Author Topic: Huolestuttavat kaupalliset uutiset  (Read 294 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 6569
 • Gender: Male
  • View Profile
Huolestuttavat kaupalliset uutiset
« on: 20. 03. 2018 20:08 »
.

Osallistuja pohojammaa haluaa esittää kaupallista kritiikkiä


<a href="http://www.youtube.com/v/-DTWDsvoSPs?version=3&amp;autohide=1" target="_blank" class="new_win">http://www.youtube.com/v/-DTWDsvoSPs?version=3&amp;autohide=1</a>

https://www.youtube.com/watch?v=-DTWDsvoSPs

.

Vaasalaisia.info - keskustelut

Huolestuttavat kaupalliset uutiset
« on: 20. 03. 2018 20:08 »

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 6569
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Huolestuttavat kaupalliset uutiset
« Reply #1 on: 20. 07. 2018 15:03 »

.

Kauppiaalle tuomio juoksujuoman hakijasta julkaistusta FB-videosta - Poliisikansanedustaja tarjoutuu: ”Jos kauppiaalle sopii, minä voin sakon maksaa”
Tänään klo 15:57

Kauppias oli julkaissut kaupan Facebook-sivuilla kuvan ja videon verekseltään kiinni jääneestä myymälävarkaasta. Virkavapaalla olevan rikosylikonstaapelin, kansanedustaja Mika Raatikaisen mukaan yksityisyydensuoja ulottuu tällaisissa tapauksissa liian pitkälle.Kansanedustaja Mika Raatikainen kertoo olevansa valmis maksamaan vaasalaiskauppiaan saamat sakot.

Poliisin tehtävistä virkavapaalla oleva kansanedustaja Mika Raatikainen (ps) ilmoittautuu vapaaehtoiseksi maksamaan vaasalaiskauppiaan saaman 500 euron sakon.

Vaasalaisen ruokakaupan kauppias sai Pohjanmaan käräjäoikeudessa aiemmin tässä kuussa tuomion yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Kauppias oli ladannut kauppansa Facebook-sivuille kuvan ja videon teini-ikäisestä myymälävarkaasta, joka jäi verekseltään kiinni ja sai poliisilta sakot paikan päällä.

Poika ja hänen äitinsä tekivät Facebook-päivityksestä rikosilmoituksen. Käräjäoikeus tuomitsi kauppiaan maksamaan 500 euron sakot ja lisäksi pojalle 1 500 euron korvaukset. Tuomion perusteista voi lukea Iltalehden aiemmin julkaisemasta jutusta.

Raatikainen kertoo pitävänsä tuomiota juridisesti oikeana. Hänen mukaansa yksityisyydensuoja on kuitenkin "vedetty Suomessa joissakin kohdissa överiksi".

- Onko oikein, että rehellistä liiketoimintaa tekevä kauppias, jolta viedään jotain ja joka laittaa varoitukseksi, että älkää tehkö noin, saa sakkoja ja korvattavaa? Ei minun mielestäni.

Poliisiuransa vuonna 1983 aloittanut Raatikainen kertoo sarjanäpistelijöistä tulleen huoltoasemille ja kaupoille valtava riesa sen jälkeen, kun sakon muuntorangaistus poistettiin vuonna 2008.

- Nykyään näpistelijä voi käytännössä repiä poliisin aseman sakkorangaistuksen ilman seurauksia. Sakkoja pitää olla todella monta, ennen kuin syyttäjä rupeaa niitä ihmettelemään."

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201807202201086705/

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 6569
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Huolestuttavat kaupalliset uutiset
« Reply #2 on: 21. 08. 2018 16:04 »
.

Kaikessa hiljaisuudessa on valmisteltu terveystietojen myymistä - ostopalvelu-hallituksen taholta


Hallitus myisi suomalaisten terveystietoja – Onko luvassa rahasampo vai tietosuojapommi?

Eduskunnan käsittelyssä on laki, joka sallisi kansalaisten sote-tietojen myymisen yrityksille.

Pysyvätkö terveystietomme silloin enää salassa?Terveydenhuolto kerää järjestelmällisesti tietoa sairauksista, hoidoista ja hoitojen toimivuudesta. Hallitus toivoo tienaavansa tällä.

"Kuvitellaanpa, että yrityksen pyörittämä työvoimatoimisto saa käsiinsä asiakkaiden terveystietoja kuten mielenterveysdiagnooseja. Miten helppoa onkaan nyt seuloa A-luokan työnhakijat rupusakista!

Entä jos urheiluseuralle päätyy nuorten geenitietoja? Kenties niistä voidaan päätellä, kenellä on hyvä jääkiekkoilijaperimä ja kuka voi painua kotiin pelaamaan tietokonepelejä.

Jotkut asiantuntijat pelkäävät, että suomalaisten sosiaali- ja terveystietoja päätyy jatkossa tällaisiin outoihin tarkoituksiin. Huolen taustalla on Juha Sipilän (kesk) hallituksen esitys laiksi sote-tietojen toissijaisesta käytöstä. Se on parhaillaan eduskunnassa perustuslakivaliokunnan käsiteltävänä, ja kansanedustajat todennäköisesti äänestävät sen voimaantulosta syksyllä.Juha Sipilän (kesk) hallitus saanee lakiesityksen jo syksyllä eduskunnan äänestettäväksi.

Uusi laki, lempinimeltään toisiolaki, lieventäisi sääntelyä merkittävästi.

Eniten on kritisoitu sitä, että laki sallisi sote-tietojen luovuttamisen kaupalliseen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan.

Käytännössä Suomi myisi kansalaistensa tietoja eteenpäin. Myynnistä vastaisi kansallinen lupaviranomainen, joka toimisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen alaisuudessa. Ostajina olisi monenlaisia koti- ja ulkomaisia yrityksiä, kuten lääketehtaita.

Koska tietoja olisi luvallista käyttää kaupallisiin keksintöihin, onnekkaat yritykset saattaisivat takoa suomalaisten sote-tiedoilla rahaa.

Tieto on firmoille arvokasta

Vaikka lakia sote-tietojen toissijaisesta käytöstä on valmisteltu jo vuodesta 2015, harva kansalainen on kuullutkaan siitä. Asia kuitenkin koskee jokaista suomalaista. Myytävinä olisivat niin yksityisessä kuin julkisessa terveydenhuollossa kerätyt tiedot.

Perheenisä ja yrittäjä Niko Eskelinen, 47, paneutui aiheeseen Seuran pyynnöstä. Eskelinen on ammatiltaan it-asiantuntija. Hän käyttää terveyspalveluja keskimääräistä enemmän, noin kerran kuukaudessa.

”Jos terveystietoni vuotaisivat jonnekin, niistä näkyisi vain asioita, jotka voisin periaatteessa kertoa kenelle tahansa”, hän pohtii.

Eskelinen arvelee, että nuorelle ihmiselle haittaa voisi koitua enemmän, jos tietoja vuotaisi tai niitä hakkeroitaisiin vääriin tarkoituksiin. Hän uskoo, että pahimmassa tapauksessa ”heikompaa ainesta” voitaisiin karsia jo työpaikka- ja opiskelijavalinnoissa.

Eskelinen ei hyväksy tietojen myymistä innovaatiotarkoituksiin. Hänen mielestään hyöty valuisi ennen muuta yrityksille.

”Tieto ei ole valtion tai ministeriön, vaan meidän kansalaisten omaisuutta."

https://seura.fi/asiat/ajankohtaista/terveystietojen-myyminen-voisi-olla-suomen-rahasampo-mureneeko-tietosuoja-jos-toisiolaki-sallii-kansalaisten-tietojen-kauppaamisen/

.

Vaasalaisia.info - keskustelut

Re: Huolestuttavat kaupalliset uutiset
« Reply #2 on: 21. 08. 2018 16:04 »