Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Jorma Kivimäki

Pages: 1 ... 48 49 [50]
1961
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 09. 02. 2009 09:09 »
Suomessa on kolme merkittävää vasemmistopuoluetta SDP, Vasemmistoliitto ja SKP.
Korjasin
Quote
Suomessa on kaksi merkittävää vasemmistopuoluetta SDP ja Vasemmistoliitto.

Muuten: Reino Kolmosella nämä.

1962
Yleistä keskustelua / Re: Pohjalainen
« on: 04. 02. 2009 16:04 »
Sillä varmaankin haettiin sitä, että täällä Vaasassa oikesti oleskellaan paljon. Kyllä se Miapetran kodalla pitää myös paikkansa. Useinmiten ihmiset hakevat mökkiä kohtuullisen etäisyyden päästä kotoaan.

1963
Yleistä keskustelua / Re: Pohjalainen
« on: 04. 02. 2009 15:03 »
Eipä ole Miapetran juttu vastaava, kun asunto on Vaasassa (muistini mukaan Raastuvankadulla)  ja käsittääkseni vapaa-ajan mökki tämän lisäksi Mustasaaressa.

1964
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 03. 02. 2009 21:09 »
Myös taloustilanteesta riippumatta  aina on ollut "tiukkaa" ja pomokin joutunut ajeleen
yli vuoden vanhalla mersulla, silmänsä päästä häveten.

Tämä ilmiö on kyllä valitettavan yleinen ja kuuluu jotenkin olennaisena osana suomalaisen yrittäjäkunnan statukseen.

1965
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 02. 02. 2009 21:09 »
Totta kai yrityksen tavoitteena on tuottaa mahdollisimman liikevoittoa. Samoin ay-liikkeen tavoite voi ihan hyvin olla tuottaa mahdollisimman paljon liksaa duunareille. Eli kyllä se vastakkain asettelu on yhä voimassa.
Kysymys on lähinnä siitä, ettei lyhyellä aikavälillä ja eri suhdanteissa aina ole oman edun mukaista toimia samalla suoralla strategialla. Joskus on hyvä antaa löysää jossain, jotta voisi saada paremmat asetelmat taas tuleviin jakoihin. Molemmin puolin on varmaan näin. Lypsävää lehmää ei pidä tappaa, vain miten se meni.

Täytyy myös muistaa, että joku sadan työntekijän yritys pomoineen ja osakkeenomistajineen on aika tavalla eri asia kuin pieni perheyritys, jolla on ehkä pari-kolme ulkopuolista työntekijää. Joku pieni perheyritys voi aidostikin lähteä siitä tavoitteesta, että kunhan tällä elättää perheensä. Toisaalta näistä pienistä yrityksistä kyllä löytyy myös pahimmat työnantajat, mihin itse olen törmännyt.

1966
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 31. 01. 2009 11:11 »

Jos voitto menisi kokonaan yrityksen kehittämiseen, eikä koskaan minnekkään muualle, niin silloin ei pääomasijoittamista olisi edes olemassa. Se ei olisi mitenkään järkevää. Mutta et tälläistä tilannetta varmasti tarkoitakaan. Esittämäni esimerkki on siis kärjistetty. Tuosta ristiriidasta olen kanssasi täysin samaa mielta ja on niitä plussan tuovia asioita ollut muitakin. (tuosta ei muuten tullut plussaa, koska oli nelikasi aiemmista tämän keskustelun ajatuksista vielä kesken.)

kumpiako mahdat tarkoittaa? Johdon optiota vai omistajien osinkoja.

Kannustin optioille on vaikea tietysti löytää perusteluja tässä tilanteessa. Osinkojen kohdalla tilanne saattaa olla kuitenkin huomattavati monimutkaisempi. Jos yrityksellä ei ole näkymiä ja varoja ei ole järkevä mihinkään investoida, niin silloin on parempi jakaa ne omistajille takaisin osinkona. Silloin nämä varat saattavat palata uutena sijoituksena uuteen yritykseen ja uusiin työpaikkoihin. Jos taas varat maksetaan vastikkeettomasti(ei ole enää töitä) palkkana, se raha vain katoaa. Kassa tyhjenee niin nopeasti, ettei kukaan edes ehdi hyötyä siitä ja uusia työpaikkoja ei muodostu.
Tais muuten taas mennä kärjistetyn esimerkin puolelle.

Tarkoitin tätä vastakkain asettelua, josta Marx käytti termiä työn ja pääoman välinen ristiriita. Mitä vähemmän yritys maksaa palkkoja, sitä enemmän yritykselle jää pelimerkkejä. Jos näitä pelimerkkejä käytetään yrityksen kehittämiseen, voidaan puhua jossain määrin myös yhteisestä edusta. Tietenkin yrityksen omistaja haluaa oman siivunsa, muuten yksityistä yritystoimintaa edes olisi.
Minähän joudun työssäni kuuntelemaan kohtuullisen paljon yrittäjien luentoja siitä, kuinka tärkeää olisi yrityksen kannalta pitäytyä maltillisissa vaatimuksissa työntekijöiden palkkojen ja muiden etujen suhteen. Usein he myös esitelmöivät siitä, kuinka työllistävät niin ja niin monta ihmistä ja että ei heidän niin tarvitsisi tehdä. Joskus olen vastannut, ettet työllistä ainoatakaan sosiaalisen mielen laatusi takia, vaan sen takia että elätät tällä itsesi ja kenties pyrit jopa rikastumaan. Työehtosopimusten alittamisissa on myös kysymys laittoman kilpailuedun saamisesta saman alan muihin yrityksiin nähden.

Mikäli yritys edellyttää palkkaväeltään malttia, sitä pitäisi löytyä sekä yritysjohdolta että omistajilta. Usein kustannussäästöjä haetaan lomauttamalla vain tuotannon työntekijöitä ja ylemmät toimihenkilöt jäävät työhön. Jonkin myyntiin liittyvän avainryhmän ymmärrän, mutta kyllä sinne on tapana jäädä käytännössä kaikki parempipalkkaiset. Tähän liittyy läheisesti myös yritysjohdon optiot, joiden antaminen lamatilanteessa on moraalisesti täysin tuomittavaa.

1967
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 30. 01. 2009 09:09 »
Ei se vastakkain asettelun aika tässä yhteiskunnassa kokonaan koskaan poistu. Siinä mielessä tämä kokoomuksen slogan on vähän naiivi. Mitä enemmän säästät palkkakustannuksista, sitä enemmän jää yritykselle. Eikä se yrityksen voitto läheskään aina mene yrityksen kehittämiseen. Eri asia on, kannattaako tätä ristiriitaa koko ajan pitää yllä kommunistien tapaan. Yhteinen etu on tietysti kasvattaa kakkua, mutta sen jakamisesta tullaan aina käymään vääntöä.

Totta kai myös yrityksen menestyminen on viime kädessä työntekijöiden etu. Mitä huonommin yrityksellä menee, sitä suurempia ongelmia on koko yhteisöllä. Palkkakustannukset ovat monella alalla hyvin merkittävä menoerä, joten niiden rajoittaminen on työnantajille tärkeä tavoite. Koskaan en muista, etteikö juuri nyt olisi oikea aika työnantajien mielestä pidättyä palkankorotuksista. Ellei huono aika ole juuri päällä, on se ainakin nurkan takana jo tulossa.

Työväki on oikeutetustikin katkera, jos yritys toisaalta leikkaa palkkamenoja ja samaan aikaan omistajat nostavat merkittäviä optioita. Tässä mielessä on jopa nykyhallituksen taholta tullut oikeansuuntaisia vetoomuksia. Mikäli talouslaman takia yrityksillä menee huonosti, on varmaa että se heijastuu koko yritykseen, työntekijät mukaan lukien. Ei niitä mahdollisesti menetettyjä tilauksia tosiaankaan lakkoilemalla saada takaisin.

1968
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 29. 01. 2009 21:09 »
Kritisoida kaikki osaavat, mutta missä ne keinot ovat ?
Samaistut Reino Kolmonen itse pääoman linjaan tupovastaisuuden lisäksi myös siinä, että koet jäsenmaksujen maksamisen ay-liikkeelle olevan turhaa. Näköjään koet monen muun tavoin ay-liikkeen pajatsona, että kun euron laittaa sisään sitä odottaa saavansa kaksi takaisin.
Koko ajan olet kritisoinut ay-liikettä ja erityisesti ”elitististä ylätasoa”.  Eikö ay-liike ole nimenomaan lähtökohdiltaan on työpaikkojen työläisten joukkoliike. Jotta johto voisi tehdä kovia päätöksiä, siihen tarvitaan kentän oma halu ja tuki. Olet pahasti vieraantunut työläisen ajattelutavasta, jos kuvittelet työläisten näinä päivinä lähtevän helposti barrikadeille Suomessa. Siihen tarvitaan todellinen suurta enemmistöä koskeva asia. Homman täytyy edelleen lähteä kentän toiminnasta ja yhteisestä halusta taistella. Johdon tehtävä on johtaa joukkoja siten kun he (työntekijät työpaikalla) asiasta ajattelevat. On suurta harhaa luulla, että johdon tai neuvottelijoiden uhoamisella menestytään, mikäli joukot eivät ole valmiita toteuttamaan johdon uhkauksia. Valitettavasti työnantajatkin tietävät nykyään aika hyvin sen, mihin työntekijät ovat valmiita.

Ranskassa on ihan erilainen toimintakulttuuri, mutta myös surkea järjestäytyneisyys. Voisiko joku kuvitella, että Suomessa tänä päivänä vahvasti porvarillinen opiskelijamaailma lähtisi Suomessa tukemaan työläisiä katumielenosoituksiin.

Quote
Ranska tunnetaan maana, jossa ensin lakkoillaan ja vasta sitten neuvotellaan. Voimasuhteet punnitaan mielenosoitusten voimalla ja lakkoilijoiden määrällä. Tämän päivän lakosta odotetaan suurinta sitten vuoden 2006, jolloin opiskelijoiden valtaisat katumielenosoitukset saivat hallituksen vetämään takaisin nuorten työsopimuksia koskevan lain.
Lainaus on tämän päivän Kansan Uutisista.

1969
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 29. 01. 2009 19:07 »
Pari huomiota Reino Kolmonen:
Sinähän Reino olet yrittäjä ja työllistät blogiprofiilin mukaan itsesi lisäksi kuusi työntekijää. Mitä sitten, jos yrityksesi menettää toimeksiantoja, eikä töitä enää ole ? Aiot siis olla irtisanomatta ketään siinäkin tapauksessa.
Olen samaa mieltä siinä, että suuryrityksillä (mihin sekin raja sitten vedetään ?)  pitää olla nykyistä suurempi yhteiskuntavastuu. Työtaistelulla ei kuitenkaan menetettyjä tilauksia tai työpaikkoja saada takaisin, kuten tuossa yllä muutkin toteavat.
Kritisoit kovasti ay-liikkeen tekemiä sopimuksia, vaikka ne tässä tapauksessa tehtiin nimenomaan vaihtoehdoksi valtiovallan suunnitelmille. Pidät sopimustoimintaa ”taistona kapitalismin puolesta”. Samoin kritisoitte koko tulopoliittista sopimusjärjestelmää. Samaan tapaan kuten nykyään EK, joka edustaa muun muassa suurteollisuutta. Kapitalismiako tässä siis pitäisi lähteä kaatamaan agitoimalla joukot kadulle. Jospa onkin niin, etteivät nykyajan työläiset haluakaan siirtyä haaveilemaasi yhteiskuntamalliin.
Muistanpa hyvin, kuinka teikäläiset ihailivat ay-liikettä, joka oli täysin sidoksissa valtiovaltaan koko itäisessä Euroopassa. Tarpeesta syntyi vapaa ay-liike Puolassa, joka tosissaan alkoi murentaa järjestelmän rakenteita. Silloin ei teikäläisiltä moiseen touhuun hyväksyntää tullut, tuskin sitä on tullut vieläkään.

1970
Vaasa / Re: Vaasan parhaat ravintolat
« on: 28. 01. 2009 15:03 »
Martin Baarissa kävin ensi kertaa vähän aikaa sitten lounaalla. Mielestäni lounashinnat olivat huikeat, kala-annoksesta yli 10 euroa!!

Normaali päivän peruslounas maksaa 8,50.
Siellä käy myös usein yritysasiakkaita ja aika usein kuulee muun muassa lontoon murretta. Tämä mainitsemasi "kala-annos" on kaiketi lähinnä vaativammille asiakkaille tarkoitettu Merilohi, ei siis mikään kirjolohi. Vastaavasta saa maksaa viereisessä Fransmannissa jokseenkin tuplahinnan.

1971
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 26. 01. 2009 20:08 »
Porvarihallituksen nimeämän sosiaaliturvaa valmistelevan Sata-komitean piirissä olleet ehdotukset olisivat olleet työntekijöiden kannalta paljon huonompia. Muun muassa työttömyysturvan tasoa ja enimmäismäärää olisi komitean enemmistön mielestä tullut leikata. Erityistä halua oli puuttua ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.
Työeläkemaksu olisi joka tapauksessa noussut jokseenkin tuon saman, vaikka tämän paketin yhteydessä se numerollisesti lyötiin kiinni. Olen ollut vuosia kuuntelemassa eläkeluentoja, missä asia on yksioikoisesti todettu.
Niin ikään hallitus kaavaili työnantajien kela-maksun poistamista muutenkin, valtionvarainministeri Jyrki Katainen teki siitä ehdotuksen Sata-komitealle ja se sai tukea muun muassa pääministeriltä. Tarkoitus olisi kai auttaa työvoimavaltaisia yrityksiä ja sitä kautta työllisyyttä.
Työmarkkinajärjestöt, ennen kaikkea palkansaajajärjestöt (muutkin kuin SAK) lähtivät neuvottelemalla hakemaan parannusta Sata-komiteasta tuleville kaavailuille. Ne pitävät nyt syntynyttä esitystä huomattavasti parempana, mitä komitean mietinnön ja hallituksen päätökset olisivat tuoneet.

Laitetaan nyt vielä UP-uutispalvelun Kari Leppäsen tekemä juttu asiasta liitteeksi:

Quote
Sopimus ansiosidonnaisesta sosiaaliturvasta
Työmarkkinajärjestöt panivat pisteen työttömyysturvan leikkaussuunnitelmille

Työmarkkinajärjestöt panivat pisteen puheille työttömyysturvan leikkauksista yhdellä iskulla sopimalla keskenään ansiosidonnaiseen sosiaaliturvaan ja työeläkkeisiin liittyvistä asioista.
 Työttömyysturvan heikennysesitykset ovat uhanneet viedä sosiaaliturvan kokonaisuudistusta pohtivan komitean riitaiseksi.
 Työmarkkinajärjestöjen sopimus pitää ansiosidonnaisen työttömyysturvan entisellä tasolla ja työttömän oma aktiivisuus jopa parantaa sitä.
 Työeläkemaksujen hallittu, usealle vuodelle jaksottuva korotus turvaa rahoituspohjan ja etuudet.
 Asioiden suuruuteen nähden neuvotteluprosessi oli hämmästyttävän sähäkkä. Se alkoi maanantaina iltapäivällä ja valmista syntyi jo keskiviikkona aamupäivällä.
 - Neuvottelut olivat vaikeat, kuten tämän luokan neuvottelut usein ovat. Veljeys oli usean kerran veitsen terällä, kuvaili Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Lasse Laatunen neuvotteluprosessia.

"Paketti on kokonaisuus"

Sopimuksen ehtona on, että hallitus poistaa työnantajan kansaneläkemaksun, kuten se on suunnitellut.
 Työmarkkinajärjestöjen yhteinen tahto on määrä panna toimeen Sata-komiteassa ja hallituksen elvytyspaketin yhteydessä. Palkansaajajohtajat Lauri Ihalainen SAK:sta, Mikko Mäenpää STTK:sta ja Matti Viljanen Akavasta korostavat yhdestä suusta, että kyseessä on kokonaispaketti. Se on toteutettava sellaisenaan.
 Samaa mieltä on Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Lasse Laatunen.
 - Jos työantajan kela-maksun poistaminen ei toteudu, koko paketti kaatuu, korosti Laatunen sopimuksen julkistamistilaisuudessa torstaina.
 Neuvottelujen taustalla oli työmarkkinajärjestöjen huoli siitä, että sosiaaliturvan Sata-komitean työ oli menossa poskelleen. Järjestöissä syttyi halu ottaa aloite omiin käsiin, kun poliitikoilla ja virkamiehillä ilmeni hinkua sorkkia palkansaajien ja työnantajien rahoittamaa palkkaperusteista sosiaaliturvaa.
 - Sata-komitealla oli kaikki mahdollisuudet mennä kiville, jännitteet olivat suuria. Kuului aika levottomia puheenvuoroja työttömyysturvan leikkaamisesta, Ihalainen totesi.
 Nyt leikkauspuheille pantiin Ihalaisen mukaan piste ja samalla purettiin samalla sata-komiteasta jännitteitä, mikä mahdollistaa työn etenemisen.

Sosiaalitupo

- Sopimusyhteiskunta taitaa sittenkin olla voimissaan. Luonnehtisin tätä sopimusta sosiaalitupoksi. Mittakaava on niin merkittävä, että harvoin tupojen yhteydessä näin isoja asioita on kerralla sovittu, Ihalainen totesi.
 Lasse Laatusen mukaan ratkaisu takaa omalta osaltaan työrauhan työmarkkinoille ja hallitukselle sen pohtiessa elvytysratkaisujaan.
 - Ja se turvaa yhteiskuntarauhaa varmaan laajemminkin. Viittaan siihen, että aikaisemmin työttömyysturva on aiheuttanut erilaisia voimisteluliikkeitä Senaatintorilla. Niiden välttäminen on arvo sinänsä, Laatunen sanoi.

UP/Kari Leppänen

1972
Vaasa / Re: Vaasan parhaat ravintolat
« on: 20. 01. 2009 15:03 »
Annoitahan Jorma palautetta käydessäsi, annoithan.

Me vaasalaiset kun liian usein äänestämme vain jaloillamme ja syy poistumiseemme jää kertomatta.

Tunnustan - olen tyypillinen vaasalainen.

1973
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 19. 01. 2009 07:07 »
Tietoa tuntuu olevan , mutta vastaus halut ovat sitten eri juttu. Tuleeko sitä tukea esim. Niinistölle suurimman työväenpuolueen presidenttiehdokkaalle jos hän on vaaaleissa mukana.

Kannattaisi Risto Helin varmaan suunnata kysymys jollekulle, jos vastauksia odottelee.
Liitoilla ja SAK:llakin on hallinto, joka tällaisista päättää, ei palkkarengit. Joten kysele aikanaan asiasta päättäviltä.
Muuten kysymykseesi voisi vastata Mauno Koivistoa lainaten:  ei kannata provosoitua, vaikka provosoidaan.

1974
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 18. 01. 2009 21:09 »
Jos nyt aivan tarkkoja ollaan, ei liitoilla myöskään ole henkilöjäseniä. Työntekijät ovat ammattiosastonsa jäseniä ja ammattiosastot ovat puolestaan liiton jäseniä.
SAK: n rooli on tosiaan hyvinkin poikkeava liittojen roolista, vaikka sitä esimerkiksi tiedotusvälineet eivät aina tiedosta. Keskusjärjestöjähän on tällä hetkellä kolme (SAK, STTK ja Akava) joista siis SAK: hon kuuluvat perinteistä duunarityötä tekevät. Keskusjärjestöjen rooleista voisi tietysti käydä vaikka kuinka pitkän keskustelun. Pääasiassa se kuitenkin on liittojen yhteistyöelin. Keskusjärjestön palkolliset osallistuvat myös esimerkiksi kolmikantaiseen lakien valmisteluun. Ammattiliittojen organisaatiot hoitavat käytännön edunvalvontatyötä. Kyllä keskusjärjestöä tarvitaan, eri asia on tarvitaanko palkansaajilla kolme eri järjestöä.
Ammattiliitot solmivat työehtosopimukset ja niiden tärkein organisaatio on työpaikkojen luottamusmies- ja työsuojeluvaltuutettujärjestelmä. Tätä mieltä olen aina ollut. Eli kyllä työpaikoilla ay-organisaatio toimii suorassa yhteydessä työntekijöihin. Paljon riippuu tietysti paikallisen luottamusmiehen toiminnasta. Ammattiosastojen roolia edunvalvonnassa voi kyllä vahvistaa tukemaan työpaikkojen edunvalvontaa. Pelkkä luottamusmiehen valinta ja läsnäolo työpaikalla estää työnantajaa toteuttamasta monta työntekijän kannalta huonoa asiaa. Puhumattakaan siitä, että neuvottelemalla moni asia korjaantuu. Me liittojen palkkarengit emme ikinä pysty hoitamaan asioita sillä tasolla, mitä työpaikan paikalla oleva luottamusmies edellä esitetystä syystä. Totta kai me pyrimme auttamaan niin paljon kuin mahdollista ja tarvittaessa myös neuvottelemme työnantajien kanssa.

1975
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 18. 01. 2009 18:06 »
Olen ollut mukana ay-liikkeessä todella pitkään ja käynyt ay-liikkeen koulutuksen melkein kokonaan, vain vuosikurssi jäi käymättä.

Olet siis Reino Kolmosen kakkosnikki. Näköjään sekin on mahdollista esiintyä täällä sekä  nimimerkillä, että omalla nimellä.

1976
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 18. 01. 2009 17:05 »
Ensinnäkään en ole ay-pamppu, vaan liiton palkkarenki. En siis koe kuuluvani siihen hokemaasi eliittiin. Toisekseen olen vassarijohtoisen liiton palveluksessa, jolloin sd-vaalityön organisoimista tuskin katsotaan kovin hyvällä. Muutenkin se ay-liikkeessä yleisesti rajoittuu vain oman liiton ryhmätoimintaan.
Uskoisin kyllä tietäväni mitä varten ay-liike on olemassa, joten ei sinun tarvitse minulle alkaa opettamaan. Minä taas uskon, ettei sinulla ole kovinkaan selvää käsitystä siitä, mitä ay-toimitsijan työhön kuuluu. Uskoisin myös jo tällä kokemuksella tietäväni, mikä on työssäni olennaista. Ajankäytöstäni et tiedä hölkäsen pöläystä. Muuten, eivät kaikki työpaikat ole osakeyhtiöitä, eivätkä edes tehtaita.
Minusta tuntuu, ettet sinä ole lainkaan mukana nykyisessä ay-liikkeen toiminnassa. Olet luultavasti siirtynyt arvostelemaan ay-liikettä sivusta ja omaa konkreettista toimintaa työläisten hyväksi tuskin on ollut enää vuosiin.
Kuten aikaisemmin totesin, on ainoa esittämäsi keino joka asiaan työtaistelu. Et itsekään voi uskoa, että Kaskisissa porukka lakkoilemalla olisi säilyttänyt työpaikkansa.

1977
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 18. 01. 2009 11:11 »
Laki yhteistoiminasta yrityksessä ei todellakaan toimi nimensä mukaisesti. Jos työpaikoilla tapahtuu jotain positiivista, kuten vaikkapa tehtaan laajentaminen, ei neuvotteluita edes tavallisesti käydä. Ei ihme, että yt-laki koetaan käytännössä saneerauslakina. Pääomalla ei tosiaan ole tunteita, eikä se harrasta sosiaalista toimintaa.
Monia yt-neuvotteluita ja tehtaiden lopettamisia nähneenä, en tunne ainoatakaan tapausta, missä jollain kansanliikkeellä tai työtaistelutoimenpiteillä olisi saatu lopettaminen estettyä. Monta on ollut koittajaa, mutta poikkeuksetta yhtä laihoin tuloksin. Jopa siitä huolimatta, että valtiolla on ollut laaja omistusoikeus yhtiöön. Kyllä sen työntekijätkin ovat jo laajasti huomanneet, eivätkä ole valmiita yksittäisiä mielenilmaisuja suurempiin taisteluihin. Monet yritykset maksavat pientä lisäkorvausta, jotta työntekijät olisivat työssä loppuun saakka täydellä teholla. Kun vielä viimeisten kuukausien palkka määrää ansiosidonnaisen työttömyysturvan tason, ei sitäkään vähää olla valmiita uhraamaan. Kokonaan ulkopuolisten saaminen tukitoimiin, ei ole realistista näinä aikoina.
Paperiliitolla (demarijohtoisella) ei ole karehdittava asema, lakkautettavia tehtaita kun useita. Monissa yleisönosaston kirjoituksissa ja tälläkin foorumilla on ilkuttu, että nyt niitetään takavuosien kohtuuttomien vaatimusten satoa, toisaalta jotkut syyttävät siitä, ettei liitto yritä masinoida joukkoliikettä.
Sinä Akseli voit varmaan konkreettisesti valaista, mitä sinä olisit ay-johtajana tehnyt Metsä-Botnian Kaskisten tehtaiden lopettamisen estämiseksi. Tosin en usko, että saisit juurikaan joukkoja mukaan ajatuksiisi. Voin kertoa, että jonkin verran olen nähnyt oman liittoni piirissä epäonnistuneita yrityksiä.


Ensimmäinen tehtävä olisin mikä onkin yksi tärkeimmistä tehtävistä ay-liikkeellä, käynnistänyt SAK:sta alkaen Metsä-Botnian Kaskisten työläisten ja kokotehtaan olemassa olon turvaamisen. Siis ay-liikkeen voimin, sitä varten ne aikoinaan perustettiin nimenomaan työläisten, jotka sen (jäsenmaksutkin maksavat) etuja ajamaan!
Ei ay-liike ole mikään valtiovallan jatke, eikä sdp:n poliittinen ja taloudellinen väline sen poliittisessa toiminnassa!
 
Kyllä joukot lähtee mutta ay-liikkeen eliitti ei lähde, koska sillä on tähän elitistiseen asemaansa liittyviä etuja. Nämä edut ovat tehneet siitä hampaattoman.
Menevät työläisten selän taakse, kun pitäisi itse käynnistää organisaation edunvalvontatoiminta.
Eli ay-liikkeenjohdosta on tullut oikeistolaisia. Sama sairaus kuin muunkin vasemmistolaisen poliittisen toiminnana osalta.
Arvasin, ettet mitään konkreettista pysty esittämään. Päämäärä on helppo asettaa, yritystoiminnan jatkuminen. Minä kyselin keinoja. Et esittänyt ainoatakaan.
Kapitalistisessa markkinataloudessa kun yrittäjä tai yritys nyt vain yksinkertaisesti päättää siitä, kuinka laajasti yritystoimintaa harjoittaa tai harjoittaako ylipäätänsä sitä lainkaan.
Väität, että kyllä joukot lähtevät liikkeelle, mutta johto ei. Miksi tämä ei näy käytännön toimissa. Kyllä asia on niin, että jo painetta on kansanliikkeelle, silloin se syntyy, on johto mitä mieltä hyvänsä. Vastuullinen johto ei kuitenkaan voi käskeä porukkaa hakkaamaan päätään kiviseinään, jos tietää ettei se johda mihinkään.
Kuten aikaisemmin kerroin, on hengenheimolaisesi aina muuallakin ollut esittämässä näitä työläisten laajojen joukkojen taistelutoimenpiteitä. Muutaman kerran on kokouksissa onnistuttu jopa päätöksiä aikaan saamaan. Kun sitten on tullut konkreettisten tekojen aika, ovat nämä innokkaimmat ehdottelijat olleet itse jostain syystä estyneitä toteuttamaan päätöksiä.

1978
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 18. 01. 2009 11:11 »
En toki odottanutkaan että ymmärtäisit vähäisessäkään määrin kirjoittamaani tekstiä. Olet ilmeisesti  koko ikäsi uskonut AY-liikkeeseen ja SDP hen. Kun saman aikaisesti virkaväki uskoi Kokoomuksen kykyyn etujensa sementoimisessa, oli kolmikantaan helposti saatavissa myöskin maaseutusuomen äänenkannattaja Keskustapuolue.

Nämä merkittävimmät kolme kansanpuoluetta unohtivat Eduskunnan perimmäisen tehtävän, käyttäen sen valtaa omiin tarkoituksiin. Seurauksin jotka nyt ovat kaikkien nähtävillä. Yhteiskunta (kansalaiset) ovat ympäri korviaan velassa useiden sukupolvien ajan. Lisäksi yksityinen puoli on samassa jamassa. Molemmat odottavat kuin jotain ihmettä että talous käynnistyisi.  Toinen toiselle hokien että elvytetään velalla, vaikka velka juuri oli talouden hyytymisen syy, kun usko markkinoihin hiipui.

Suurin osa kansalaisista näki asian jo omassa elinpiirissään vuosia sitten,  kun todellisuus karkasi käsistä niin etäälle,  ettei enään kannattanut juosta. Nyt on jäljellä vain totuus. 

Talous toki kynnistyykin mailmalla, kun pääoma ei ole minnekään hävinnyt. Suomalaisia se ei kuitenkaan hyödytä,  vaan antaa vain mahdollisuuden maksaa velkojaan, jos niitä nyt sitten maksetaan. Helpompihan se on jättää ne syntymättömille lapsillemme. Se käy helposti, kun Eduskunta ei tiedä perimmäistä tehtäväänsä.

Ymmärsin se saman, mitä tässäkin yrität esittää. Eli kolmikannan syytä  lähes kaikki nykyiset, jopa maailmanlaajuiset talousvaikeudet. Kovastipa annat painoa kolmikannassa tapahtuneelle valmistelluille, ja rajatusti vain työelämää koskevalle lainsäädännölle painoa. Siitäkin viime kädessä on vastuussa eduskunta, joka ne lait säätää.  Eiköhän nämä talousvaikeudet ja velkaantumiset ole ihan muun politiikan seurausta.

1979
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 17. 01. 2009 20:08 »
Yleensä kiistellään siitä, onko kolmikanta (työmarkkinajärjestöt SAK / EK  ja valtiovalta) saanut liikaa valtaa suhteessa poliittisiin puolueisiin eduskunnassa. Eduskunta ja hallitus ovat tietoisesti siirtäneet työelämää koskevan lainsäädännön valmistelun kolmikantaan, koska uskovat että siellä on paras asiantuntemus näissä asioissa. Jotkut poliitikot ovat kritisoineet sitä, että kolmikannassa on joskus kovalla työllä puristettu neuvottelutulos, jota on vaikea mennä enää eduskunnassa muuttamaan kokonaisuuden hajoamatta. Valta toki on eduskunnalla.
Edellisen kirjoituksen logiikka pettää pahasti. Miten sitä valtaa voisi ylipäänsä anastaa ?  Miten poliittiset puolueet ja eduskunta ovat tässä eri puolilla ? Poliittiset puolueethan juuri ovat edustettuna eduskunnassa.
Suurimpia kriitikkoja kolmikantaa vastaan ovat olleet sellaiset poliitikot, joilla ei ole selkeää sidettä työelämään. Tunnetusti myös Suomen Yrittäjät, jotka ajaisivat työntekijöille täysin turmiollisia työehtoja. Suomen Yrittäjäthän ei solmi työehtosopimuksia, eikä ole näin ollen työmarkkinajärjestö. Näin ollen ei myöskään kovasta halustaan huolimatta neuvottelupöydässä. Tästäkö edellisen kirjoituksen närä kolmikantaa kohtaan ?
Porvarienemmistöinen eduskunta jos alkaisi säätämän työelämän lakeja ilman kolmikantaa, olisi se varmasti työntekijöiden kannalta huono asia. Kokonaisuuden kannalta on hyvä, jos työntekijä- ja työnantajapuoli ovat päässeet asioista sopuun. Joka tapauksessa työmarkkinajärjestöjä eduskunta joutuu kuulemaan työlakien valmistelussa.
Kolmikantainen työelämän lakien valmistelu on hyvä asia.

1980
Sekalaista keskustelua / Re: AY-LIIKE.........
« on: 17. 01. 2009 17:05 »
Laki yhteistoiminasta yrityksessä ei todellakaan toimi nimensä mukaisesti. Jos työpaikoilla tapahtuu jotain positiivista, kuten vaikkapa tehtaan laajentaminen, ei neuvotteluita edes tavallisesti käydä. Ei ihme, että yt-laki koetaan käytännössä saneerauslakina. Pääomalla ei tosiaan ole tunteita, eikä se harrasta sosiaalista toimintaa.
Monia yt-neuvotteluita ja tehtaiden lopettamisia nähneenä, en tunne ainoatakaan tapausta, missä jollain kansanliikkeellä tai työtaistelutoimenpiteillä olisi saatu lopettaminen estettyä. Monta on ollut koittajaa, mutta poikkeuksetta yhtä laihoin tuloksin. Jopa siitä huolimatta, että valtiolla on ollut laaja omistusoikeus yhtiöön. Kyllä sen työntekijätkin ovat jo laajasti huomanneet, eivätkä ole valmiita yksittäisiä mielenilmaisuja suurempiin taisteluihin. Monet yritykset maksavat pientä lisäkorvausta, jotta työntekijät olisivat työssä loppuun saakka täydellä teholla. Kun vielä viimeisten kuukausien palkka määrää ansiosidonnaisen työttömyysturvan tason, ei sitäkään vähää olla valmiita uhraamaan. Kokonaan ulkopuolisten saaminen tukitoimiin, ei ole realistista näinä aikoina.
Paperiliitolla (demarijohtoisella) ei ole karehdittava asema, lakkautettavia tehtaita kun useita. Monissa yleisönosaston kirjoituksissa ja tälläkin foorumilla on ilkuttu, että nyt niitetään takavuosien kohtuuttomien vaatimusten satoa, toisaalta jotkut syyttävät siitä, ettei liitto yritä masinoida joukkoliikettä.
Sinä Akseli voit varmaan konkreettisesti valaista, mitä sinä olisit ay-johtajana tehnyt Metsä-Botnian Kaskisten tehtaiden lopettamisen estämiseksi. Tosin en usko, että saisit juurikaan joukkoja mukaan ajatuksiisi. Voin kertoa, että jonkin verran olen nähnyt oman liittoni piirissä epäonnistuneita yrityksiä.

1981
Vaasa / Re: Vaasalaiset liikenteessä.
« on: 13. 01. 2009 13:01 »
Tuosta Konepajankadun ja Vöyrinkadun risteyksestä sen verran, että kyseiset liikennevalot toimivat aika kehnosti kun olet tulossa Vöyrinkatua keskustaan. Ne päästävät yleensä vain muutaman auton kerrallaan ja lähes järjestään autoilijat saavat odottaa kahdet tai kolmet valot ennen kuin päästään läpi. Konepajankadun suuntaan liikenne näyttäisi sujuvan huomattavasti jouheammin.
Ajelen päivittäin Konepajankatua ko. risteyksen läpi ja tosiaan hyvin sujuu siinä kohtaa. Katuhan on nykyään yksi kaupungin sisään-  ja ulostuloväylistä. Vöyrinkatua sentään pääsee jollain kohtuudella etenemään liikennevalojen turvin, mutta yritäpä samaa vaikkapa Myllykatua pitkin Minimanin suunnasta neljän ruuhkassa. Kolmion takaa saattaa kestää kauankin ja olla koko ajan varuillaan. Mikäs se on liikennevaloissa odotellessa, kun tietää varmaan pääsevänsä. Tosin kiireessä aina ottaa päähän, jos ei muu niin hitaasti edestä lähtijät.

1982
Vaasa / Re: Vaasan parhaat ravintolat
« on: 12. 01. 2009 19:07 »
Näistä Vaasalaisista paikoista Martin Baari poikkeaa kuin yö päivästä. Ehkä kaikkein kodikkain paikka koko Vaasassa. Paikan pienuus ei mielestäni ole haitta, päin'vastoin. Sapuska ja palvelu erinomaista. 10+.
Näitä kebab/pizzeria-paikkoja en laske kuuluvaksi ravintoloihin.

Paikan pienuus on haitta ainoastaan siinä tapauksessa, että pöydät ovat lounaalle mennessä täynnä. Muuten ilman muuta viihtyisä paikka juuri pienuuden, kodikkuuden ja palvelun takia.

1983
Vaasa / Re: Vaasan parhaat ravintolat
« on: 12. 01. 2009 16:04 »
Oikeastaan nämä ravintolat pitäisikin jakaa kahteen kategoriaan riippuen siitä, onko menossa päivittäiselle lounaalle tai oikein ravintolaan illalliselle mahdollisesti juhlistamaan jotain.
Jälkimmäisessä tapauksessa joku pippuripihvi on kova sana. Sen voi saada hyvin tehtynä useammassakin paikassa, mutta illalla myös viihtyisyys on lähes yhtä painava kriteeri paikkaa valittaessa. Tietty nämä hintavat Baccus ja Gustav Wasa ovat viihtyisiä, jos vain maksukykyä riittää.
On tullut viimeiset 20 vuotta kierrettyä keskustan lounaspaikkoja. Kun päivittäin syö lounasta, sitä alkaa kaipaamaan tosiaankin kotiruokatyyppistä sapuskaa. Välillä voi toki käydä pizzalla tai maistelemassa jotain muuta sellaista, mitä ei päivittäin viitsi syödä.
Jossain vaiheessa Panorama oli mielestäni kaupungin paras ruokamesta, mitä tuli ruuan laatuun. Bertil on loistava kokki, tosin nyt jo eläkkeellä. Ennen omistajan vaihdosta jo laatu hieman huononi sen takia, että sielläkin siirryttiin seisovaan lounaspöytään. Siinä muodossa se toimii vieläkin ja asiakkaita näyttää riittävän. Joitain kyllä saattaisi häiritä ravintolan RKP: läinen atmosfääri ;-). Kotiruokatyyppiset paikat ovat keskustassa aika vähissä. Muutamia toki löytyy.
Kävin aikaisemmin tasaisin välein Leonoorassa pizzalla, mutta sielläkin vaihtui omistaja ja siihen se loppui. Syy oli yksinkertainen. Aikaisempi taustalla soiva suomalainen radiokanava oli korvattu turkkilaisella laulannalla. Tasan kaksi kertaa jaksoin, sitten siirryin Pikku Quatroon. Ei ole sielläkään enää tullut käytyä ja nyt kun luin täältä, että laatu heikentynyt taitaa jäädä käymättä. Mahtaako Leonooran omistaja vieläkin soittaa sitä oman kulttuurinsa musiikkia asiakkailleen ?
Nykyään käyn pääasiassa Martin Baarissa, missä kaksi halvinta ruokaa ovat kotiruokatyyppisiä. Paikka on tosin pieni ja välillä osa asiakkaista kääntyy tilanpuutteen takia ovelta takaisin. Halvin on keitto ja toiseksi halvin tyypillinen jauheliha, pasta tai vastaava ruoka. Ja mikä harvinaista, kaikki tarjoillaan pöytiin. Uskokaa tai älkää, myös kahvi. Enpä ole missään muualla Suomessa enää moiseen törmännyt. Ruoka on maukasta ja erityisesti kastikkeet. Liekö Martti laittanut tavallista enemmän kermaa ruskeaan kastikkeeseenkin. Tänään pitkän arvonnan jälkeen valitsin makkarakeiton, kun tarjolla olisi ollut myös lohipastaa. Hyvää oli jälleen.

1984
Yleistä keskustelua / Re: Pohjalainen
« on: 10. 01. 2009 22:10 »
Mutta pääoma oli huolissaan erityisesti tietoisesta ay-liikkeestä, joka käytti joukkovoimaa.
Kemin tapahtumat olivat taustalla, sille että sopimustoiminta on vietävä etäämmälle työpaikoista. Ja sitä varten luotiin tupo, jolla sidottiin vasemmistolaisen työväenliikkeen kädet aktiiviselta etujenajamiselta. Tupojen aikaan ammattiosastot ja koko ruohonjuuritason ay-liike sopeutettiin ylätason ratkaisuihin ja vain muutamia jäsenäänestyksiä järjestettiin. Työrauhan ylläpitämisestä tuli SAK-laiselle ay-liikkeelle pääasiallinen tehtävä, johon SAK ja liitot itse olivat sitoutuneet sopimuksien kautta.

Laitan nyt vielä tähän, vaikka ay-liikkeen otsikkokin löytyy. Keskusteluhan lähti Akselin toimesta ja koski Lauri Lylyn haastattelua Pohjalaisessa.
Tupothan alkoivat vasemmistoenemmistöisen eduskunnan aikana, enkä usko että jollain yksittäisillä Kemin tapahtumilla, joista oli sentään kulunut kosolti aikaa, oli kovinkaan suurta roolia tässä. Ay-liike ja vasemmistolainen työväenliike taisivat olla itse aktiivisia hakemaan jotain uutta vuosia kestäneiden indeksisopimusten jälkeen. Hintojen nousut hyvitettiin jälkikäteen palkkaindeksillä. Vähän kuten nykyään eläkkeet, vaikka niissä pieni osa onkin palkkaindeksiä.
Koskaan ei varmasti ole järjestetty niin paljon jäsenäänestyksiä, kun 70-luvun tulopoliittisten ratkaisujen aikana. Omassa liitossani (Vasemmistoliittojohtoinen SEL) ei esimerkiksi ole järjestetty ainoatakaan jäsenäänestystä sitten 70-luvun, vaikka liitto on melkein aina ollut irti keskitetyistä ratkaisuista.
Totta kai ay-liike on sitoutunut työrauhaan työehtosopimusten kautta. Työnantaja on suostunut aikanaan koko sopimusjärjestelmään, ostaakseen työehtosopimuksilla työrauhan. Myös työntekijöiden enemmistö viime kädessä toivoo, että sopimukset saataisiin ilman suurempia työtaisteluita. En usko, että tulopolitiikka on merkittävin tekijä yhteiskunnallisessa kehityksessä, mitä on tapahtunut viimeisten vuosikymmenten aikana. En myöskään usko, että nyt kun työnantajapuoli nyt ovat tupot hylkäämässä, se koituisi työväenluokan eduksi.

1985
Yleistä keskustelua / Re: Pohjalainen
« on: 10. 01. 2009 13:01 »
Akseli on mitä ilmeisemmin lähellä SKP: tä, kun teksti on lähes täsmälleen yksi yhteen Kolmosen vastaavan kanssa. Nimimerkin takana olevaa henkilöä ei siis tarvitse kovin useasta henkilöstä arvailla.
Kommunistien vähemmistöhän aina kritisoi Akselin tapaan Tupoja luokkasopuiluna, vaikka ne toivat tavalliselle palkansaajille turvaa ja toimeentuloa enemmän kuin mitkään muut sopimukset työmarkkinoilla siihen mennessä tai sen jälkeen.
Myös viittaus Tampereella syntyneeseen yhteistyöhön liittyy ilmeisesti pääosin siihen, että SKP on siellä mukana valtuustossa. Mitä tulee yhteistyöhön yleensä, ovat nämä ”äkkiväärät” kommunistit itse olleet täysin yhteistyökyvyttömiä jopa omissa järjestöissään hamaan historiaan. Puhumattakaan koko vasemmiston yhteistyöstä. Lopulta pieni puhdasoppisten (SKP) joukko sitten muhii nykyään omissa ympyröissään.
On helppo heitellä kaikennäköisiä herjoja vieraantumisesta ja muusta. Todellisia tekoja kuitenkin tehdään muun muassa ay-liikkeessä, ei SKP: n aatteellisissa julistuksissa.
Nimimerkki manteiron mielipiteeseen SDP: n otteen löystymisestä äänestäjiin on helppo yhtyä, koska kannatusluvuthan jokainen voi todeta.
Lauri Lyly ei mitenkään Pohjalaisen tekstissä ole siirtämässä ”kunniaa” luottamusmiehiltä ammattiosastoille, vaikka onkin sitä mieltä että ammattiosastojen asemaa tulisi vahvistaa. Olen Lylyn kanssa samaa mieltä, että ammattiosastojen tulisi nykyistä ottaa enemmän vastuuta työntekijöiden edunvalvonnasta. Sitä varten ne on perustettu. Luottamusmiestoiminnalta se ei ole pois, päinvastoin se tukisi sitä.

1986
Valtuuston tietoon / Re: Virkamiesmoraali
« on: 29. 09. 2008 14:02 »
Kaupunginjohtajan ostoksen arvolla voi spekuloida lähinnä tulevan asemakaavoituksen näkökulmasta. Niemeläntie ja leirintäalue ovat jo asemakaavaohjelman kohteina. Missä määrin mökin myynyt mummo on ollut tietoinen kaavatyöstä? Jos ostettu tontti yritetään saman tien liittää asemakaavoituksen piiriin vastoin aiempia suunnitelmia - tarkoituksena saada lisää rakennusoikeutta - pitää kysyä ostoksen moraalin perään.

Kaupunginjohtajan pitää pyrkiä olemaan parempi ihminen kuin muut, jonkinlainen hyvä esimerkki.

Juuri näin. Ja aivan erityisen varovainen luulisi Lumion olevan aikaisemmin tapahtuneiden asioiden valossa.

Pages: 1 ... 48 49 [50]