Strømleverandør | Forbrukslån svar på Dagen | Eiendomsmeglere | Paras Hiiri | Billigste Forsikring | Boligalarm | Best i Test Kredittkort | Beste Boliglån
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Merenkurkun maailmanperinne

Näe syvemmälle Vaasaan: Merenkurkun maailmanperinne

Ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla.

Yhdessä Ruotsin Korkearannikon kanssa matala Merenkurkun saaristo muodostaa parhaan paikan maailmassa kokea ja ymmärtää viimeisen jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.

Matalavetinen ja kivikkoinen Merenkurkun saaristo on täydellinen vastakohta Ruotsin Korkearannikon korkeille rantaviivoille ja kumpuilevalle maisemalle. Yhdessä nämä kaksi aluetta ovat kolikon kaksi puolta ja muodostavat toisiaan täydentävän maailmanperintökohteen.

Miksi Merenkurkun saaristo ja Korkearannikko ovat sitten saaneet Unescon arvostetun maailmanperintöstatuksen? Vastaus löytyy viimeisimmästä jääkaudesta ja geologiasta. Tällä alueella jääkauden jälkeinen maankohoaminen on nähtävissä ainutlaatuisella tavalla. Jääkauden raskas mannerjää painoi maankuorta alaspäin niin, että se vielä nykyäänkin kohoaa kohti entisiä mittojaan.

Lue lisää täältä:

https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/merenkurkku/

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Kolmen soinnun maisterit Vaasasta – Klamydia

“Me ei tosiaan olla ainoastaan pala Eurooppaa, vaan jotain kaunista, jota ei koskaan myydä saa”. …

Vastaa