Home / Kolumnit / Lars Gästgivars Liian kallista opaettaa nuori töihin

Lars Gästgivars Liian kallista opaettaa nuori töihin

Lars Gästgivars

Liian kallista opaettaa nuori töihin

Kuka palkkaisi nuoret työttömät, ja nyt myös maahanmuuttajat? Monelle suomalaiselle vastaus on ilmiselvä – yritykset, eikö vain? Kaikkihan tiedämme, että on paljon työtä, jota nämä nuoret harjoittelijat voisivat tehdä.

Miksi sitten niin moni teini ja nuori on työtön? Sama koskee suurta osaa maahanmuuttajistamme. Vastaus on yksinkertainen: Ei ole, eikä tule lakia mikä määräisi, että yrityksen tai yrittäjän on palkattava heidät.

Miksi yritykset eivät sitten suuremmassa mittakaavassa palkkaa näitä ryhmiä?

Yritys tuottaa palveluita ja tuotteita kovassa kilpailussa ja investoi uusiin koneisiin, joilla teetetään työt joihin ei vaadita ammattitaitoa, siirtyy itsepalveluun tai sitten monet työt jätetään tekemättä.

Näin siksi, että on liian kallista opettaa harjoittelevat nuoret tai maahanmuuttajat tekemään näitä töitä.

Miksi sitten on niin kallista palkata nuoria?

Siksi, että suomalaiset lakisääteiset työehtosopimukset määräävät, että nuorelle on maksettava kahdeksankymmentä prosenttia siitä palkasta, jonka samalla alalla työskentelevä ammattitaitoinen henkilö saa. Tuloksen näemme tänään!

Kaikki tietävät sen, mutta kukaan ei halua sanoa sitä ääneen. Eduskunta ja hallitus tietävät tämän, työmarkkinaosapuolet tietävät tämän. Iskulauseena on, että pitää pystyä elättämään itsensä palkallaan.

Olen täysin samaa mieltä ammattitaitoisista työntekijöistä, heillä pitää olla palkka, jolla pystyvät elämään. Mutta samaa mieltä en ole, kun kyse on ammattitaidottomista nuorista, jotka opettelevat ensiaskeleitaan työmarkkinoilla.

Meillä on luotu järjestelmä, joka pitää nuoret poissa työpaikoilta, mikä tietääkseni on jotain aivan ainutlaatuista koko Euroopassa. Otamme valtavan vastuun, kun nuorisomme ja maahanmuuttajamme eivät integroidu suomailasille työmarkkinoille.

Runsas vuosi sitten Saksassa otettiin käyttöön kahdeksan euron minimituntipalkka, mutta tämä koski vain yli kaksikymmentäviisivuotiaita henkilöitä eikä pitkäaikaistyöttömiä.

Suomen edellinen hallitus yritti saada aikaan nuorisotakuun, jossa valtio maksoi puolet nuoren palkasta. Mutta byrokratian vuoksi hanke epäonnistui. Eikä valtionkaan minun mielestäni pidä maksaa yritysten palkkoja.

Eikö ole niin, että työmarkkinoiden tulisi huolehtia siitä, että meillä on palkkajärjestelmä, joka mahdollistaa nuorten ensiaskeleet työpajan lattialla sen sijaan, että se jättää nuoret pajan ulkopuolelle?

Lars Gästgivars

Yrittäjäneuvos Mustasaari

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa