Beste Strømleverandør | Forbrukslån Test | Pelinäppäimistö | Eiendomsmegler | Forsikringsselskap | Boligalarm Test | Alle Kredittkort | Beste Telefonabonnement 2019
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / NL suunnitteli Suomen valloitusta jo 1940

NL suunnitteli Suomen valloitusta jo 1940

Alle puoli vuotta Talvisodan päättymisestä näyteltiin Neuvostoliiton välirauhan aikana Suomeen kohdistamien valloitussuunnitelmien yksi huipentuma: saatujen tiedustelutietojen mukaan venäläiset kokosivat elokuun alkupuolella 1940 Suomen vastaiselle rajalle huomattavia sotilasosastoja valmiina hyökkäykseen. 

Mikä pysäytti hyökkäyksen?

Suomi kuului 23.8.1939 solmitun Molotov-Ribbentrop -sopimuksen salaisen lisäpöytäkirjan mukaan edelleen Neuvostoliiton etupiiriin, mikä merkitsi sitä, että venäläiset olivat edelleen “oikeutettuja” hyökkäämään Suomeen ja miehittämään maan. 

Talvisodassa se ei ollut onnistunut aikeissaan, ei myöskään painostamalla ja uhkailemalla sodan jälkeisinä rauhan kuukausina. Miksi venäläiset eivät sitten kuitenkaan hyökänneetkään elokuussa 1940? 

Saksa rikkoo etupiirijaon  

Sopimuksesta huolimatta venäläiset pelkäsivät Saksaa. Sen joukot olivat kevään ja kesän kuluessa valloittaneet läntisen Euroopan maat ja Saksa ja Englanti kävivät elokuussa ankaraa taistelua ilmatilan herruudesta. Siinä sodassa Englanti menestyi Saksaa paremmin ja voittaakseen britit olisi saksalaisten tehtävä maihinnousu Englantiin. On otaksuttu, että jos saksalaiset joukot olisivat yrittäneet maihinnousua ja sen maavoimat olisi tullut sidotuksi taisteluun Englannista, olisivat venäläisjoukot hyökänneet Suomen kimppuun. 

Oli kuitenkin eräs toinenkin syy venäläisten pidättyvyydelle.  

Petsamon Nikkeli Oy ja saksalainen teollisuusjätti I.G. Farbenindustrie Ag sopivat 23.8.1940 malmintoimitussopimuksen. Sopimuksen keskeisin sisältö oli se, että saksalaisyhtiö saa Petsamon valmistuvassa olevan nikkelikaivoksen tuotannosta valtaosan.

Ulkomaisesta tuonnista täysin riippuvainen Saksa varmisti tällä sopimuksella sodanaikaisen nikkelihuoltonsa ja nikkeli puolestaan oli sodankäynnille äärimmäisen tärkeä seosmetalli, jota tarvittiin teräksen lujuusominaisuuksien parantamiseen. 

Kun nikkeliyhtiön hallituksen puheenjohtaja J.O. Söderhjelm tapasi myöhemmin sodan aikana Saksan ulkoministeriön lähetystöneuvos Hilger van  Scherpenbergin sanoi tämä, että 23.7.1940 eli toimitussopimuksen solmimispäivä oli ratkaiseva ajankohta, mistä lähtien saksalaiset olivat sitä mieltä, että venäläisiä ei saisi missään olosuhteissa päästää Petsamoon – eikä siis Suomeenkaan. 

https://sotaveteraanit.fi/2021/02/09/tiedustelutulokset-kertovat-nl-suunnitelleen-suomen-valloitusta-jo-syksylla-1940-mika-pysaytti-hyokkayksen/?fbclid=IwAR3Vsx_JLm7Lg-BuCvJ4-h6raQ2tEY2mDgDPu9AWBgFyi5cLld4FwAjd7xY

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Algoritmie eivät tavoita inhimillisyyttä

Yksi ihmiskuntaa koskettavista huolenaiheista liittyy tappajarobotteihin eli täysin autonomisiin asejärjestelmiin, jotka kykenevät itsenäiseen päätöksentekoon ja toimintaan.

Vastaa