Home / Kolumnit /
Maria Tolppanen Täysistunto 98/2014

Maria Tolppanen Täysistunto 98/2014

Täysistunto 98/2014

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tekijänoikeuslain muuttamisesta (15.10.2014)

Maria Tolppanen

Arvoisa puhemies! Kun puhutaan tekijänoikeuksista ja puhutaan luovista aloista ja luovan alan ihmisistä… Nyt en puutu enää varsinaisesti tähän itse tekijänoikeuteen, koska siitä puhuin jo aikaisemmin. Piratismi on tietenkin se asia, josta kannan suunnatonta huolta, siihen olisi tässäkin voinut huomattavasti tiukemmin puuttua. Täytyy aina muistaa kuitenkin, että kun joku tekee jotakin työtä, siitä pitää se palkka saada. Sosiaaliturvasta puhuttiin jo muutama sana, mutta sitten on toinen asia, toivottavasti ministerille sinne korvan taakse ja myöhempää varten: On aika lailla hankalaa, jos luovan alan ihmiset pakotetaan yrittäjiksi. Se yrittäjyys ja luovuus eivät ihan aina sovi yhteen. Kyllä ne joskus sopivat yhteen, mutta jos ei töitä voi tehdä mitenkään muuten kuin olemalla itse itsensä työllistävä yrittäjä, silloin ollaan jotenkin hakoteillä, ja luovuus se on kuitenkin semmoinen asia, joka antaa meille kaikille voimaa jaksaa tässä elämässä eteenpäin ja antaa voimaa hoitaa perhe ja hoitaa velvoitteensa.

Maria Tolppanen II

Arvoisa puhemies! Kun puhutaan luovista aloista, niin aina tuntuu siltä, että sieltä unohdetaan yksi tekijäryhmä kokonaan, ja ne ovat audiovisuaalisen puolen tekijät. Esimerkiksi meidän ihanassa Yleisradiossamme on käynyt niin, että niillä, jotka ovat kuukausipalkkaisesti luovia ihmisiä, ei ole tekijänoikeuksia. He ovat menettäneet ne muutamia vuosia tai pari vuosikymmentä sitten saadakseen yhden palkkaluokan lisää. Sama on käynyt freelancereitten osalla. Tekijänoikeuksista ei makseta, tai siis se pienenee koko ajan, mitä useampi lähetyskerta tulee, ja se johtuu siitä, että eri kanavia on tullut lisää ja lähetetään enemmän.

Kuitenkin on muistettava, että silloin kun puhutaan luovista ihmisistä, niin se ei ole sillä tavalla sellainen ala, joka kasvaisi itsestään. Sitä omaa luovuuttaan on hirveän vaikea monistaa eteenpäin ja panna monta ihmistä tekemään sitä, eikä voi itse katsoa sorvin vieressä, kun sieltä luovaa tavaraa tulee ulos, vaan se leipä täytyy saada siitä tuotteesta, mikä siellä tulee. Sitten kannan huolta kyllä piratismista.

No niin, nyt on minuutti mennyt, kiitoksia.

Maria Tolppanen III’

Arvoisa puhemies! Kun puhutaan luovien alojen sosiaaliturvasta, ihmisten, jotka tekevät sitä, sosiaaliturvasta, niin kuin ministeri tuossa äsken mainitsi, niin yksi asia — harmi sinänsä, että ministeri ennätti lähteä — nimittäin hänen edeltäjänsä poisti lehtimieseläkkeet tästä maasta. Tämän ylimääräisen lehtimieseläkkeen hinta oli 200 000 euroa vuodessa, mutta niille harvoille, joille se silloin myönnettiin, se oli todella hyvä lisä siihen eläkkeeseen. Nyt olisin tietysti pyytänyt ministeriä huomioimaan tämän asian ja ottamaan sen jossakin vaiheessa takaisin, koska se ei voi olla rahakysymys, vaan se on kyllä tahtokysymys. Mutta koska ministeri ei nyt täällä ole, halusin kuitenkin lausua tämän asian julki.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa