Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Pakkahuoneenpuiston vesipavilionki

Näe syvemmälle Vaasaan: Pakkahuoneenpuiston vesipavilionki

Ulkovaasalainen/Heikki Halonen/2.11. 2015/

Tulli- ja pakkahuoneen vieressä olevaa puistoa on kutsuttu monilla nimillä. Sitä on sanottu ainakin Pakkahuoneenpuistoksi, Rantapuistoksi ja Satamapuistoksi.

Puistossa on sijainnut 1800-luvulta saakka kaupungin omistama kioskirakennus, jota on vaihtelevasti kutsuttu vesikioskiksi tai vesipaviljongiksi. Puhun tässä vesipaviljongista ja paviljongista, koska ne olivat vuosisadan vaihteessa yleisimmin käytettyjä nimiä.  Samantapaisia paviljonkeja kaupungilla oli ainakin Hovioikeudenpuistikolla, Kalarannassa, Vaskiluodon satamassa sekä ilmeisesti myöhemmän Niemelän kahvilan paikalla. Vaasan virvoitusjuomatehtaalla oli lisäksi vuodesta 1893 lähtien Hovioikeudenpuiston eteläpäässä oma vesikioskinsa. Kesällä 1908 vesikioskia mainostettiin myös Hietasaaressa.

Kaupungin rahatoimikamari luovutti tarjousten perusteella joka kevät paviljongin vuokraoikeuden seuraavaksi kesäkaudeksi. Vanhin ilmVesipavilionkioitus, jonka olen vuokrauksesta löytänyt on Vasabladetissa keväältä 1891.

Hyvän kuvan vesipaviljongin toiminnasta saa Wasa Tidningissä 1895 julkaistusta mainoksesta, jonka mukaan sieltä oli saatavana ”kaikkia lajeja limonadia, simaa, leivonnaisia, paperosseja ja sikaareja ym. halvalla”

Vasabladet kirjoitti 25.5.1895 artikkelissaan, että kaupungin poliisi ei enää kyennyt pitämään täysin yllä järjestetystä kaupungin kaikilla laidoilla. Yhteiskunnan epäsäännölliset ainekset, kuten maankiertäjät, satamamiehet ja muut irtolaiset aiheuttivat häiriötä. Useita murtoja oli tapahtunut eri puolilla kaupunkia ja mm. vesipaviljongilla Pakkahuoneenpuistossa.

Keväällä 1896 vesipaviljongilla siirryttiin uuden tekniikan aikaan, kun se sai puhelimen. Samanlainen laite vedettiin myös Hovioikeudenpuistikon paviljongille.

Lue lisää:

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa