Home / Kolumnit / -Tarvitaan asenteen muutos

-Tarvitaan asenteen muutos

Eräs vanha työtoverini sairastui syöpään. Ei voitu leikata. Hän vaati yhteiskunnalta hoitoa.
Lääkäri esitti, että sädehoito on ainoa hoito joka voisi tulla kysymykseen.

Mutta mies oli liian huonossa kunnossa. Lääkäri sanoi, että sädehoitoa edellyttää parempi kunto. Mies lähetettiin kotiin ja komento oli, että ylös, ulos ja lenkille. Hänelle tarjottiin apua, lenkkikaverin muodossa, mutta mies ei halunnut itselleen tuntematonta seuraa.

Hän lupasi hoitaa asian itse. Myöhemmin hän oli sitten taas lääkärissä. Alkoi olla kipuja. Mies vaati hoitoa, oli vihainen kun ei saanut apua. Lääkäri selvitti, että sädehoito voisi toimia yhä, mutta todennäköisesti mies ei selviäisi tästä, huonon kuntonsa johdosta.
Lääkäri kysyi, liikkuuko mies edes sairaalan käytävillä? Ei. Ainoastaan vessaan.

Yhteiskunta tarjosi miehelle apua ja edellytykset siihen, mutta hän ei ollut itse valmis tekemään mitään oman tilanteensa hyväksi. Ainoa mihin hän pystyi, oli makaaminen ja järjestelmän haukkuminen. Se oli järjestelmän syy kun hän oli sairas. Hän ei saanut hoitoa. Häntä ei voitu parantaa.

Mitä jos syöpä olisi selätetty sairaalassa? Mies olisi päässyt sitten takaisin kotiin makaamaan. Eikö se ole silloin parempi kohdistaa hoito ja toimenpiteet sellaisiin, joilla on elämänhalua ja kuntoa elää eteenpäin? Mitä järkeä panostaa vanhukseen, joka ei edes halua elää, eikä halua tehdä muuta kuin maata ja valittaa?

Tässä tarvitaan asennemuutos. Näen saman suunnan täälläkin. Valitetaan ja vaaditaan asioita, jotka ovat ensikädessä omassa hallinnassa.

Jälleen, yksikään päättäjä, tai järjestelmä ei voi auttaa sinua, ellet pysty muuhun kuin valittamaan.

Joukossamme on paljon isiä ja äitejä, mummoja ja vaareja. Miten usein käymme katsomassa heitä? Varmasti lähtisivät mielellään ulos vaikka teippaalle kävelylle, jos lapsi, tai lapsenlapsi kävisi säännöllisesti kylässä.

Yksi asia meidän tulisi oppia maahanmuuttajilta: heidän kunniaansa ja perinteisiinsä kuuluu usein se, että omista vanhuksista pidetään huolta. On monta sellaista kansanryhmää, joille laitos vanhuksille on mahdoton vaihtoehto.

Tässä kohdassa meissä on suuri ero, sillä esim täällähän huudetaan usein apua juuri niiltä ”kukkahattutädeiltä” jotka edes yrittävät tehdä jotain ihmisten hyväksi.

Joulukuun nainen

Siirretty lyhytviesteistä

15.04. 2015

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa