M.Vehkaoja


Vaasan kaupungin tilinpäätös vuodelta 2005

please kansakielellä !

Kaupunginhallitus on käsitellyt tilinpäätöksen omalta osaltaan. Tärkeään dokumenttiin saatiin allekirjoitukset. Seuraavaksi kaupunginvaltuustolta haetaan tili-ja vastuuvapautta. Tilinpäätöksen yleisosan teksti on varsin koukeroista. Kysymys kuuluu: Saako mattimeikäläinen ylipäätään selvää siitä, miten vuosi 2005 meni? Ikävä kyllä, teksti pikemminkin hämmentää kuin selvittää.

Keskustelu foorumissa



Onko kh:n kieli liian koukeroista?


Lautamies ei voi enää tässä vaiheessa puuttua tilinpäätöksen numeropuoleen. Selitys-ja analyysipuoli voi sen sijaan kiinnostaa. Miksi budjetti ylitettiin, miksi valtuuston asettamia tavoitteita ei saavutettu? Miten voidaan ottaa opiksi?

Tilinpäätöksen yleisosan teksti on varsin koukeroista. Kysymys kuuluu: Saako mattimeikäläinen ylipäätään selvää siitä, miten vuosi 2005 meni? Ikävä kyllä, teksti pikemminkin hämmentää kuin selvittää.

Toimintakate on termi, joka kertoo toimintatuottojen ja toimintamenojen erotuksen. Jokainen yksityisfirma tavoittelee tältä osin plus-merkkistä tulosta. Kirjanpitoteknisistä syistä taas kunnilla enin osa täysin ennakoitavista toimintatuloista kirjautuu rahoitustuloiksi, jolloin toimintakate on aina raskaasti negatiivinen.

Jostain kumman syystä miinus-merkkistä toimintakatetta ei kyetä kutsumaan kansanomaisesti vajeeksi. Vajeen kasvun sijasta puhutaan toimintakatteen kasvusta!!

Jos naapurin yrittäjä kertoo, että firman myymien tuotteiden kate kasvaa jokainen ymmärtää, että tulos on parempi kuin ennen. Vaan näin ei ole tässä kuntatalouden slangissa!

Vaasan tilinpäätöstä lukuohje on: kun toimintakate kasvaa, talouskehitys on heikkenevä! Kun näyttää siltä, että lukuja halutaan väen vängellä katsella ikään kuin negatiiveina, luo se haastetta yritettäessä selostaa mikä on mihinkin suuntaan muuttunut viimeisen vuoden aikana.

Suomen mainio kieli tarjoaa vaihtoehtoja viestin kerronnalle. Esimerkiksi negatiivinen kate on yksinkertaisesti vaje. Toimintakatteen kasvun pitäisi olla positiivinen asia. Negatiivinen toimintakate ja sen miinuksen syvenemisen taas tulisi olla erittäin ei-toivottuja trendi . Ei ole kohtuutonta vaatia, että analyysien sananvalinta ohjaa lukijan päätelmiä tarkoitettuun suuntaan.

Talous on tärkeää. Myös taloudellisten tunnuslukujen kansanomaistaminen on tärkeää. Tilinpidon akrobaattiset termit on kyettävä suomentamaan. Uskon, että tällä olisi myönteistä vaikutusta myös hallintokuntien miettiessä manöövereitään.

Mutta se tärkein: Vaasan kaupungin toimintakate vuodelta 2005 on negatiivinen, mutta vuosikate hieman positiivinen. Mitään dramaattista ei ole taloudenpidon takia odotettavissa. Tilinpäätöksen perusteella kurinalainen taloudenpito on onnistunut mielestäni todella hyvin.

Keskustelu foorumissa:

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa