Home / Kolumnit / Marko Heinonen: Rahalla saa ja hevosella pääsee

Marko Heinonen: Rahalla saa ja hevosella pääsee

Viime päivien mielipidekirjoituksissa ja uutisoinnissa hevosurheilukeskushankkeesta on ajauduttu sivuraiteille. On luotu vastakkainasettelu tyttöjen ja poikien harrastuksiin, ja väläytelty valitusta tasa-arvo valtuutetulle. On jopa väitetty, että Vaasa laiminlyö tyttöjen harrastusmahdollisuuksia.

Kaupunki tukee tyttöjen liikuntaharrastuksia siinä missä poikien. Tämä toteutuu liikuntapaikkarakentamisessa ja seura-avustuksia myönnettäessä.

Viime päivien kommenteissa myös kaupungin puolelta on unohdettu hyvän viestinnän tärkeys. Paremmalla ulosannilla olisi asia saatu perusteltua tyylikkäämmin. Ei ihme, että hevosharrastajat ovat ihmeissään. Saman ihmetyksen jakavat myös jalkapalloilijat ja sisäliikuntalajien harrastajat.

Kirjoituksissa mainitaan moneen kertaan alueellinen hevosurheilu ja Vaasan ravirata nimenomaan maakuntaratana. Tähän kiteytyy koko hevosurheilukeskuksen ongelma.

Hanketta yritettiin alkuvaiheessa viedä eteenpäin seutukunnallisena. Mukana suunnittelussa ja ideoinnissa oli innokkaita hevosharrastajia laajalta alueelta. Ympäristökunnat kuitenkin vetäytyivät hankkeen rahoituksesta. Lopulta jäljellä olivat vain Vaasa ja Mustasaari.

Hevosurheilukeskus suunniteltiin jo alkujaan liian mahtipontiseksi. Ajatus oli kunnianhimoinen: seudullinen hevosurheilukeskus, joka tarjoaisi laajat hevosalan palvelut. Lähdettiin suunnittelemaan miljoonahanketta, mutta unohdettiin käyttökustannusten kattaminen.

Lopulta kuntayhtymä oli mahdottoman edessä, kun annetut määrärahat eivät riittäneet. Omistajakunnilta ei lisärahoitusta löydy. Edes käyttökustannuksille ei ole maksajaa. Ei kai kukaan oikeasti usko, että uudessa keskuksessa voisi harrastaa ilmaiseksi?

Kuntayhtymän tehtävä on kattaa suuri osa kuluistaan tilavuokrilla. Uuden radan ja oheistilojen harjoitusvuorot ja vuokrat olisivat jotain aivan muuta kuin nykyisellä raviradalla. Sama pätee tallipaikkoihin, maneeseihin ja ratsastuskenttiin.

Vaasan ravirataa on vuosia saatu käyttää käytännössä ilmaiseksi, kaupunki on kuitenkin vastannut sen kunnossapidosta. Tämä on ollut melko reilua, ainakin ulkopaikkakuntalaisille hevosharrastajille.

Vaasassa on siis maakuntaravirata, joka rahoitetaan yksinomaan vaasalaisten veroeuroilla. Vanhaa sopimusta on nyt tarkennettu, mutta yhä ollaan kaukana todellisista kustannuksista. Tämä kompensaatio on käytössä myös monella muulla kaupungin omistamalla liikuntapaikalla.

Lähialueelta löytyy toistakymmentä ratsastustallia sekä muutamia ratsastuskouluja. Alueella on siis hyvät mahdollisuudet harrastaa.

Harrastaminen toki jonkin verran maksaa, mutta niin maksavat myös muut lajit. Nämä tallit ovat yksityisellä rahalla tehtyjä liikuntapaikkoja ja niitä pyörittävät palveluitaan myyvät pienyrittäjät. Miten tähän istuisi kunnallisesti rahoitettu kilpailija?

Vapaa-aikalautakunnan puheenjohtajana kannatan kaikenlaisten liikuntamahdollisuuksien parantamista. Jos hevosurheilukeskusta vielä aidosti halutaan viedä eteenpäin, on prosessi aloitettava alusta. Hanke on myös nostettava kuntayhtymän harteilta. Alusta asti olisi pitänyt keskittyä vain nykyisen infran siirtämiseen muualle. Aluetta voisivat näin pikkuhiljaa kehittää vaihe vaiheelta yksityiset toimijat ja rahoittajat.

Hevosurheilukeskukselle tämä saattaa olla uuden alku. Hankkeen toteutukseen tarvitaan kuitenkin laajaa maakunnallista yhteistyötä sekä laajempaa alueellista rahoituspohjaa.

Marko Heinonen (kok.)

markologo

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa