Beste Strømleverandør | Rimelig Forbrukslån | Bytte Vinduer | Subwoofer | Veteranbilforsikring | Boligalarm | Kredittkort | Billigste Mobilabonnement
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Kruununmakasiini pitää elvyttää

Näe syvemmälle Vaasaan: Kruununmakasiini pitää elvyttää

En enää muista tarkkaan milloin Kruunmakasiinin ympäriltä poistui vartiomies, mutta hänen sanottiin vartioivan tyhjää makasiinia. Saattaa olla että loppuaikoina makasiini oli tyhjä ja vartiopalvelus oli vain osa armeijan koulutusta.

Sen muistan hyvin, että kuusikymmenluvulla huhuttiin makasiinissa olevan aseita ja muita armeijan varusteita. Totuus n paljon dramaattisempi.

Julkaistu huhtikuu 11, 2006


Kruununmakasiinissa oli räjähteitä 3,6 tonnia

Tutustumisretken ehkä dramaattisin elämys oli pieni lähes huomaamaton vääpeli E. Uiton tai Uitin allekirjoittama paperilappu ensimmmäisen kerroksen seinässä. Lappuun oli koneella kirjoitettu etäisyydet lähimpään katuun, yksityistaloon, julkiseen rakennukseen (Lääninvankila) ja rautatieasemaan ja sitten. ”Varastoidun räjähdysaineiden ja ruudin määrä 3,6 tonnia. Varastonhoitaja, vääpeli E. Uitto t. Uitti.” Lapussa ei ollut päivänmäärää

Joku paremmin tietävä voi kommentoida millainen paukku olisi syntynyt jos 3,6 tonnia ruutia ja muita räjähteitä olisi possahtanut.

Kruununmakasiinin kakkoskerros on melko identtinen ykköskerroksen kanssa. Kakkoskerroksen yläpuolella on avovintti, jonka lattiapinta-ala on n. 600 neliömetriä.

Kruununmakasiini

Vanhassa Vaasassa olleesta kruununmakasiinista siirretiin vilja v. 1874 uuteen Kruununmakasiiniin Vaasan rannalle, Rantakadun varteen. Maatalousminiosteriö luovutti rakennuksen puolustusvoimille 2.12. 1926, jolloin valtion Jyvälaitos lakkautettiin.

Rakennuksessa on 1674 neliömetriä lattiapintaa kahdessa kerroksessa ja 600 neliömeteriä avoimella ullakolla. Rakaennuksen korkeus on 8,7 metriä. Punatiilisen rakennuksen sisäverhoilu on tehty n.15 senttimetrin paksuisesta hirrestä ja pystyhirret ovat n. 18,5-19 senttimeetriä halkaisijaltaan. Sisäverhous kiertaa rakennuksen n. 85 senttimetrin päässä ulkoseinästä.Molemmat kerrokset muodostuvat useasta pienestä hirsineinäisestä huoneesta. Huoneiden korkeus on silmämääräisesti n. 4 meteriä. Tunnelma Kruununmakasiinisa on rauhallinen ja seesteinen, jota vuolujäljet hirsien pinnassa vain korostavat. Mitään merkkejä makasiinitontusta ei näkynyt.

Ideoita

Ensimmäinen spontaani ajatus oli, että kakkoskerroksen ja vinttikerroksen välinen lattia tulisi purkaa ja kakkoskerroksen lattiasta ja valiseinistä poistetuista hirsistä tulisi rakentaa uusi katto vinttikerrokseen. Näin saataisiin noin 8 metriä korkeimmalta kohdaltaan oleva tila johon mahtuisi näyttämö ja laskeva katsomo.

Tässä siis idea. Tehdään Kruununmakasiinista Vaasaan kasäteatteri ja tilat vierailevia orkestereita- ja näyttämöitä varten. Näin Kruununmakasiiniin saadaan ympärivuotista toimintaa.

Tapio Parkkari

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Ensimmäinen kaupunkiblogi

Perustin kesällä 2003 ilmeisesti Suomen ensimmäisen kaupunkiblogin nykyaikaisessa mielessä. Blogi on nimeltään Plokkaa. Perustin sen …

Vastaa