Home / Kolumnit / Miapetra Kumpula-Natri: Omistajapolitiikkaa

Miapetra Kumpula-Natri: Omistajapolitiikkaa

Alkuviikosta julkistettiin Suomessa alkunsa saaneen ohjelmistoalan yrityksen Supercellin myynti japanilaisille ennätyssummalla. Hienoja uutisia, jotka hyödyttävät paitsi yhtiön perustajia ja siihen sijoittaneita, myös sen työntekijöitä. Kaikki yrityksen työntekijät ovat olleet yrityksen omistajia optio-ohjelman kautta. Tässä jos missä on kyse sitouttamisesta ja yhteen hiileen puhaltamisesta.
Sama yritys on ollut aikaisemminkin otsikoissa. Yrityksen toimitusjohtaja on todennut, että he ovat saaneet paljon yhteiskunnalta ja maksavat sen nyt pärjätessään mielellään takaisin. Tänä vuonna Suomen verottaja iloitsee Supercellin menestyksestä yrityksen arvion mukaan 260 miljoonan euron edestä. Ensimmäisissä miljonäärihaastatteluissa johtajakaksikko kiitti julkisrahoitteista TEKESiä yrityksen alun rahoittajana. Vau! Otsikkoihin pääsee, koska tällaista kuulee liian harvoin.

Nämä uutiset ovat todella tervetulleita, mutta onhan se hieman nurinkurista, että nuhteettomuudella ja veronmaksuilolla saa juttuja siitä, että maksaa verot Suomeen sääntöjen mukaan. Tervetullutta tänä aikana, jolloin on tavanomaisempaa nähdä uutisia verosuunnittelusta ja veronkierrosta.

Yhtä komeita uutisia yhteiskuntavastuun kantamisesta toivoisi enemmän myös valtionyhtiöiltä. Valtion omistajaohjauksen tavoitteena on oltava suomalaisen työllisyyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Valtion on myös edistettävä yhteiskuntavastuun toteutumista kaikissa omistamissaan yrityksissä.

On aika paksua kritisoida muita yrityksiä, jos omatkaan eivät noudata esimerkiksi kohtuullisuuden periaatteita. Johdon ylisuuria palkkioita on saatava alas. Varsinkin tässä taloudellisessa tilanteessa, kun työntekijöiltä haetaan palkkamalttia keskitetyssä raamisopimuksessa, myös (valtion)yhtiöiden johdolta todella tarvitaan kohtuuden ymmärrystä!

Koko palkitsemiskeskustelu on vietävä uudelle tasolle. Jos Suomessa menetetään kokemus siitä, että olemme yhdessä ja samassa veneessä, niin köyhät kuin rikkaat, menetämme hyvinvointimme valttikortin. Palkitsemisen perusteiden pitäisi olla avoimia ja läpinäkyviä. Siksi olisi hyvä, että yhtiökokous eli omistajat päättäisi johdon palkkiolinjauksista pienen piirin sijaan myös muissa kuin valtionyhtiöissä. Tämä on nyt jo käytäntönä esimerkiksi Sveitsissä, Iso-Britanniassa ja myös Ruotsissa .

Valtion omistajapolitiikka on vaikea politiikan laji. Valtion omaisuus koetaan yhteiskunnan omaisuudeksi ja sitä se onkin. Omistamisella tulee olla syy ja tavoite. Se luodaan omistajapolitiikalla, joka on hallituksen vastuulla, ja josta yksi ministeri kulloinkin vastaa. Hautalan eroon johtanut ja sitä seurannut kuohunta osoittaa, kuinka paljon tunteita omistajaohjaus herättää.

Hautalan seuraajaa spekuloitaessa arvuuteltiin, ettei kukaan halua omistajaohjauksesta vastata. Omistajaohjauksesta vastaavan ministerin salkku on vaikea ja paikka voi olla tuulinen. Noin 25 miljardin arvoisella omistussalkulla on viisi miljoonaa omistajaa – ja meillä suurimmalla osalla on myös omistuksesta mielipide.

Salkku on kaiken lisäksi kirjava: mukana on valtion enemmistö- ja vähemmistöomistusta sekä valtion kokonaan omistamia yrityksiä. On totta, että taloudellisesti vaikeina aikoina ei valtionyhtiöilläkään ole helppoa. Mutta juuri valtio-omistajuus antaa vastuun lisäksi mahdollisuuksia monien ratkaisujen tekemiseen. Aktiiviselle ja oikealle omistajapolitiikalle on juuri taloudellisesti vaikeana aikana suuri tarve.

Miapetra Kumpula-Natri
Kansanedustaja SDP Vaasa

About Toimitus

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa