Home / Kolumnit /
Riitta Pääjärvi-Myllyaho – Opetukseen löydyttävä rahaa

Riitta Pääjärvi-Myllyaho – Opetukseen löydyttävä rahaa

Käymme vaikeita keskusteluja kaikilla kaupungin hallinnonaloilla talouden tiukentumisen vuoksi, myöskin opetusalalla. Haluan omalta osaltani korostaa hyvän koulun ja hyvän opetuksen tärkeyttä sekä yksittäisen koululaisen että kaupunkimme näkökulmasta. Hyvä elämä ja hyvä koulutus kulkevat käsi kädessä, senhän monet tutkimukset ja tilastot osoittavat hyvin selkeästi.

Mitä korkeampi koulutus, sen parempi terveys, pidempi elinikä ja parempi tulotaso. Erityisesti poikien ja miesten kohdalla koulutuksella on suuri merkitys em. positiivisiin vaikutuksiin. Siksi kouluasioita on tarkasteltava huolellisesti ja monipuolisesti.

Osaaminen ja jaksaminen työssä ovat avainasemassa ihmisten työllistymistä ja talouskasvua ajatellen ja siten hyväksi myös kansalaisten hyvinvoinnille. Erityisesti tiukkoina ja vaikeina aikoina tämä tulisi muistaa ja pitää mainituista arvoista kiinni.

Saimme taas lukea lehdestä, että Vaasa sijoittui neljänneksi elinvoimaisimpien kaupunkien vertailussa. Hienoa! Mutta samaan aikaan olemme kurjistamassa resursseja lasten ja nuorten koulutukseen rajulla kädellä.

Muistettakoon, että hyvään kehitykseen on suuresti vaikuttanut hyvin järjestetty koulutus kaupungissamme, sillä se tuottaa osaamista, yritteliäisyyttä ja luovuutta. Tämä olisi turvattava jatkossakin.

Mutta nyt opetuspuolen resursseja ollaan vähentämässä, koululuokkien kokoa suurentamassa ja opettajakuntaa vähentämässä, vaikka samaan aikaan kaupunkimme lapsiluku kasvaa! Kannattaako Vaasan todella lähteä tälle tielle?

Itse asiassa kipukynnys on jo ylitetty. Enää ei tiedetä mistä vielä voitaisiin säästää, kun säästökohteita on etsitty ja toimeenpantu jo monta vuotta.

Näen erittäin tarpeellisena, että jatkamme valtuustossa keskustelua kaupunkimme arvoista, muun muassa opetuksen tasosta ja resursseista, mitä keskustelua jo osittain käytiin budjettikäsittelyn yhteydessä. Silloin valtuusto oli yksimielinen muun muassa ehdottamastani opetusresurssista, mutta jäikö raha varaamatta?

Merkittäviä muutoksia opetuspuolen tuntiresurssista, kouluverkosta ym. ei voida tehdä ilman jatkokeskustelua ja päätöksiä valtuustossa!

Opetusresurssin jatkuvaan vähentämiseen tähtäävät yritykset on pysäytettävä siihen asti, kun odotetaan valtuuston kannanottoa.

Yhtenä esimerkkinä tästä on Bölen koulun rakentamisen siirtäminen. Koulu on mielestäni rakennettava, mutta järkevintä on toteuttaa se vaiheittain, päiväkodista aloittaen.

Riitta Pääjärvi-Myllyaho

Kaupunginvaltuutettu Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan varapj, jaoston puheenjohtaja Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa