Billigste Strømleverandør | Test Forbrukslån | Paras Laina | Varmepumpe Best i Test | Billig Forsikring | Alarmer | Kredittkort Rabatt | Mobilselskaper i Norge
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Tervettä skeptisyyyttä: Laimennettu homeopatia

Tervettä skeptisyyyttä: Laimennettu homeopatia

Homeopatia on jännä kapistus. Ensinnäkin, olisi aivan mahtavaa, jos se olisi totta. Se avaisi huikeita tieteellisiä mahdollisuuksia paljon lääketiedettä laajemmalle.

Oikeassa maailmassa ikävä fakta on kuitenkin se, että se on niin typerää huuhaata, kun mikään voi olla. Uskomukset veden muistista, liuosten ravistelusta ja “samanlainen parantaa samanlaista” -vaikutuksesta ovat niin kaukana luonnon realiteeteista, ettei ole lainkaan liioittelua puhua homeopatiasta modernina taikauskona tai noituutena. Monille tämä on selvää, ja tieteestä ja skeptisyydestä kiinnostuneiden ihmisten joukosta kantautuukin usein närkästyneitä kommentteja siitä, miksi jotain näin päivänselvää huuhaata pitää edes käsitellä, kun tärkeämpiäkin aiheita olisi. Tämä on aivan hyvä pointti. Oma vastaukseni siihen on kuitenkin se, että esim. viimeisimmän Tiedebarometrin mukaan jopa 1,3 miljoona suomalaista pitää homeopatiaa jokseenkin varteennotettavana hoitona. Se, jos mikä, antaa syytä huoleen. Koska homeopatia on niin hölmöä, se tarjoaa erinomaisen mittatikun väestön tieteelliselle ymmärrykselle ja uteliaisuudelle ottaa asioista selvää. Niin kauan kun n. joka neljäs vastaantulija on näin pahasti erehtynyt (lääke)tieteen toiminnasta, ei ole mitään toivoa koskaan päästä eroon vakavammista huuhaan muodoista.

Ja aina jossain vaiheessa takarivistä kajahtaa vastalause: se on suosittua Euroopassa!

Tämä on huono argumentti mutta samaan aikaan totta; Euroopassa on paljon homeopatian käyttäjiä. Näyttää kuitenkin siltä, että lähivuosina se on enää pelkästään huono argumentti.

Sontakärpästen erehtyväisyys

Kuka tahansa voi varmasti kiristää loogisen ruuvinsa äärimmilleen ja nähdä, että suosio ei ole mikään tae laadulle tai totuudelle. Suosion takana voi olla monia syitä, millä ei välttämättä ole mitään tekemistä laadun kanssa. Mikropitsoja myydään vuosittan valtavat kasat mutta se ei ole erityisen terveellistä ruokaa. Donald Trump on Yhdysvaltain presidentti täysin muista syistä, kuin poliittinen osaaminen. Ja jokainen voi valita mielestään väärin perustein suositun muusikon. Wanha suomalainen sananlasku sanoo tähän jotain sopivaa sontakärpäsistä, niiden mielipiteestä ja sonnan mausta. Meillä on kuitenkin kyky lokeroida erilaiset aihepiirit aivoissamme, joten erilaista logiikkaa voi soveltaa eri aiheisiin. Sama ihminen voi olla yhtä aikaa sitä mieltä, että 7 Päivää -lehden suosio ei tarkoita, että se edustaa laadukasta journalismia JA koska homeopatia on erityisen suosittua Euroopassa, sen täytyy olla jossain määrin toimivaa vaihtoehtoista lääketiedettä. Suosioon vetoaminen on huono argumentti yhdessä asiassa mutta aivan jees toisessa.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Datajournalismi – Tutkiva journalismi

Tutkiva journalismi on journalismin kuninkuuslaji. Avointa dataa, exel-taulukoita ja erikoishakuja ja googlehakujen osaamista sekä instituutioiden …

Vastaa