäksi.

Viimein tehtiin tanssimassa olleelle partaveitselle sellainen temppu, että sosialisoitiin tarjoilijan hänelle tuoma nektari, täytettiin lasi pöydän alla luonnonmukaisella tavalla ja lisättiin jäänpala ja hiukan kolaa, jolloin se näytti jallukokalta. Ja kun partaveitsi palasi, hän siemaisi juoman kitusiinsa, eikä huomannut mitään.

Kysyin, kerrottiinko partaveitselle koskaan mitä hänelle oli juotettu.

- Ei, vastattiin. - Kyllä meille riitti tieto siitä, että hän ei päässyt nauttimaan ainetta, minkä luuli meiltä varastaneensa.

Sanailun salamasotaa

Parlamentin kunniapuheenjohtaja Jussi Luoma-aho ja vakituinen jäsen Seppo Sundberg kuuluvat aamun ensimmäisiin samoin, kuin Radio-Manu Sundberg ja Raimo Nyman, veljekset kuin ilvekset.

Päivittäin käy Sumppi Vähäsoini koiransa kanssa ja silloin tällöin poikkeaa myös rekkakuskien suojeluspyhimys Pyhä Yrjö Halmesmäki. Urheilutoimittaja Kalevi Inha poikkeaa esittämään urheilukysymyksen ja joutuu useimmiten itse vastaamaan siihen.

Parlamentin hallituksen jäsen Kapa Ojanperä tulee ajoissa. Nokkelan ja hauskan Ojanperän kanssa ei monikaan ryhdy kilpasille turvansoittamisen jalossa taidossa, mutta silloin tällöin yrittäjiä löytyy.

Parlamentin jäsenten käy etukäteen sääliksi ne, jotka kuvittelevat olevansa hauskempia, sanavalmiimpia ja nokkelampia kuin Kapa. Heidät ammutaan alas jo avausrepliikin jälkeen ja useimmat ymmärtävät tyytyä siihen. Jotkut jatkavat kunnes viimein käsittävät hävinneensä ja poistuvat verisesti loukkaantuneena paikalta.

Gargantuan naurua

Itsestään selvää on, että kesävaasalaisten kanssa keskustellaan Öljymäen liukkaille rinteille siirtyneistä kavereista. Viimeksi muisteltiin juuri Latvan Sepon aloitteesta Rantalan Kallea, Anttu Granholmia ja Lauri Kurkea.

Nämä herrat olivat hauskoja velikultia. Voin vakuuttaa, että kun heidän kanssaan sattui samaan pöytään Kulmassa, Cellassa tai Rantsikassa, niin koko ravintolan asiakaskunta nauroi niin kovasti, että kello pysähtyi seinällä ja portsari itki.

Muuan mainitun trion jäsenistä - en kerro kuka - tanssitti koko illan komiaa punapukuista kaunotarta, eikä päästänyt muita hakemaan. Puolenyön maissa kaunotar ilmoitti käyvänsä vessassa. Mies meni käytävään vahtimaan, ettei pääsisi tapahtumaan esimerkiksi sellaista, että joku muu ehtisi väliin tai tyttö pääisi poistumaan yksin. Ei tarvinnut poistua yksin

Yhtäkkiä tämä kaveri huomasin punapukuisen naisen edessään ja sanoi:

- Jos me meinataan lähteä, niin kyllä meidän jo pitää mennä. - Okei, sanoi nainen ja niin lähdettiin.

Seuraavana aamuna kaveri huomasi, että hänen vuoteessaan lepäsi aivan eri nainen kuin se, jota hän koko illan oli tanssittanut. Kesävaasalainen poistuu vähin äänin kun saapuu syys, muistaa 

muistutettaessa mistä Vaasaan tuli ja palaa useimmiten sinne. Ja seuraavana keväänä hän tulee takaisin. Toivotamme hänet tervetulleeksi ja esitämme vaasalaisista vaasalaisimman kysymyksen:

- Ooks täälä ny?

Jorma Ojaharju Kirjoitusvuosi tuntematon