Dagens Spotpris | Forbrukslån på Dagen uten Sikkerhet | Elektriker på Dagen | Elektrikerfirma | Inntektsforsikring | Innbruddsalarm | Beste kredittkort 2019 | Billig Mobilabonnement
Home / Kolumnit / Lauri Karppi: Pakolaisten vastaanotosta

Lauri Karppi: Pakolaisten vastaanotosta

 

Laura Ala-Kokko käsitteli 26.11. kolumnissaan pakolaisten vastaanottoa. Kuten on tavanomaista pakolaisten vastaanoton kannattajille, ei tämäkään tajunnanvirtavirta sisältänyt loogisia perusteluja. Lähinnä mentiin asian vierestä, ohi ja oikein hienosti vieläpä harhautettiin.
 

Kirjoituksensa alussa vihreän valtuustoryhmän johtaja alkaa kuitenkin, pakolaisten vastaanoton sijaan, puhua jostain syystä sotalapsista. Sotalapset olivat 1-14-vuotiaita, Suomesta lähetettyjä lapsia. He olivat naapurimaissa paossa sodan ajan, jonka jälkeen yli 80 % heistä palasi takaisin kotiin.

Syyriahan ei ole Suomen naapurimaa, sieltä ei oteta vastaan pääasiassa lapsia, emmekä ole kuulleet vielä yhdestäkään pakolaisten takaisinmuuttamisaallosta. Siispä rinnastus sotalapsiin ei toimi millään tasolla, vaan on puhdasta harhautusta ja alhainen yritys saada lukija tuntemaan syyllisyyttä.

Ala-Kokko kertoo olevansa sitä mieltä, että kotoutumisjärjestelmämme toimii ”Vaasassa aika hyvin”. Haluaisin saada tästä aiheesta paljon lisää tietoa. Viime valtuuston kokouksessa kun käsiteltiin kaupungin tilan analysointia, ehdotin mittaria, jossa tarkastellaan sellaisten ihmisten osuutta jotka eivät osaa suomea, ruotsia tai englantia.

Ajattelin, että saisimme näin tarkemman kuvan kotoutumisen onnistumisesta. Jostain syystä kuitenkin Ala-Kokko äänesti sitä vastaan.

Valtuuston kokouksessa kävi myös ilmi, että nyt kymmenien vuosien vastaanoton jälkeen, aletaan ensimmäistä kertaa tehdä kotoutumissuunnitelmia, ja niitäkin vain pienelle osalle saapujista. Näyttääkin nimenomaan siltä, että yhteiskunnan kyky kotouttaa pakolaisia, määrässä tai laadussa, ei ole missään vaiheessa ollut puntarissa, kun päätetään vastaanoton määriä.

Miten pakolaiset ovat työllistyneet ja oppineet kielen? Missä aikataulussa? Miten pakolaisten lapset ovat kotoutuneet? En tiedä. Päätellen siitä palautteesta, jota minä saan, on selvää, että ongelmitta maan tapojen oppiminen ei ole aina onnistunut. Joidenkin kohdalla prosessi ei ole vielä edes alkanut.

Kolumnissa esille tuotu ajatus asumisjärjestelystä on mainio. Heille, jotka kokevat olevansa valmiita ja niin rikkaita, että haluavat ylläpitää ja olla vastuussa uusien suomalaisten kotouttamisesta, pitäisi minustakin sallia lain mukaan pakolaisten vastaanotto omaan kotiinsa. Näin he, jotka Lauran omien sanojen mukaan haluavat ”värikkään Suomen”, pääsevät nauttimaan siitä myös mahdollisimman läheltä.

Näin varmaan myös edes jossain tai joskus tapahtuisi sitä pohdintaa, montako on mahdollista kotouttaa. Nykytyylillähän sitä ei tapahdu lainkaan.

Lauri Karppi (ps.)
Vaasa

About Toimitus

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa