Strømpris | Forbrukslån på Dagen 20 År | Headsetti | Billig Eventbyrå | Forsikringsselskap | Hyttealarm | Test av Kredittkort 2019 | Mobilselskaper 2019
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Vaasan lastensuojelun määräajat AVI:n tarkastelussa

Vaasan lastensuojelun määräajat AVI:n tarkastelussa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on lähettänyt kuulemiskirjeen, jossa se on harkitsemassa määräyksen antamista Vaasan kaupungille saavuttaa lastensuojelun määräajat 31.7.2019 mennessä. Uusia työntekijöitä on jo palkattu, mutta vaikutus näkyy viiveellä. AVI harkitsee määräyksen tehostamista 200 000 euron uhkasakolla.

– Yksittäistä syytä kasvaneisiin asiakasmääriin ei ole tiedossa. Valitettavasti sama tilanne on koko Suomessa, kertoo sosiaalityö ja perhepalvelujen tulosaluejohtaja Erkki Penttinen.

Uudet sosiaalityöntekijät aloittavat helmi-maaliskuussa

– Merkittävimpänä ratkaisuna määräaikojen saavuttamiseksi on Vaasan kaupunginvaltuuston vuoden 2019 talousarvioon päätetyt lisähenkilöstöresurssit. Uudet työntekijät aloittavat helmi- ja maaliskuun aikana, mutta tehtyjen rekrytointien vaikutus määräaikojen toteutumiseen näkyy viiveellä perehdytyksen ja arviointiprosessin huomioiden, jatkaa Penttinen.

Uusia sosiaalityöntekijöitä palkattiin myös sosiaalityöhön ja lastensuojeluun, koska vireilletulo-käsittely (max. 7 arkipäivää) ja palvelutarpeen arviointi (max. 3 kk) ovat ensimmäiset askeleet pitkässä asiakasprosessissa. Määräaikojen saavuttaminen halutaan ratkaista kestävällä tavalla.

– Luottavaisin mielin uskon meidän saavuttavan määräajat kesään mennessä. Vaikeampaa on saada sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärät kohtuulliselle tasolle, sillä uusia asiakkaita tulee enemmän kuin asiakkuuksia päättyy, sanoo Penttinen.

Asiakasmäärät ovat jatkuvassa kasvussa

Lastensuojelun määräaikoja on seurattu tiiviisti vuodesta 2015 alkaen ja palvelutarpeen arvioinnin prosessia on kehitetty määrätietoisesti. Näiden toiminnallisten muutosten ansiosta määräajat olisi jo saavutettu, mutta lastensuojeluilmoitusten sekä palvelutarpeen arviointien määrät ovat kasvaneet kaikkia ennusteita huomattavasti nopeammin. Asiakasmäärät yhtä sosiaalityöntekijää kohden ovat kasvaneet kohtuuttomiksi.

– Uusista työntekijöistä huolimatta lastensuojelussa on edelleen 40-50 lasta sosiaalityöntekijää ja lapsiperheiden sosiaalityössä jopa 80-90 asiakasta sosiaalityöntekijää kohden. Viime perjantaina julkaistun ylisosiaalineuvos Aulikki Kananojan ehdotuksen mukaan asiakasmäärä tulisi lastensuojelussa olla yhdellä sosiaalityöntekijällä enintään 25 lasta, kuvailee Lapsi- ja perhesosiaalityön palvelualuejohtaja Jussi Björninen nykyistä tilannetta.

AVI seuraa säännöllisesti vain määraikoja, koska ne on erikseen kirjattu lakiin. Sosiaalityöntekijän asiakasmääriä ei seurata THL:n tai AVI:n toimesta säännöllisesti.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Näe syvemmällea Vaasaan: Rewell-Center ja Wolff

Kun Viljo Rewellin keskuskorttelia alettiin rakentaa, syntyi äänekäs haloo ns Wolffin talon puolesta. Muut talot …

Vastaa