Historiske Strømpriser | Forbrukslån på Dagen 20 År | Beste Bemanningbyrå | Billigste Internett | Billigste Forsikring | Boligalarm | Visa Kredittkort | Billigste Telefonabonnement 2019
Home / Videot / Kurdihäät Vaasassa 20.06.2015

Kurdihäät Vaasassa 20.06.2015

Kurdihäät Vaasassa

Yhdessäoloa ja ystävyyttä

Julkaistu 2.5.20

Etsiskelin You Tubesta maahanmuuttajavideoita, jotka kertoisivat Vaasasat tai maahanmuuttajien elämästä Vaasassa ja törmäsin kurdihäihin. Todella sydämellistä yhdessäoloa.

Kurdit Suomessa

Suurin osa Suomen kurdeista on Irakista1990-luvulla Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestöjen kautta niin sanottuina kiintiöpakolaisina tulleita pakolaisia. Vaikka irakilaistaustaiset kurdit ovatkin enemmistö, heitä on tullut myös Turkista ja Iranista. Irakista ylipäätänsä Suomeen saapuneista enemmistö on ollut kurdeja.

Syyt siihen, miksi kurdit ovat lähteneet pakolaisiksi, ovat moninaiset, mutta tärkein lienee edellä mainittujen valtioiden harjoittama kurdeihin kohdistama vaino ja ihmisoikeusloukkaukset: poliittinen vaino, mielival

tainen vangitseminen, kiduttaminen sekä yleinen syrjintä. (Kanervo & Saarinen 2007, 60.)

Isiksen menestys kurdeja vastaan Syyriassa ja Irakissa on johtanut kurdien mielenosoituksiin järjestöä vastaan Suomessakin. Suomalais-kurdilaisen ystävyysseuran mukaan suomesta on myös lähtenyt useita kymmeniä henkilöitä taistelemaan Isistä vastaan kurdien puolelle[4].Kulttuuri

Suomen kurdit puhuvat useita eri kurdin kielen murteita ja osaavat usein muita kieliä samaan aikaan. Irakista saapuneet kurdit puhuvat useimmiten kahta suurimpaa murretta, kurmandžia tai soranîa.

Melkein kaikki Suomen kurdit ovat muslimeja. Irakissa, josta suuri osa Suomen kurdeista on peräisin, valtaosa kurdeista on sunnalaisia.

Kurdit eivät kuitenkaan yleensä ole kovin aktiivisia uskonnollisissa yhteisöissä. Tämä johtuu osaltaan siitä, että monilla pakolaisina tulleilla on vasemmistolainen poliittinen tausta. Newroz eli kurdilainen uusivuosi on juhlapäivä jota vietetään kevätpäiväntasauksen aikaan eli 21. maaliskuuta tienoilla. Eri kurdijärjestöt Suomessa järjestävät tuolloin omia juhliaan.

Lähteet Wikipedia ja Kurdit vähemmistökulttuurina Suomessa

Suomen kurdeilla on oma fb-ryhmä

https://www.facebook.com/kurdit

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaaliehdokkaat Vaasan kauppatorilla 25.03. 2017

Vaasalaiset vaaliehdokkaat ottivat lauantaina 25.03. 2017 innokkaasti kontakteja äänestäjiin ja päin vastoin.  Keskustelu lainehti pienistä …

Vastaa