Author Topic: Valmistusmaa  (Read 1747 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Jorma Kivimäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2826
    • View Profile
    • Email
Valmistusmaa
« on: 22. 11. 2011 10:10 »
Niin pitkään kun muistan, ovat eri tuotteiden maahantuojat pyrkineet hämäämään kuluttajilta valmistusmaan.

Esimerkiksi kodinkoneista on nykyään lähes mahdotonta tietää, missä ne ovat valmistettu. Aikanaan ostin ensimmäisen mikroaaltouunin ja minulle kaupattiin Strömberg-merkkistä. Hämmästyin, koska entisenä romppalaisena tiesin ettei tuo voi olla mahdollista. Keskustelussa selvisi, että kyseessä oli joku kansainvälisen ABB: n tuotteista, joka sai Suomeen tullessaan uuden nimen. Samoihin aikoihin huomasin, että Upo-merkkinen pölynimuri oli muuttunut rajalla Hitachi-merkkisestä suomalaiseksi.

Moni suomalainen ja vaasalainen pitää tärkeänä suosia suomalaista, koska se työllistää meikäläisiä. Parhaiten se tietysti tapahtuu ostamalla sellaisia tuotteita, jotka varmasti tiedetään täällä valmistetuksi. Aina valmistusmaa ei tahdo selvitä kovienkaan ponnistusten kautta kuluttajalle.

Avasin tämän otsikon, jotta voisimme jakaa edes vähäistä tietomme siitä, missä mikäkin tuote valmistetaan. Tällainen tieto pitäisi olla muutenkin kuluttajan oikeus.

Laitan tässä omalta osaltani tietooni tulleet muutaman kotimaisen yrityksen ehkä hieman yllättävätkin valmistusmaat. Osa valmistetaan yrityksen ulkomaalla sijaitsevassa tytäryhtiössä, osa taas on alihankintaa. Elintarvikkeissa kannattaa aina jos mahdollista suosia ihan lähiruokaa.

Tuote ------------------------- valmistusmaa

Atrian suomalainen pekoni – Ruotsi, liha suomalaista
Fazer Oululainen, Reilu ja Reissumies eväsleivät – Viro
Herkkumaan voileipäkurkut – Saksa
HK: n Amerikan pekoni  – Puola, liha suomalaista
Ingman, Totally Brown jäätelö – Liettua
Ingman, Ville vallaton jäätelö – Liettua
Jokilaakson kermajuusto – Viro
Jyväskylän paussikeksit – Tsekki ja Ranska
Kantolan keksit (Suklaa Kaurakeksi, Kauraa & Kuitua
(vadelma, mansikka, original), Cafe Deli  - Ruotsi
Koff III, 24 tölkin olutlaatikko – Viro
Leaf, Jenkki purukumi – Turkki
Myllärin Luomu myslit – Tanska
Panda Toffeemix – Viro
Poutun Lasagne – Ranska
Raisio – Elovena murot – Saksa
Taffel Snacks dippijauheet – Ruotsi
Taffel, Kartanon perunalastut – Ruotsi
Vaasan 100 % ruispaahtoleipä – Viro
Vaasan isopaahtoleivät – Viro
Vaasan isoäidin pitkot – Taikina tehdään Latviassa ja paistetaan Suomessa.

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7817
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Vs: Valmistusmaa
« Reply #1 on: 22. 11. 2011 10:10 »
Onko mitään merkkiä mistä tunnistaa, että tuote on vähintäänkin koottu Suomessa?

Joutsenmerkki?
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Jorma Kivimäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2826
    • View Profile
    • Email
Vs: Valmistusmaa
« Reply #2 on: 22. 11. 2011 11:11 »
Kyllä joutsenlippu takaa aika pitkälle kotimaisuuden, tosin sitäkin on lehtitietojen mukaan väärinkäytetty.

Hyvää Suomesta -joutsenlippua saa käyttää tuotepakkaukseen tai etikettiin painettuna alkuperämerkintänä elintarvikkeessa, jonka myyntiin tuleva lopputuote on valmistettu Suomessa ja jonka raaka-aineesta vähintään 3/4 on suomalaista. Kuitenkin lihaa sisältävien tuotteiden lihan, kalaa sisältävien tuotteiden kalan, kananmunaa sisältävien tuotteiden kananmunan ja maitoa sisältävien tuotteiden maidon on oltava kokonaan suomalaista.

http://www.hyvaasuomesta.fi/WebRoot/1085751/HS_sisaltosivu.aspx?id=1073782

Tämän lisäksi on käytössä muitakin tunnistemerkkejä, jotka ovat epämääräisempiä. Lisäksi Suomen lipputunnusta saatetaan käyttää melkein kuinka sattuu.

Eräskin tunnettu viina, jonka etiketissä komeilee sekä Suomen nimi, että –liput on valmistettu ymmärtääkseni ranskalaisesta etanolista, mutta on pullotettu maustamattomana ja sekoitettu lähinnä veteen Suomessa. Altian tuotteiden 96 prosenttinen etanoli on valmistettu Koskenkorvalla.

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7817
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Vs: Valmistusmaa
« Reply #3 on: 22. 11. 2011 11:11 »
Kuljetuskustannukset nousevat koko ajan.

Mutta kun näitä asioita seuraa niin tuntuu kuin se olisi ilmaista.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Klaus Berg

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1527
  • Gender: Male
  • Elämä on juoksukilpailu ajan kanssa
    • View Profile
    • Blogi
    • Email
Vs: Valmistusmaa
« Reply #4 on: 22. 11. 2011 20:08 »
Kyllä jotain on pielessä, kun muija kantaa kaupasta Argentiinan lihaa meidän ruokapöytään.
Tuo liha sentään matkaa puolen maailman ympäri ennen kuin se on Suomessa ja sitten vielä pitkän matkan Vaasaan asti. Kysyin sitä naisihmiseltä jonka kanssa asun ja elän ja sanoo että se on hyvää ja se on ennenkaikkea halpaa.

Siihen loppui keskustelu argenttiinalaisesta lihasta ja lyhyeen.

toisen luokan kansalainen

  • Guest
Vs: Valmistusmaa
« Reply #5 on: 22. 11. 2011 21:09 »
Kyllä jotain on pielessä

Ei siinä mitään pielessä ole . Alhaisemmalle hinnalle löytyy monta selitystä: Liha on toiseen muotoon siirrettyä viljaa tai rehua. Suomen ilmastossa viljely on kallista ja sato pienempi. Ihan sama tuodaanko Suomeen lihan sijasta rehua, ja siinäkin on omat ongelmansa (esim. salmonella). Lisäksi kylmän ilmaston takia eläimillä pitää olla navetat ja korkeat työvoimakustannuksetkin vaikuttavat asiaan.

Offline jali

  • Aktiivi vaikuttaja
  • ****
  • Posts: 424
    • View Profile
Vs: Valmistusmaa
« Reply #6 on: 23. 11. 2011 08:08 »
Argentiinalainen ja brasilialainen liha on kyllä luomua.
Siellä on laajat pampa-alueet missä pihvikarja laiduntaa.
Eikös etelä amerikkalaisella lihalla ole rangaistustullejakin?