Author Topic: Historiaa 70 vuoden takaa  (Read 426 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline herkkoo

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 6796
  • Gender: Male
    • View Profile
Historiaa 70 vuoden takaa
« on: 30. 10. 2019 18:06 »
Lapin sota on jostakin syystä ollut jollakin tapaa vähän hyljeksitty tai aliarvostettu historiantutkimusaihe mutta aivan yhtä lailla siellä saattoi saada kuulan päähän niin kuin missä tahansa muuallakin rintamalla

Yksi osa sitä oli saksalaisten karkoittaminen Kemistä

Aikaisemmista sodista poiketen tässä oli myös paikallisten siviilien omaisuuden tuhoutuminen ja kotien polttaminen ja typerryttävä pakkosota entistä aseveljeä vastaan venäläisten vaatimuksesta

Kemin valtaus

"Kemin valtaus (myös nimellä Kemin taistelu) oli 1.–8. lokakuuta 1944 käyty Lapin sodan taistelu.Valtakatua Kemin taistelun päättymispäivänä

"Lapin sodan alkaessa suurin osa Kemistä oli saksalaisjoukkojen valvonnassa. Ainoastaan Kemiyhtiön ja Veitsiluodon tehtaiden suojaksi oli Luttojoelta siirretty pataljoonan vahvuinen osasto Pennanen.

Taistelu Kemin kaupungista alkoi 1. lokakuuta aamuyöllä kello kaksi, samana päivänä jolloin tehtiin Tornion maihinnousu. Suomalaiset valtasivat Ajoksen saaren ja Kraaselin sillan pienen taistelun jälkeen. Sillan saksalaiset kuitenkin valtasivat heti aamulla takaisin.

Pennasen avuksi kenraaliluutnantti Siilasvuo lähetti eversti August Kuistion johtaman 15. prikaatin, joka oli jo saanut kosketuksen uuteen viholliseen Olhavan taistelun aikana. Prikaatin eteneminen oli hidasta perääntyvien saksalaisten tuhotessa ja miinoittaessa siltoja ja teitä.

5. lokakuuta prikaatin osasto Ojala saapui Veitsiluotoon ja sai yhteyden osasto Pennaseen. Hyökkäysvalmistelut aloitettiin vasta, kun prikaatin pääosat olivat saapunut Kemiin 6. lokakuuta. Tiedustelujoukkojen tietojen perusteella tiedettiin, että suurin osa saksalaisista oli asemissa kaupungin eteläpuolella. Eversti Kuistio antoi illalla 6. lokakuuta hyökkäyskäskyn, jonka mukaan suuri osa prikaatista kiertää kaupungin itäpuolelle ja aloittaa hyökkäyksen sieltä 7. lokakuuta klo 11. Samaan aikaan loput joukot hyökkäävät saksalaisten asemiin etelästä.

Hyökkäys kaupungin itäpuolen metsistä yllätti saksalaiset. Kiivaiden taistelujen jälkeen saksalaiset jäivät lähes saarroksiin, mutta osa onnistui kuitenkin pakenemaan kaupungista. Vangiksi suomalaiset saivat 500 saksalaista. Suomalaisten tavoitteena oli saada haltuunsa Kemijoen ylittävät sillat ja lentokenttä ehjinä, mutta saksalaiset ehtivät ne tuhota.

Saksalaiset pommittivat teollisuuslaitoksia syöksypommittajillaan. Taistelujen yhteydessä tuhoutui myös muun muassa Karihaaran kansakoulu ja useita liikerakennuksia. Kolmetoistakerroksinen kaupungintalo yritettiin tuhota räjähdyspanoksin, mutta vaikka rakennus kärsikin suuria vaurioita pysyi se kuitenkin pystyssä. Asuinrakennuksia tuhoutui 76. Saksalaisten tappiot olivat satoja kaatuneita. Suomalaisten menettivät kaatuneina tai haavoittuneina yhteensä noin 500 miestä."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kemin_valtaus

Täältä esim.museoverkon kartasta 1946 voi tarkastella sodan jälkiä jota ei oltu vielä ehditty korjata

https://kartta.museoverkko.fi/#

Esim. tuossa kohtaa koordinaatit  (WGS84 koordinaatisto) 65.799779, 24.661139  näkyy erikoisen näköisiä aukkoja jotka luultavasti on saksalaisen tukikohdan jäänteitä jotka he räjäytteli ennen pois lähtöään (Lidar- korkeusmalli)

https://aijaa.com/Du5NUn

EDIT : tuo kartta saattaa häiriintyä ad-blockereista joten vapautus ko. sivulle auttaa asiaan


Lapin Sota 1944-1945

<a href="http://www.youtube.com/v/Okvgq3OWMiY?version=3&amp;autohide=1" target="_blank" class="new_win">http://www.youtube.com/v/Okvgq3OWMiY?version=3&amp;autohide=1</a>

https://www.youtube.com/watch?v=Okvgq3OWMiY
« Last Edit: 30. 10. 2019 18:06 by herkkoo »

Vaasalaisia.info - keskustelut

Historiaa 70 vuoden takaa
« on: 30. 10. 2019 18:06 »