Strøm | Forbrukslån Billig | Kiropraktor | Lainavertailu | Vardia Forsikring Test | Alarm | Nytt Kredittkort | Beste Boliglån
Home / Kolumnit / Marjatta Vehkaojan ajattaelussa on virheitä

Marjatta Vehkaojan ajattaelussa on virheitä

Vehkaojan ajatusleikissä vakava virhe

Entinen kansanedustaja ja valtuustokollegani Marjatta Vehkaoja kirjoittaa (Pohjalainen 4.10.) vuosikymmenten kuluessa ihmetelleensä, miten Pohjanmaalla ja Vaasassa ”terveydenhoitomenot ovat niin korkeat”, vaikka täällä asuu maan tervein kansa.

Tähän ajatukseen sisältyy yllättävän monta virhettä.

Ensinnäkin: Panostukset laadukkaaseen terveydenhoitoon ovat ensisijaisesti juuri panostuksia – eli tietoisia investointeja – hyvinvointiin ja tuottavaan ympäristöön, jossa ihmisillä ja yrityksillä on hyvä olla.

Toiseksi: Terve kansa on tietenkin pitkälti seuraus siitä, että täällä on nimenomaan panostettu monipuoliseen terveydenhoitoon.

Kolmanneksi: Tähän kaikkeen kunnilla on ollut varaa yksinkertaisesti siitä syystä, että rannikolla on ollut poikkeuksellisen vahvaa koko maahan rahaa takovaa korkean jalostusasteen vientiteollisuutta.

Monipuoliset terveys- ja keskussairaalapalvelut ovat pitäneet ihmiset keskimääräistä terveimpinä, houkutelleet alueelle osaavaa työvoimaa sekä lisänneet alueen kilpailukykyä globaalisti – joilla markkinoilla yrityksemme kilpailevat.

Vaikka Vaasan seudulla asuu kaksi prosenttia maamme väestöstä, lähtee täältä lähes 40 prosenttia koko maamme energiateknologiaviennistä. Pohjanmaan maakunta tuo viennin kautta euroissa enemmän rahaa maahan kuin viisi vähiten vievää maakuntaa yhteensä.

On täysin selvää, että tällä rahoitetaan muun muassa monien muiden maakuntien sairaaloita.

On Suomen edun mukaista, että Pohjanmaan tuottava vientirannikko pystyy jatkossakin auttamaan muita seutuja terveydenhoitopalvelujen rahoittamisessa. Vuosikymmenten aikana on tullut todistetuksi, että tällaisen tuottavan ekosysteemin infraan kuuluvat vahvat panostukset terveydenhoitoon.

Siitä olen Vehkaojan kanssa samaa mieltä, että sairaaloiden suunnittelematon keskinäinen kilpailuvarustelu on saatava rotiin.

Vastaus tähän ei kuitenkaan ole se, että lähdetään tietoisesti heikentämään muita rahoittavia seutuja. Päinvastoin, ottaen huomioon päivän tilanne sekä Parsiin ilmastosopimuksen ja eri megatrendien erityisesti Vaasan seudun yrityksille mahdollistavat huimat kasvuprosentit, tulisi alueellemme lähitulevaisuudessa ehdottomasti perustaa yliopistokeskussairaala.

Nyt on positiivisesti siirrettävä kaikkien ajatusleikkien fokus siihen, miten saamme viennin vetämään jokaisessa Suomen maakunnassa.

Se on ainut kestävä tie hyvinvointipalveluiden rahoittamiseksi.

JOAKIM STRAND (r.)

kansanedustaja

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *