Merivesi

Miksi merivesi on alhaalla?

Lapsesta asti aina puhuttiin syysmyrskyjen aiheuttavan meriveden nousun. ”Kahden syysmyrskyn jälkeen tulee talvi”, sanoivat vanhat papat..

Kun aloitin avantouinnin vajaa kymmen vuotta sitten havaitsin, että meriveden korkeuden vaihtelua tapahtui myös talvella vaikka meri oli jäässä. Kun perimätiedon mukaan etelä-länsituulet nostattavat merivettä ja vastaavasti pohjois-itätuulet sitä laskevat. Hämmästykseni oli suuri kun joskus kävikikin täysin päinvastoin. Ja ei kai nyt jään alla muutenkaan tuule?

Aloin siis epäillä perimätietoa ja oten asiasta selvää Meteorologian laitoksen professorilta. Kävikin ilmi, että sama asia aiheutttaa sekä meriveden korkeuden muutoksen että tuulen. Oli tapahtnut klassinen päättelyvirhe.

Meriveden korkeuden pääselittäjä onkin siis ilmanpaine. Ja ennen kaikkea ilmanpaineiden erot Itämeren altaassa.

Matalapaine

Matalapainenaiheuttaa tuulisen ja sateisen sään. Matapaineet tulevat yleensä eteläst7lännestä ja sieltä myös tuolloin useimmin tuulee. Siis kun tulee etelästä – merivesi nousee. Mutta syy ei olekaan tulli vaan juuri tuo matalapaine.

Merentutkimuslaitos: ”Korkea ilmanpaine painaa vedenpintaa alaspäin. Yhden millibaarin paine-ero vastaa suunnilleen yhtä senttimetriä vedenkorkeudessa. Normaali ilmanpaineen vaihtelu voi siis aiheuttaa useiden kymmenien senttimetrien vedenkorkeusvaihtelun.”

Lahtien pohjukoissa ja vaikka Kemissä, Pietarissa aiheuttaa myös pitkäaikainen samansuuntainen tuuli hetkittäisiä ja jopa voimakkaita merenpinnan vaihteluita. Merenkurkussa tätä vaikutusta ei ole kun vesi aina purkautuu Perämeren tai Selkämeren puolelle.

Juuri nyt (7/3 2006) on merivesi alhaalla koko maassa mutta korkealla vastaavasti eteläisellä Itämerellä. Miksi? Koska meillä on pitkään ollut korkeapaine ja etelässä matalampaa!

Ennusteeeni: Lähipäivinä tulemme näkemään ilmiön, jossa tuuli on pohjoisesta ja merivesi nousee kohisten! Miksi? Koska matalapaine lähestyy idästä se aiheuttaa aina pohjoisen puolisen tuulen mutta samalla nostattaa merivettä.

Vaasan meriveden vaihtelun amplitudi (äärivarvot) ovat vuosittan lähes 2 m. Se on paljon matalalla rannalla. Vesiraja saattaa vaihdella satoja metrejä. Tässä mitatut ääriarvot:

+144 cm (14.1.1984)

-100 cm (14.1.1929)

Tapio Osala

Keskustelu foorumissa:

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa