Dagens Strømpris | Hva er Forbrukslån | Tillstandsrapportering | Boligsalgsrapport | Behandlingsforsikring | Alarm | Reise Kredittkort | Mobilselskaper

Terveydestä

Terveyteen vaikutusta

Kun rasvaa vähennetään, se riittää tekemään tuotteesta
terveysvaikutteisen. Makua saadaan vaikka sokeria lisäämällä, jonka
vähentäminen jostain toisesta tuotteesta tekee sen vuorostaan
terveysvaikutteiseksi. Näin se menee, kirjoittaa Harri Hakala.

Mummani suosima ja ylläpitämä ruokakulttuuri ei pitänyt sisällään terveysvaikutteisia elintarvikkeita. Peruna ja ruskistettu jauhokastike oli perusruokaa, lisänä puurot ja vellit. Marjat, juurekset ja kalat (erityisesti suolasilakka) toivat vaihtelua. Lihaa kuului ruokapöytään harvoin, korkeintaan joskus sunnuntaisin.

Lääkekaapin sisältökään ei ollut monipuolisuudella pilattu. Kamferi – tipat, pikiöljy ja Hota – pulveri muodostivat kotiapteekin perustan. Näillä eväillä pidettiin yllä terveyttä sekä torjuttiin ja hoidettiin sairautta. Mummani kuoli kymmenkunta vuotta sitten 103 -vuotiaana.

Tällaiset asiat tulevat mieleen, kun seuraa näiden terveysvaikutteisten elintarvikkeiden kaiken aikaa lisääntyvää rynnistystä kauppoihin ”ikuista elämää” hamuavien nykyihmisten hamstrattaviksi.

Ennen käytettiin termejä terveellinen tai tämän vastakohtana, epäterveellinen ruoka. Itselleni ei tarkkaan ottaen ole selvinnyt mitä muuta eroa on terveellisellä ja terveysvaikutteisella ruoalla kuin se, että terveellistä suuhunpantavaa on yleensä pidetty pahan makuisena, esimerkkinä vaikkapa kalanmaksaöljy. Kaikki hyvältä maistuva on luonnollisesti edelleenkin leimattu epäterveelliseksi.

Terveysvaikutteisten elintarvikkeiden edeltäjinä ovat toimineet jo vuosia tuotteet, joiden nimen edessä on esiintynyt sana ”kevyt”. Tuskin kuitenkaan Raision pörssikurssit kuitenkaan olisivat intoutuneet tässä takavuosina huimaan nousuun, jos Benecolia olisi markkinoitu pelkästään kevytlevitteenä. Siksi niin sanotun terveellisyyden tilalle oli keksittävä uusiosana. Terveysvaikutteinen oli mainio valinta. Se luo mielikuvaa tautien ja sairauksien ehkäisemisestä, vaikkei elintarviketta suoraan sellaisin sanakääntein saisi mainostaakaan.

Raision pörssinousu kesti vain sen aikaa, että johtoporras sai rahastettua heille myönnetyt optiot. Tästä kuitenkin muut elintarvikkeiden tuottajat innostuivat etsimään omille tuotteilleen mitä moninaisimpia sekä mahdollisia, mutta myös mahdottomia terveysvaikutuksia. Kevyt-, lätt- ja light- alkuiset tuotteet alkoivat menettää kiinnostusta asiakkaiden joukossa, kun niiden rinnalle on ilmestynyt vastaavia trendikkäimpiä terveysvaikutteisia valmisteita.

Kun rasvaa vähennetään, se riittää tekemään tuotteesta terveysvaikutteisen. Makua saadaan vaikka sokeria lisäämällä, jonka vähentäminen jostain toisesta tuotteesta tekee sen vuorostaan terveysvaikutteiseksi. Näin se menee. Ikuista elämää tai ainakin pitkää ikää toivottelee:

Harri Hakala

Keskusteluun

Jos Sinua kiinnostaa kolumnien kirjoittaminen, ota yhteyttä: vaasalaisia.info(at)suomi24.fi

About Toimitus

Check Also

Vanhan-Vaasan historia

Vaasan historia alkaa 1300-luvun alkupuolella, jolloin Norrlannista saapuneet merenkävijät nousivat maihin Merenkurkun itäpuolisilla metsäisillä saarilla. …

Vastaa