Strømkalkulator 2019 | Forbrukslån Billigst | Billig Bredbånd 2019 | Varmepumpefirma | Personforsikring | Alarm | Kredittkort Test 2019 | Billig Mobil
Home / Kolumnit / Marko Heinonen, kok – kaipaa pohjanmaalle yhtenäisyyttä

Marko Heinonen, kok – kaipaa pohjanmaalle yhtenäisyyttä

Onko Pohjanmaalla yhtenäisyyttä?

Ministeriön linjaus laajan päivystyksen sairaaloista oli odotettu. Vaasan keskussairaalan tippuminen tuosta joukosta oli tietysti selkeä pettymys. Työtä tuolla saralla jatketaan siis aivan varmasti monella rintamalla.

Tavoitteena on tietysti mahdollisimman laajan päivystystarjonnan säilyttäminen.

Sote-uudistus kokonaisuutena on kuitenkin paljon isompi kakku, kuin yksittäisen sairaalan päivystysalojen lukumäärä.

Hallituksen lakiesityksessä suppeaa päivystystä ei myöskaan rajoiteta millään tavoin, eikä kerrota mitä päivystystä sairaalassa ei saa tulevaisuudessa olla. Konsulttina tässä asiassa toimii tulevaisuudessa raha.

Uudistuksessa on kyseessä erittäin laaja integraatio, jossa koko maakunnan kaikki perusterveydenhoidon, sosiaalityön ja erikoissairaanhoidon palvelut on tarkoitus yhdistää yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Pohjanmaan maakunnan alueella tämä koskettaa yli 9 500 työntekijää. Asia on siis maakunnan jokaisen kunnan yhteinen.

Tässä vaiheessa varmaa on ainakin se, että hyvin todennäköisesti yhteisten palveluiden tuottamiseen tarkoitettu raha tulee ainakin jossain määrin vähenemään.

Tämä tarkoittanee käytännössä joistain palveluista luopumista, tai nykyisten toimintojen tehostamista. Myös maakunnan palveluverkostoa tulee arvioida uudelleen.

Jos tätä työtä ei saada nopeasti vauhtiin, on vuoden 2019 alussa edessä varsin kovat ajat.

Jostain syystä koko julkinen keskustelu on käyty kuitenkin lähes pelkästään Vaasan keskussairaalan statuksen ympärillä.

Oma sairaala herättää tietysti suuria tunteita, mutta sairaala-statuksen lisäksi kohtalonkysymys on se, miten onnistuu kaikkien maakunnan kuntien sote-palveluiden yhdistäminen. Tämä vaikuttaa tulevaisuudessa myös keskussairaalan palveluiden laajuuteen.

Suurin virhe, joka tässä hetkessä voidaan tehdä, on keskittyminen pelkästään oman kunnan ja seutukunnan palveluihin, sekä keskussairaala- ja kielikysymykseen. Kielellisten oikeuksien perustuslailliset näkökulmat pitää toki tutkia, mutta kokonaisuuden fokus ei saa hämärtyä.

Pohjanmaan maakunnan kolmella seutukunnalla on nyt tuhannen taalan paikka näyttää, että yhteispeli oman maakunnan hyväksi toimii. Osaammeko tehdä itseämme koskevat päätökset itse, vai piiloudutaanko poteroihin odottelemaan ihmettä.

Monimutkainen ja iso kokonaisuus ei ole ratkaistavissa pelkästään Vaasan tai edes Vaasan seudun voimin. Vaasa voi toki toimia uudistuksen veturina, mutta päätöksentekoon tarvitaan kaikki Pohjanmaan maakunnan kunnat.

Seuraavien kuukausien aikana mitataan aidosti se, löytyykö Pohjanmaalta yhtenäisyyttä menestyä, vai jääkö yhtenäinen ja yhteispeliin pystyvä Pohjanmaa vain sanahelinäksi.

MARKO HEINONEN (kok.)

kaupunginvaltuuston II vpj.

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa