Strømpriser Sammenligning | Refinansiering av Gjeld | Pikavippi Vertailu | Billig Snekker | Beste Forsikringsselskap | Alarm | alle kredittkort i norge | Beste Mobilabonnement
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Kulttuuriympäristö

Näe syvemmälle Vaasaan: Kulttuuriympäristö

LuontoVaasa-sivustolla esitellyt kulttuurikohteet ovat ihmisen toiminnan myötä muokkautuneita ympäristöjä. Kohteet ovat erityyppisiä ja -ikäisiä ja niiden tarjonta vaihtelee rakennuksista ja rakenteista kulttuurikasvillisuuteen.

Kunkin kohteen mielenkiintoisimmat vierailukohteet on mainittu erikseen sen omalla sivulla, mutta nähtävää riittää toki muutakin. Kohteisiin voi tutustua myös karttamuodossa LuontoVaasa-sivujen karttapalvelussa. Alla on termistöä, johon voi törmätä kulttuuriympäristöstä puhuttaessa.

Kulttuuriympäristö toimii yleiskäsitteenä, jolla tarkoitetaan kulttuurin vaiheita ja luonnon vuorovaikutusta ilmentävää ympäristöä. Kulttuuriympäristöön kuuluuvat myös ihmisen ympäristölleen antamat merkitykset, tulkinnat ja nimet. Kulttuuriympäristö on kokonaisuus, jonka muodostaa rakennettu kulttuuriympäristö, kulttuurimaisema sekä muinaisjäännökset.

Rakennettu kulttuuriympäristö eli rakennusperintö on näkyvin osa kulttuuriympäristöä. Rakennettua kulttuuriympäristöä ovat rakennukset sisä- ja ulkotiloineen, rakennelmat, rakennetut alueet, kuten pihat ja puistot sekä erilaiset rakenteet, kuten tiet, kanavat, sillat tai majakat. Rakennettu kulttuuriympäristö muodostuu siis yhdyskuntarakenteesta.

Kulttuurimaisema. Maisema on jaettavissa joko luonnonmaisemaksi tai kulttuurimaisemaksi. Karkeasti jaoteltuna kulttuurimaisema on syntynyt ihmisen muokkaamana, kun luonnonmaisema on luonnon muovaamaa. Kulttuurimaisemaa voi jaotella edelleen ihmisen ja luonnon yhteisvaikutuksesta syntyvään maaseudun kulttuurimaisemaan ja ihmisen lähes yksin muovaamaan kaupunkimaisemaan eli urbaaniin maisemaan. Kulttuurimaisema ja -ympäristö eivät ole vain yksittäisiä ja erillisiä kohteita ja alueita, vaan yksittäisten osien yhtenäinen alueellinen ja ajallinen kokonaisuus.

Kulttuurikasvillisuus tarkoittaa ihmisen toiminnan myötä olennaisesti muokkautunutta kasvillisuutta, esim. pellot, perinnemaisemat ja puistot.

Kulttuurikasvit ovat ihmisten myötä pihoista ja viljelyksiltä luontoon levinneitä kasveja.

Tutki lisää:

Vaasa: Asu ja elä

https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa