Home / Kolumnit / Lauri Karppi. ps – Pakolaislapsen kuva sai ihmiset tuntemaan ei ajattelemaan

Lauri Karppi. ps – Pakolaislapsen kuva sai ihmiset tuntemaan ei ajattelemaan

Pakolaislapsen kuva sai ihmiset

tunteman ei ajattelemaaaan

Viime päivinä on tiedotusvälineissä ja somessa jaettu innokkaasti kuvaa hukkuneesta lapsesta. 3-vuotias Aylan hukkui 5-vuotiaan veljensä ja äitinsä kanssa, isä selvisi hengissä. Perhe oli paennut aiemmin sotaa Turkkiin, mutta kolmen vuoden päästä alkoi parempi elintaso houkuttaa ja he halusivat Kreikkaan Schengen -rajan sisälle ja perheen isä halusi hammaslääkäriin.

Ruumiin kuvien jakamisen puolesta on eri kolumnistien kesken ollut hellyttävä yksimielisyys: ”Hyvä” tarkoitus pyhittää keinot. Mikä se tarkoitus sitten on, on jäänyt epäselväksi.

On olemassa kaksi keinoa lopettaa nämä hukkumiset. Toinen on se, että poistetaan kaikki rajat, kulkekoot ihmiset niin kuin tykkäävät. Toinen on se, että palautetaan rajavalvonta ja tehdään selväksi, että on turha yrittää kepulikonstein sisään, koska siten ei tule turvapaikkaa varmasti saamaan.

Australia on ottanut jälkimmäisen keinon käyttöön, ja lopettanut hukkumiset. Kahdesti. Ensin hukkumiset lopetettiin hetkeksi, sitten viherpunaisten vaatimuksesta politiikkaa muutettiin, ja hukkumiset saivat jatkua. Sen jälkeen järki palasi peliin ja hukkumiset lopetettiin uudestaan. Tämä on siis se ainut toimivaksi todettu menetelmä.

Ensiksi mainitun keinon ongelma olisi tulijoiden määrä. Pelkästään Syyriassa on 12 miljoonaa pakolaista. Emme ratkaise mitään siirtämällä heitä kaikkia Eurooppaan. Voimme toki saada huononnettua oloja täällä merkittävästi. Nyt jo pitää karsia kouluista, kirjastoista ynnä muista perusasioista.

Taloudellisten vaikutusten sijaan tärkeämpiä ovat sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset. Esimerkiksi Ruotsi, joka on kohta vastaanottanut miljoona pakolaista, on nykyään maailman ykkönen raiskaustilastossa. YK:n tilastojen mukaan 58,9 raiskausta per 100 000 ihmistä, kun eri maiden keskiarvo on 10,5. Suomessakin tietyt maahanmuuttajaryhmät esiintyvät raiskaustilastoissa yli kymmenkertaisesti määräänsä nähden.

Luulen, että useimmat kuvan jakajat ovat nimenomaan tämän ensimmäisen vaihtoehdon kannalla, että kaikilla pitäisi olla oikeus päästä Suomen sosiaaliturvan huomaan. Kaikki ovat varmaan yhtä mieltä siitä, että hukkumiset pitää lopettaa, mutta keinoista ei silti keskustella. Kunhan kauhistellaan.

Haluaisin kysyä tahoilta, jotka Aylanin ruumiin kuvaa ovat jakaneet, olisiko heistä asiallista, että jaetaan karuja kuvia myös silloin, kun on heidän omista tarkoitusperistään vastakkaiset päämäärät? Pitäisikö esimerkiksi huonon maahanmuuton vaaroista herätellä näyttämällä lähikuvia vaikkapa Ikeassa murhatuista? Ei pitäisi, vaikka tarkoitus olisikin hyvä. Aivan kuin ei pitäisi hukkuneen pojan kuvaakaan jakaa kuten eräskin vaasalainen meppi sillä mehustelee. Jotain rajaa.

Lauri Karppi (ps.)

kaupunginvaltuutettu Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa