Sammenligne Strømpriser | Hva er Forbrukslån | Blikkenslagerfirma | Billig Gjerder og Porter | Forsikringsselskaper | Hjemmealarm | Kredittkort | Billigste Mobilselskaper
Home / Kolumnit / Sairaalan sydän on kirurgia

Sairaalan sydän on kirurgia

Hukka periii meidät jos

politiikka voittaa järjen

Nyt kylmää. Uunituore selvitys kertoo, että ortopedia halutaan siirtää kokonaan pois keskussairaaloista. Vaasan keskussairaalan nivelkirurgialla on hyvä maine ja korkea onnistumisaste. Siirtämällä hyvin toimiva leikkauspalvelu toisaalle, saadaan aikaan vain hankalia potilasmatkoja ja pitkiä jonoja.

Vaasan keskussairaalan kardiologiaa uhkaa se, että Seinäjoen on laajan päivystyksen sairaalana perustettava oma keskus kardiologialle, itse asiassa siellä toiminta on alkanut.

Tämä on jo vienyt potilaita Vaasasta Seinäjoelle. Tämä on käsittämätöntä, koska tällä hetkellä Vaasan keskussairaala on ainoa sairaala yliopistollisten sairaaloiden lisäksi, jossa on ympärivuorokautinen kardiologian päivystys.

Kun näihin kahteen lisätään syöpäleikkausten mahdollinen siirtyminen yliopistollisten sairaaloiden syöpäkeskuksiin, tulee todella huono olo.

Jos nämä uhkakuvat toteutuvat, on se viimeinen niitti Vaasan sairaalalle.

Tässä tulee pakostakin mieleen keskustavetoinen keskittäminen, jossa Vaasalla ei ole sijaa.

Sairaalan sydän on kirurgia ja se ei voi toimia ilman kirurgeja. Ministeri Rehula (kesk.) lupasi minulle, että Vaasassa säilyy kirurgia uudistuksen jälkeenkin.

Rohkenen epäillä, että kirurgit eivät jää sairaalaan, jossa ei ole kirurgisia toimenpiteitä. Uskooko Rehula, että Vaasaan tullaan luomileikkausten takia? Ei tulla.

Ministeri tosin sanoi, että kyllä kirurgeille löydetään mielekästä tekemistä myös Vaasassa. Siis, löydetään mielekästä tekemistä. Luulenpa, että kirurgit eivät hae mielekästä tekemistä. Uskon, että he haluavat tehdä ammattitaitoaan vastaavia leikkauksia niin Vaasassa kuin muuallakin.

Vaasalla on hieman huono tuuri, koska meille tärkeiden asioiden päällä istuu keskustalainen ministeri. Sairaala-asiassa Rehula, meritie Ruotsiin -asiassa Berner ja Teslassa Lintilä. En halua edes kirjoittaa, miltä tämä tuntuu.

Ministeri Lintilä loihe lausumahan taannoisella Vaasan vierailullaan, että akkutehdas on niin iso kala, että sitä kannattaa havitella, vaikkei sitä saisikaan. ”Jo se, että pääsisi Teslan lyhyen aikavälin listalle, olisi suuri saavutus.” Näin ministeri Pohjalaisessa.

Minunkin mielestäni pitää kalastaa ja troolata. Se on hyvä asia, pitää mielen virkeänä ja kunnon kohdallaan. Mutta saalista se ei takaa. Tämän tapaiset ministerin lausunnot vain hermostuttavat ja arveluttavat.

Nyt pitää muistaa se, että päätöstä Teslan tulemisesta Suomeen ei ole vielä tehty. Muutkin maat havittelevat isoa kalaa ja niillä on hyvät pyyntivälineet.

Tuntuu aika epätodennäköiseltä, että jätti haluaisi ensisijaisesti maahan, jossa ei osata päättää sen mahdollista sijoituspaikkaa. Toivottavasti olen väärässä. Mutta tässä asiassa poliittinen keskittämispeli saattaa käydä varsin kalliiksi.

Minä puolustan Vaasaa, koska silloin vaikutukset tulisivat suoraan myös Keski-Pohjanmaalle, Kaustisen litiumin takia. Tokihan akkutehdas avittaisi koko Suomea.

Valtiopäivät avattiin juhlallisesti. Presidentin puhe kannattaisi ottaa vakavasi ja unohtaa esimerkiksi ahneus. Se auttaisi monia.

Poliittisesta keväästä on tulossa mielenkiintoinen. Ihan alkuun meille on luvattu pääministerin selvitys Ylestä ja sananvapauden rajoittamispyrkimyksistä. Sananvapautta on sohaissut myös toinen ministeri eli ministeri Niinistö.

Näitä voidaan pitää pieninä asioina, mutta pienistä puroista suuret virrat tulevat. Sananvapaus keikkuu nyt Suomessa laineilla.

Tämä päivä menee puoluekokouksessa Lahdessa. Uskon, että Rinne jatkaa SDP:n johdossa. Hyvä niin.

MARIA TOLPPANEN (sd.)

kansanedustaja

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa