Home / Kolumnit / Maria Tolppanen – Ihmisten ahdinko näkyy ulosottoluvuissa

Maria Tolppanen – Ihmisten ahdinko näkyy ulosottoluvuissa

Maria Tolppanen, ps – Ulosotto vie koko elämän

Ihmisten ahdinko näkyy ulosottoluvuissa. Työttömyys ja lama koettelevat meitä kaikkia.

Jos tilanne menee niin pahaksi, että joutuu voudin listalle, on ihminen pahassa pinteessä, joka kestää vuosia, jopa koko elämän.

Ulosottosysteemimme pitää ihmisen niin tiukassa verkossa, että tuskin siinä pystyy hengittämään. Velallisen maksettavaksi tulee lukuisia kuluja varsinaisen velan päälle.

On käsittämätöntä, että meillä on laillista käyttää perintäfirmoja lisäämään ihmisten taakkaa. Systeemi on se, että karhukirjeen jälkeen velat siirtyvät perintätoimiston perittäväksi. Jos ihminen ei pysty maksamaan perintäfirmalle, siirretään velat ulosoton perittäväksi.

Julkiset perittävät menevät suoraan voutiin, mutta yksityispuolen perittävät kiertävät raastuvan kautta.

Otetaanpa esimerkki. Ihmiseltä jää maksamatta yksityinen alle 50 euron lasku, joka menee ajallaan perintäfirman kautta oikeuteen ja sieltä ulosottoon. Tässä vaiheessa maksettava 50 euron lasku on noussut jo lähemmäs 400 euroon.

Tämä ei voi olla oikein. Vanha tuomarin ohjekin sanoo: Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, älköön olko lakiaan.

Ulosotossa velkasumma kasvaa ulosoton palkkioiden ja korkojen verran. Lisäksi tässä vaiheessa menevät luottotiedot. Ahdinkoon joutunutta ihmistä siis rangaistaan käytännössä kaksi kertaa. Lisäksi luottotietojen menettäminen vaikeuttaa huomattavasti elämää.

Tässä tilanteessa on vuosittain noin puoli miljoonaa ihmistä ja 40 000 yritystä tai yhteisöä. Kaikkiaan ulosottovirastoihin tuli viime vuonna 2,6 miljoonaa asiaa.

Luku on suuri, koska yhdellä ihmisellä tai yrityksellä voi olla useampi asia voudin perinnässä.

Saatavien kierrättäminen perintäfirmoissa on kohtuutonta velallisen kannalta. Velallinen joutuu ulosotossa maksamaan myös perintäfirman kulut ja korot.

Viime vuonna ulosoton perittäväksi tuli 2,7 miljardia. Vuosittain ulosotto saa perittyä noin 1,1 miljardia euroa, mutta summasta vain osa menee varsinaiseen velkaan, suuri osa hupenee erilaisiin kuluihin ja korkoihin. Tämä on kohtuutonta toimintaa.

Valtakunnan voudin mukaan ulosoton kustannukset ovat 100 miljoonaa vuodessa, tähän summaan sisältyy provisio, jonka ulosottomies saa peruspalkan lisäksi perintätoimistaan.

Ulosotossa olevalle syntyy myös ulosottoloukku. Nimittäin missään ei huomioida niitä korkoja, jotka syntyvät viivästyneistä maksuista.

Sosiaalipuoli ei katso näitä korkoja menoiksi, ja työttömänä olevalla ei ole mitään mahdollisuutta maksaa ulosotossa olevia velkojaan.

Liian usein on niin, että vouti ulosmittaa pelkkiä korkoja ja kuluja, mutta pääoma säilyy ja tuottaa uusia korkoja ja kuluja. Tämä on ikiliikkuja.

Sanomattakin on selvää, että ulosotossa oleva on myös kannustinloukussa, joka puolestaan estää töihin menon.

Monen velallisen tilannetta helpottaisi jo se, että esimerkiksi pikavippien antajalla olisi vastuunsa.

Jos käräjäoikeus ei saisikaan automaattisesti hyväksyä vakuudettomia velkomisia, luotto- ja perintäyhtiöt joutuisivat muuttamaan toimintatapojaan ja ahdinkoon joutuneelta ihmiseltä säästyisivät ainakin oikeudenkäyntikulut.

Tämän viikon keskiviikko toi tämän loukon uhkaamaksi tuhansia uusia ihmisiä. Microsoft irtisanoo tuhat ja Talvivaarasta jää työttömäksi yli tuhat ihmistä, kun kaikki oheistoiminta otetaan huomioon. Musta keskiviikko.

MARIA TOLPPANEN (ps.)

kansanedustaja

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa