Vaasalaisia.info - keskustelut

Vaasa keskustelualue => Vaasa => Topic started by: make on 26. 04. 2013 06:06

Title: Kemira
Post by: make on 26. 04. 2013 06:06
Kuten Rintamäki toisessa ketjussa totesi, niin ennen kuin Kemira laittaa tehtaan kiinni, olisi se saatava vastuuseen saasteistaan. Kemira olisi saatava puhdistamaan sen, mitä ovat sotkeneet, ehkäpä tulisivat vielä toisiin ajatuksiin tehtaan sulkemisen kanssa.
Title: Vs: Kemira
Post by: Risto Helin on 26. 04. 2013 07:07
Jos muistan oikein niin Kemiralla on olemassa sopimus jossa se on velvoitettu tuo paikka puhdistamaan, ja sitä kun aletaan tekemään niin siitä muodostuu todella suuri uutinen sillä arvelen  siinä olevan kyseessä jopa lähes Talvivaaraan verrattava katastrofi.
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 26. 04. 2013 08:08
Tietääköhän konsernijohto tuosta? Saattaisi vaikuttaa pyörtämään sulkemis päätöksen. Uskon nimittäin, että ei ehkä kauaksi heitä tuo Talvivaara veikkauksesi.
Title: Vs: Kemira
Post by: Risto Helin on 26. 04. 2013 08:08
Kyllä he ovat tarkkaan perillä asiasta ja joudumme asiaa ehkä puimaan lautakunnassa, Talvivaara on ihan lälläri tapaus verrattuna noihin myrkkyihin joita tuonne on haudattuna ja asutuksen levittätyminen tuohon läheisyyteen tuo vielä lisämausteen tuohon siivoukseen.
Title: Vs: Kemira
Post by: Tapio Parkkari on 26. 04. 2013 12:12
Lainaus sanomalehti Pohjalaisen yleisönosastosta sunnuntai 17.07.2011

”Järvi oli tarkoitus ruopata elokuussa, (2011)  mutta eteen pulpahtikin uusi ongelma: pohja on täynnä valkoista fosforia, joka syttyy palamaan joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa.
Eikä siinä vielä kaikki, keväällä järvestä löytyi myös kranaatteja. Ilmeisesti Pukinjärvi on kuitenkin nyt siivottu sotatarvikkeista.

Valkoinen fosfori ei ole pohjassa vaarallista, mutta sen nostaminen ylös on työturvallisuusriski. Kemira ja puolustusvoimat pohtivat nyt yhdessä, kuinka valkoiset kokkareet saataisiin ylös järvestä. Viisaat lyövät päänsä yhteen vasta lomien päätyttyä. Ruoppauspuuhiin päästään uudestaan aikaisintaan vuoden kuluttua."
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 26. 04. 2013 12:12
Sen verran kovan tuntuinen puhdistustyö näyttää olevan tulossa, että jospa vaikka sulkemalla tehtaan pyrkivät pääsemään kuin koira veräjästä.
Title: Vs: Kemira
Post by: Tapio Parkkari on 26. 04. 2013 13:01
Minä koen Pukinjärven ja Onkilahden pohjukan puhdistamisen niin tärkeäksi, että kaikki voimat on mobilisoitava ajamaan puhdistusta. 

Jos jollakin on tuttavapiirissä esim. vanhoja kemiralaisia. jotka voivat avata myrkkyongelmaa, niin ylälpito ottaa mielellään tietoja vastaan.  Niin varmasti myös valtuutettu Risto Helin.
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 26. 04. 2013 13:01
Niin, eikö ajatus ole, että palauttaa ennalleen.....

Uimakelpoiseksi !
Title: Vs: Kemira
Post by: Timo Rintamäki on 26. 04. 2013 13:01
Kuten Rintamäki toisessa ketjussa totesi, niin ennen kuin Kemira laittaa tehtaan kiinni, olisi se saatava vastuuseen saasteistaan. Kemira olisi saatava puhdistamaan sen, mitä ovat sotkeneet, ehkäpä tulisivat vielä toisiin ajatuksiin tehtaan sulkemisen kanssa.

Tiedustelisin missä toisessa ketjussa. Täällä on tietääkseni rekisteröityneenä useampikin Rintamäki. Tarvittaneen täsmällisemmin yksilöidä nämä monet Rintamäet.
Title: Vs: Kemira
Post by: Original Wiik, on 26. 04. 2013 13:01
Eikös tuo toinen Rintamäki ollut nainen, eiköhän ne jotenkin erota.

Pääasia että tämä Kemiran ympäristörikos hoidetaan siten, ettei maakunnan kirkonkyliä tarvitse realisoida sen vuoksi,  ettei Vaasa ole kyennyt huolehtimaan tiluksillaan omista asioistaan.
Title: Vs: Kemira
Post by: Timo Rintamäki on 26. 04. 2013 14:02
Ymmärrettävästi Vaasan kunnalle oli tarpeen saada veronmaksajia ja työpaikkoja kuntaan. Toisaalta. Ilman toimilupaa tälle paikalle Pukinjärvi ei olisi siinä tilassa missä se nyt on. Vaasassa Kemira valmisti paperiteollisuuden erikoiskemikaaleja. Päätuotteita ovat liima-aineet ja polymeerit. Pukinjärven maansiirtotöihin ei liene olevan syytä ryhtyä koska se laittaa liikkeelle Pukinjärven pohjassa olevat kemikaalit. Pukinjärven veden ja mahdollisesti Vaasan ilman myrkkypitoisuus lieneisi nousevan huimasti, jos myrkyt kaivetaan ylös Pukinjärven pohjamudasta.

Vaasan vedenottamon rannalla Pilvilammella on tiettävästi KWH-pipen PE-paineputkia, viettoviemäreitä sekä kaivoja ja säiliöitä valmistava tehdas. Tehtaan vieressä sijaitsee Vaasan vesilaitos. Vesilaitos lienee olevan tarpeen siirtää toiseen paikkaan koska emme voine vaatia verotuloja tuottavan tehtaan siirtämistä.

Vaasan kunnalle on tarpeen saada verotuloja tuottavaa toimintaa Vaasaan.

Kiinteä yhteys Uumajasta Vaasaan ja ylityspaikka tälle kohtaa toisi Vaasaan paljon toimintaa ja verotuloja. Kiinteä yhteys pitäisi rakentaa niin, että se ei aiheuta ympäristökatastrofia. Yhteyden voisi rakentaa halkaisijaltaan 5-10 metrisiä putkia pohjois-eteläsuuntaisesti päällekkäin pinoamalla ja niiden päälle betonivalu. Mielestäni kuta enemmän yrityksiä Vaasasta lähtee sen agressiivisemmin pitäisi kerätä rahaa kiinteän yhteyden rakentamiseen koska olettaisin, että kiinteä yhteys tuottaa runsaasti toimintaa Vaasaan.
Title: Vs: Kemira
Post by: Risto Helin on 26. 04. 2013 15:03
Nyt nähdäkseni ei ole kysymys etteikö Vaasa ole hoitanut asioitaan vaan Kemira ja sitä ennen Rikkihappo ovat tämän asian arkkitehtiä . Entisiä Rikkihapon työntekijöitä löytyy myös ympäristölautakunnasta Vasemmiston Männistö . Onhan ensisijaisen tärkeää saattaa tuo alue entiselleen ja haitaksi ei olisi vaikka meille syntyisi pienimuotoinen Pukinjärvi liike , sillä onhan kyseessä hieno helmi aivan kaupungin laidalla.
Title: Vs: Kemira
Post by: Henry Eklund on 26. 04. 2013 16:04
Olen EX Kemiralainen ja tunnen monia kavereita jotka ovat noita hautauksia tehneet, fosfori on yksi hevosrekillinen joka putosi jään läpi. Pitää muistaa että osittain Kemiran tuotteiden ansiosta me puhutaan suomea ja sota aikana oli hivenen eri päästörajoitukset. Fosforikaivon kohdalla ei ruoho oikein kasva, huomasin kun pelattiin petankia siinä. Pojat kyllä uivat sielä saunanpäälle. Niin mä leikin vain tietokoneilla ja koskin vain kerran myrkkyyn ku hain ämpärillisen täystuhoa mökille muurahaisille.
Title: Vs: Kemira
Post by: Tapio Parkkari on 26. 04. 2013 17:05
Eklu, jos tunnet vanhoja kemiralaisia, niin voisitko vaikuttaa heihin, että tekisivät "viimeisen palveluksen" vaasalaisille ja kertoisivat mitä tietävät myrkkyjen ja mahdollisesti sotatarvikkeiden upottamisesta ja muusta mahdolliseta joka saattaa aiheuttaa ympäristähaittoja?

Asia voidaa organisoida anonyymisti, mutta oleellista on että tiedot pitävät paikkansa.
Title: Vs: Kemira
Post by: Henry Eklund on 26. 04. 2013 18:06
Voin kysyä mutta epäilen löytyykö rohkeutta, nyt viisikymppinen kaveri oli vuosia ns. kaatiksella toissä jossa romutettiin tynnyrit ja maahan meni litratolkulla tavaraa. Toi mulle sadevaatteet joita oli tunnin käyttänyt niin polveen asti häipyi pultut vaikka pestiin koneessa heti kun sain. Mua sitoo vaitiolovelvollisuus joka tietty koskee vain IT hommia mutta monen hyvän miehen elämä menisi hankalaksi jos kertoisin, pystyisin osoittamaan paikat josta kannattaisi kaivaa. Naurattaa kun Safety myytiin ja ameriikan ponnaripäät tuli ottamaan näytteitä noin 60Cm putkilla kun metri puhdasta soraa ajettu siihen, seurailin hommaa huvittuneena kun kunnostin venettäni siinä.

Ehkä nyt kun tehdas lopetetaan löytyy joku vanha joka kertoo totuuden, mene ja tiedä. Työhöni kuului kiertely kaikissa rakennuksissa ja olen mielestäni hyvinki sosiaalinen niin on kerrottu, kun jäin eläkkeelle luovutin yleisavaimen joten tuskin on paikkaa jossa en ole käynyt eikä yhtäkään kahviporukkaa jossa en ole istunut.

Mutta laitan meiliä jos tämä kaveri avaa suunsa ja mun kautta pysyy anonyyminä, luotan kaveriin että henkeni antaisin hänen huomaan epäröimättä. Jos kertoo niin taivas repeää ja joudut melkoiseen media mylläkkään.
Title: Vs: Kemira
Post by: Tapio Parkkari on 26. 04. 2013 18:06
Nimimerkki ”Vanha Pieru” ilahdutti taas tänään ylläpitoa pyynnöllä julkaista oheinen kirjoitus

Koira haudattuna
Tehän tiedätte mitä tarkoittaa termi ”haudattu koira”. tai ”koira haudattuna”   Jos jossain on todella jotakin laitettu ”kuoppaan” ja halutaan, ettei myöhemmin kukaan sitä löydä, niin silloin on aina tehty niin, että varsinaisen ruumin päällä on laitettu kuolleen koiran ruho.

Kun se sitten löytyy, loppuvat aina kaikki jatkotutkimukset  Eli päähuomio on siirretty tai siirtynyt pois itse asiasta.

Ympäristö-ongelmissa on aika yleinen kaava, että kun jostakin löytyy jotain kansaa kuohuttavaa pahaa – niin sen löytäminen ajoitetaan sitten kunnolla – ja kukaan ei enää kiinnittää huomiota siihen varsinaisen pommin. 

Toivon vain että ,  te ”tutkivat journalistit”  ette lankea tähän ikivanhaan hämäykseen. 
Tuo   - fosfori ja ne kranut  - kaikkihan  ne tietätvät, mutta tietävätkö että ne ovat vain haudattu koira. 

Olisiko koiran alla vielä jotainn muuta?

Hyvää viikonloppua!
Vanha Pieru
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 26. 04. 2013 18:06
Nyt on tosiaan vaasalaisten rahat kysymyksessä. Paukku voi olla aikamoinen, ja silloin raha ei riitä enää mihinkään.

Kannattaa varmaan kuulla "Vanhan Pierun" viestiä. Muuten tässä voi käydä samalla tavoin kuin tehtaalla tuolla Itänaapurissamme. Erotuksena, että maksajina olemme me kaikki vaasalaiset.....

Tuollahan tutkijat johdateltiin aivan eri paikkaan, ja oikeaa vuotopaikkaa ei päästy tutkimaan, taisivat venäläiset laittaa omin neuvoin tutkimaan lähteneen tutkijan melkeinpä vankilaan ja vähintään pelästyttivät kunnolla.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/venalaiset-ja-suomalaiset-tutkivat-yhdessa-luga-joen-fosforipitoisuuksia/2012/02/1490712Title: Vs: Kemira
Post by: Timo Rintamäki on 26. 04. 2013 19:07
Pukinjärveen on syydetty myrkkyjä sadan vuoden ajan. Jos haluaa tarkasti tietää mitä myrkkyjä ja kuinka paljon Pukinjärveen on syydetty niin mahtaisikohan tietoa tästä omaavan tahon tiedustelu http://www.vaasa.fi/Suomeksi/Etusivu/Asiointi_ja_neuvonta osoitteessa Pääkirjasto (1.krs), Kirjastonkatu 13, Vaasa tuoda valaistusta.

"Kansalaisinfo on julkisen hallinnon yhteispalvelupiste, joka neuvoo, opastaa ja palvelee sinua julkisen hallinnon asioinnissa."

Vaasassa on ympäristöasioiden virasto http://www.vaasa.fi/Suomeksi/Julkiset_palvelut/Ymparistoasiat.

Ympäristökeskuksen tehtäviin kuuluu:
ympäristönsuojelun ja
ympäristöterveydenhuollon viranomaistehtävät
eläinlääkintähuolto 
ympäristölaboratorion tutkimuspalvelut

Ympäristökeskus toimii rakennus- ja ympäristölautakunnan alaisuudessa.

Olisikohan Pukinjärven tilanteesta tietoa sitten rakennus- ja ympäristölautakunnassa.
 

Title: Vs: Kemira
Post by: make on 26. 04. 2013 19:07
Talvivaaran tapauksessa pahin onnettomuuksien edesauttaja oli Ely-keskuksen viranomainen.

Mikä osuus on Ely-keskuksella? Millä tavoin tekninen toimialajohtaja Markku Järvelä on jäävi käsittelemään yhtäkään asiaa, joka koskee hänen entistä työnantajaansa ja työtovereitaan?
Title: Vs: Kemira
Post by: Insinööri on 26. 04. 2013 19:07
Sekoileva politiikka jatkuu...

Mutta kyllä sitä osataan sekoilla muuallakin kuin Suomessa. Nyt on siis paljastunut yleisemminkin, että koko Euroopan Unionissa harjoitettu talouspolitiikka pohjautuu virheellisille laskelmille.
Suomen hallituksen uusliberaalin politiikan perusteet ovat nekin osoittautuneet hatariksi. Kehysriihen päätökset osoittivat, miten hallitus luottaa sokeasti markkinoiden voimaan työllisyyden ja talouskasvun aikaan saamiseksi. Jota myös osoitti elinkeinoministerin Jan Vapaavuoren (KOK) kommentit STX-telakan vaikeuksissa: valtio ei puutu.

Valtio ei puutu myöskään Kemiran tuotannon lopettamiseen. Kemira onkin kova paikka kokoomusvetoiselle hallitukselle. Kemirasta suuren osa omistaa valtion hallinnoima Solidium.

Kemira investoi vastikään Vaasan tehtaaseen. Mutta mikään ei näytä vaikuttavan siihen, että Kemira lopetetaan ja työläiset potkitaan työttömiksi. Työministeri Lauri Ihalaiselle (SDP) jää sitten rooliksi uskoa ja toivoa, että kapitalistit palkitsevat hallituksen avokätisen yhteisöveroalennuksen investoinneilla ja työpaikoilla.

Mutta suunta on aivan toinen. Säästöistä ja leikkauksista ovat suurista työnantajista ilmoittaneet jo Kemiran lisäksi ainakin Metso (sadan miljoonan säästöt) ja Stora Enso (200 miljoonan säästöt).
Tällä hetkellä on jo 41 000 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten.

Olisi jälleen korkea aika ottaa mallia Ruotsista, jossa LO esittää maahan 70 miljardin euron elvytyspakettia ja josta merkittävä osa rahoitettaisiin julkisella velalla.
Nyt on siis aika julkisen vallan investoinneille kotimaahan.
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 26. 04. 2013 19:07
Insinööri voisi kertoa mitä hän tarkoittaa "julkisen vallan investoinneilla" kotimaahan?
Ja myös kertoa mitä LO:n paketti käytännössä tarkoittaa. Tuo elvytyspaketti voi vaikkapa tarkoittaa veronalennuksia. Eli jos Insinööri on kiltti ja linkittää tietonsa tänne.

STX:n tilanteessa Suomi/Vapaavuori näyttänee toimineen aivan oikein. Sen verran heikolla hapella on STX:n tilanne, että rahat olisivat valuneet suoraan E-Koreaan ja mahdollisesti sovittu tilaus olisi kuitenkin jäänyt tekemättä.
Title: Vs: Kemira
Post by: Tapio Parkkari on 26. 04. 2013 19:07
Keskustelu aiheen ulkopuolelta päättyy tähän.

Toistan vielä vetoomukseni entisten kemiralaisten kuulemisesta.  Aika moni varmaan heitä tuntee ja heillä on valtavati ns. hiljaista tietoa, jonka on syytä kaivaa esille ja päivänvaloon.
Title: Vs: Kemira
Post by: Insinööri on 26. 04. 2013 19:07
Suomen hallituksen heittäytyminen markkinavoimien armoille ei siis työllisyyttä paranna, vaan päinvastoin työttömyys tulee entisestään rokottamaan valtion ja kuntien kassaa.

Nyt on siis menossa edelleen raju hyökkäys julkistataloutta ja omistusta vastaan.

Kun rahapolitiikka ei riitä, on finassipoliittinen elvytys ainoa vaihtoehto nykyisestä talouskriisistä ja massatyöttömyydestä nousemiseksi.
Kuten nyt jo pitäisi kaikkien tajuta, että ulkomisesta kysynnästä ei ole talouden veturiksi.
Sen vuoksi pienet budjettivarojen siirtelyt eivät enää riitä ja nyt on siis julkisen vallan investoitava kotimaahan.
Title: Vs: Kemira
Post by: Joona on 26. 04. 2013 20:08
Pukinjärvestä löytyy myös merimiinojen lasisytyttimiä. Lisäksi on tietenkin puhdistettava onkilahden perukka, johon on vuosien varrella valunut saasteita. Tosin saasteita on lisännyt myös metrin välein asetetut sähkötolpat, joiden tehtävä oli tukea ruoppausjätettä 60 luvulla. Ihmetyttääkin elyn suuri huoli siitä , että mökkiläisten hiki saunomisen yhteydessä on muodostunut niin suureksi ongelmaksi.
Title: Vs: Kemira
Post by: Original Wiik, on 26. 04. 2013 20:08
Insinööri ei näemmä ymmärrä, mitä juuri äsken oli kirjoitettu.

Yritykset imevät nyt viimeisetkin pääomat yrityksistään. Osinkoverouudistus vaikutti samalla tavalla,  kun tulen sammuttaminen Bensalla.

Kemira on osa tätä liikettä,  jos se ei kanna vastuutaan ympäristörikoksestaan, on se törkeää halveksuntaa paikallisia asukkaita kohtaan. On kuin Seveso ja Bhopal olisi täällä.
Ei ole syytä epäillä,  etteikö Kemirakin olisi kätkenyt kansalaisilta kuolettavan määrän myrkkyä ja kemikaaleja.

Noissa Italian ja Intian onnettomuuksissa kuoli kymmeniä tuhansia eläimiä ja arviolta jopa 30 000 ihmisiä. Alle kymmenen ihmistä joutui vastuuseen, saaden mitättömiä sakkoja, yritykset pääsivät vähällä. Eivät tainneet lainkaan joutua korvausvastuuseen.

Käykö Vaasassa samoin,  riippuu siitä onko Jääkärihenkeä vielä jäljellä vai ei.
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 26. 04. 2013 20:08
Kyllä tässä pitää tutkia tarkasti myös Elyn osuus. Jos kerran Kemiraa todella ollaan lopettamassa, niin nyt pitää todella pitää huolta, että vaikkapa Elyn virkamiehet eivät pääse sabotoimaan näytteiden ottotuloksia tai tekemään riittämättömiä tutkimuksia oman asemansa johdosta.
Tässä pitäisi kannattaisi tilata joku puolueeton taho tekemään tutkimukset, tai vaikkapa mieluummin toiseen suuntaan puolueellinen kuten ympäristöjärjestö esim. Greenpeace tai vastaava.

Pelkään nimittäin pahoin, että Ely-keskuksessa ei ehkä haluta näyttää asioiden todellista laitaa siitä, että oma työ onkin jäänyt tekemättä. Pelkään suomalaista virkamiesmoraalia
:(
Title: Vs: Kemira
Post by: Original Wiik, on 26. 04. 2013 20:08
Joku hihkuli Arabimaista sanoisi että tässä on pommin paikka.

Vääräuskoiset virkamiehet vapisisivat.   Suomessa eivät vapise. He ovat oppineet siihen että kansa vapisee peloissaan. Ja Vaasassa saa nyt oikeasti pelätä. Jos on ollut myrkkyjen kanssa tekemisissä,  niin ymmärtää kyllä mistä minä puhun.

Ihmettelen kuinka hiljaa kansalaiset ovat olleet tähän asti,  vaikka ovat tienneet.  Kemira on saatettava vastuuseen. Kemira poistuu jokatapauksessa suomesta, joten vahinkoa ei tule siinäkään suhteessa.

Enkä ymmärrä muutenkaan sitä että sivistysvaltio tuottaisi oman hyvinvointinsa,  sotkemalla kaikki tilukset käyttökelvottomaksi, sellaista tehdään vain kehitysmaissa, joissa ihmisetkin ovat vielä eläimen tasolla.
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 26. 04. 2013 20:08
Jotenkin ymmärrän, että Ely-keskus tai ympäristöministeriö on ollut tähän asti hiljaa, kun kerran kysymyksessä on ollut useampi työpaikka ja verotuloja. Mutta jos vielä Kemiran lähdön selvittyä suojellaan esim. lupaprosessin hyväksyneitä työtekijöiden (Ely-keskus /Ympäristöhallinto) solidaarisuuden nimissä, niin on tulos hyvin kallis paukku vaasalaisille veronmaksajille ja ympäristölle, ja ainakaan minä en sitä voi hyväksyä. Markku Järvelä lienee tämän takia jäävi käsittelemään mitään Kemiraan liittyvää asiaa.
Title: Vs: Kemira
Post by: Insinööri on 26. 04. 2013 20:08
Vanhat myrkyt eivät voi olla peruste hyväksyä Kemiran tuotannon lopettaminen ja työläisten työttömyyteen potkiminen.

Kemiraa ei todellakaan lopeteta vuosikymmeniä jatkuneesta myrkkyjen laskusta vesistöön ja ympäristöön, vaan rahanvuoksi. Raha on se, joka tässä järjestelmässä menee ohi, jopa ihmisille vaarallisten myrkkyjenkin. Tästä on osoituksena nyt vaikka tuore Talvivaaran tapaus.

Miksi ei ole aikaisemmin alettu tutkia Kemiran käyttämiä kemikaaleja tuotannossa ja etsiä niiden tilalle vähemmän myrkyllisiä kemikaaleja? Vielä kun silloin oli Kemira täysin julkisenvallan omistuksessa.
Title: Vs: Kemira
Post by: Tapio Parkkari on 27. 04. 2013 06:06
Pukinjärvi
Googettamalla sanalla Pukinjärvi saa mielenkiitoisia tuloksia.  Osa kaupungin julkaisemasta materiaalista maalaa suorastaan idyllisen kuvan Pukinjärvestä.  Mieleen tulee, että Pukinjärven asuinalueen merkitystä ei haluta pilata.  Myös kansalaisvastaukset tuntuvat vähättelevän alueen saastumista.  Sen sijaan viranomaispapereista löytyy kaivelemalla myös hälyttävää tietoa järven ja ympäristön tilasta.

Yleisvaikutelmaksi jää, että ympäristöongelmia ei haluta nostaa avoimeen kansalaiskeskusteluun. Toivon, että kansalaiset jatkavat kaivelua.

Tällaisen kuvan kaupungin LuontoVaasa sivu antaa pukinjärvestä:

Pukinjärvi on vesioloiltaan happamoitunut järvi, mutta vesilintuja ja kahlaajia on silti kohtalaisesti. Aluetta ympäröivissä metsissä ja rakennetuilla alueilla on runsaslajinen linnusto. Vaasan lintuatlaksessa Pukinjärvellä havaittiin vuosien 2005-2008 aikana yhteensä 89 pesimälinnustoon lukeutuvaa lintulajia.

Luonto Vaasa Pukinjärvi
http://luonto.vaasa.fi/Suomeksi/Retkeilykohteet/Luontokohteet/Pukinjarvi

Lue mitä Vaasan veden Pertti Reinikainen kirjoittaa Pukinjrvestä (ppt)
webd.savonia-amk.fi/projektit/markkinointi/.../9.Pertti_Reinikainen.ppt

Ympäristölupahakemus (tietoja saastuttamisesta)
http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=36679&lan=fi

Pro Pukinjrrvi, Pohjalaisen mieaipiteet
http://www.pohjalainen.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/pro-pukinjarvi-1.1268227

Vaasan kaupunki, kansalaiskioski
Vastaus huolestuneelle alueen asukkalle:

"Teknisen toimen kiinteistö- ja viheralueyksiköstä kerrottiin, että Pukinjärven asuinalueen ja Pukinjärven ja hevosreitin välinen alue on viheralueyksikön työlistalla syksyllä 2012, kun lintujen pesintäaika ja kesälomat ovat ohi. Alueella tullaan suorittamaan taimikon perkaustöitä, raivauksia, nuoren metsän harvennuksia jne. Asemakaavamääräyksiä taas säädetään ja valvotaan Vaasan kaupungin kaavoituksen toimesta.Mutta näillä näkymin kesälomien jälkeen tartutaan toimeen, ja ranta siistitään. "

Kysymys:
http://vaasa.kansalaiskioski.fi/fi/Kysymys/Lue/id/815/tag/pukinj%C3%A4rvi
II vastaus
http://vaasa.kansalaiskioski.fi/fi/Kysymys/Lue/id/937/tag/pukinj%C3%A4rvi

Onkilahden Pukinjrven laakso
www.vaasa.fi/Link.aspx?id=560460

Lintupaikat, kuvia Pukinjärveltä
http://lintupaikat.kuvat.fi/kuvat/Vaasa/Pukinj%C3%A4rvi/

Wikipedia täysin puutteellinen ja lyhyt
http://fi.wikipedia.org/wiki/Pukinj%C3%A4rvi
Title: Vs: Kemira
Post by: Tapio Parkkari on 27. 04. 2013 08:08
Mitä pitempää tätä kaivelee, niin sitä enemmän saa tietysti tietoa.  Viimeisimman tiedon mukaan järven puhdistus saataneen päätökseen kesällä 2012.  Tietääkö joku paremmin:

Pukinjärven ruoppaus, Pohjalainen
http://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/pukinjarvi-puhdistetaan-lietteella-ja-ruoppauksella-1.984105

Pukinjärvestä ei tule uintijärveä ruoppaamallakaan
http://yle.fi/uutiset/pukinjarvesta_ei_tule_uintijarvea_ruoppaamallakaan/5935527

Pukinjärven puhdistusurakka valmistunaee kesällä 2012
http://yle.fi/uutiset/pukinjarven_puhdistusurakka_valmistunee_kesalla_2012/5654560

Pukinjärven kunnostus, Vaasa
http://yle.fi/uutiset/pukinjarven_puhdistusurakka_valmistunee_kesalla_2012/5654560
Title: Vs: Kemira
Post by: pappa on 27. 04. 2013 08:08
Risto Helinille!  Kuivuiko ruoppauskeskustelu tähän, vai onko Sinulla jotain uutta tietoa?
Title: Vs: Kemira
Post by: Risto Helin on 27. 04. 2013 09:09
Ei varmaankaan kuivu , etenee hitaasti mutta varmasti. Nyt kaivataan niiden ihmisten panosta jotka tietävät sellaisista asioista joita ei virallisista lähteistä löydy.
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 27. 04. 2013 10:10
Nyt pitäisi kaivaa esille kaikki vanhat päätökset asiaan liittyen. Jos alueen virkamiehet (Vaasan kaupunki, Ely-keskus, ympäristökeskus) ovat vuosien saatossa tehneet Talvivaaran kaltaisia virhearvioita, niin on sanomattakin selvää, että virkamiehet eivät varmaan halua näiden virheiden tulevan näkyviin. Uskon liian pahasti virkamiesten moraalittomuuteen, että heille yksilön (oma itse) etu menee yhteiskunnan edun edelle. Oman kunnian säilyttäminen ennemmin kuin kymmenien miljoonien kustannukset veronmaksajille.
Olen varma, että jotkut virkamiehet pyrkivät loppuun asti salailemaan tietoja, jotta oma osuus tästä Kemiran sotkemisesta ei tulisi ilmi. Siinä vaiheessa, kun vaikkapa Vaasa ostaa Kemiran tilukset, niin voi olla vaikeaa saada maksajaa Kemiran puolelta. Kaikki päätökset pitäisi kaivaa esille, ja niissä mukana olevat virkamiehet asettaa esteellisiksi.
Title: Vs: Kemira
Post by: Tapio Parkkari on 27. 04. 2013 11:11
Korostan vielä tuota, mihin Risto Helin viittasi ja missä Eklu lupasi auttaa.  Nyt on kaivettava kaikki entisten Kemiran  työntekijöiden hallussa olevaa tieto esille.  Eikö jokainen jolla on tuttuina vanhoja kemiralaisia pitäisi nyt tulla talkoisiin.

En halua maalata pirua seinälle, mutta järven lähellä on kasvava asuntoalue.
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 27. 04. 2013 11:11
Tapio on oikeassa.

Vaikka työntekijä olisi tehnyt millaisen vaitiolosopimuksen Kemiran kanssa, niin sellainen sopimus ei voi mennä laittomuuksien yli. Ja täten ei työntekijä voi myöskään joutua siitä vastuuseen. Entisten lisäksi myös nykyisten pitää tulla talkoisiin. Yhteiskunta ja asuinalueen ihmiset eivät saa joutua maksajiksi.
Title: Vs: Kemira
Post by: Original Wiik, on 27. 04. 2013 11:11

En halua maalata pirua seinälle, mutta järven lähellä on kasvava asuntoalue.


Ketä siellä mahtaa asua. Asuntojen hinnanromahdus on vaikuttava tekijä myöskin.  Halut paljastella vähenee sitä myöden,  kun velkaa on jäämässä. Pankin painostaessa realisoimaan saataviensa turvaamiseksi.
Title: Vs: Kemira
Post by: Henry Eklund on 27. 04. 2013 12:12
Järvi on ikuisesti menetetty, maahan kaivetut myrkyt on paljon pahempi. Ympäristöasioista vastaava henkilö visioi mahdollisuutta että pannaan iso putki valumavesille ja täytetään koko järvi, ruoppaamista kokeiltiin ja lieju pantiin isoon säiliöön ja tehdashan tekee vedenpuhdistus kemikaaleja (niin silloin vielä) mutta mihin ajetaan miljoona rekkakuormaa saastunutta lietettä. Itse kannatan alueen täyttöä kun millä pidät poijaan viikarit sieltä pois kun lähelle on rakennettu niin viikareita tulee varmasti. Muistan kun eräs päälikkö kertoi soittaneensa puolustusvoimille että papereiden mukaan on teidän fosforia hukassa X tonnia et koska tulette hakemaan pois. Eivät ole hakeneet, eli ei pelkää Kemiraa saa syyttää kun syyllisiä on muitakin ja se meinaa et me maksamme ainakin ison osan. Siis kuka haluaa sinne uimaan, se maksaa ja paljon mutta paikkahan olisi hieno ja lähi asuntojen arvo tuplaantuisi, sehän voitaisiin pitää kaukolämmön paluuvesillä lämpöisenä talvetkin.
Title: Vs: Kemira
Post by: Tapio Parkkari on 27. 04. 2013 13:01
Eklu,
onko siis mahdollista, että alueella olisi vielä puolustusvoimien puolistustarvikkeita ja että eripuolille aluetta on haudattu jos jotakin?
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 27. 04. 2013 13:01
Kemira ei varmasti ole ainoa syypää, mutta Vaasa ei saa joutua maksumieheksi. Asia pitää hoitaa niin, että puhdistuksen maksaa Kemira, ja jos Kemiraa ei saada maksamaan kaikkea, niin sitten valtion piikkiin loput.
Title: Vs: Kemira
Post by: vaasalainen on 27. 04. 2013 16:04
Kemira Oy:n Vaasan tehdas on saanut ympäristöluvan Pukinjärven kunnostuksen ensimmäiselle vaiheelle. Kunnostustyön tekee Ekokem Palvelu Oy, joka vastaa suunnitelmista, viranomaisneuvotteluista, valvonnasta sekä tekee itse tai teettää valitsemillaan aliurakoitsijoilla kaikki tarvittavat käytännön toimenpiteet.

http://www.ekokem.fi/
Title: Vs: Kemira
Post by: Tsailor on 27. 04. 2013 16:04
Vanhana vaasalaisena olen kuullut Pukinjärvestä erilaisia asioita. Joku kavereistani on naurahtanut, että siellä "me kakarana uitiin  myrkkyjärvessä". Elossa tuokin kaveri on vielä ja hyvässä kunnossa. Onneksi omat uimareissut tehtiin Kustaalanlinnaan, jonne kuulemani mukaan laskettiin sairaalan jätevedet puhdistamattomina. Jos ei se tapa, niin se vahvistaa.

Joskus olen kuullut myös puhuttavan, että valvontakomissio on touhunnut jotain Pukinjärven kanssa eikä sinne ollut muilla asiaa. Nämä on kuultuna juttuja, joten niiden todenperäisyyttä en tiedä.

Olisiko sittenkin niin, että järveen kätkeytyy myrkkyjäkin suurempi salaisuus? Mene ja tiedä.
Title: Vs: Kemira
Post by: vaasalainen on 27. 04. 2013 19:07
(http://www.vaasalaisia.info/uploads/karpinkatu.jpg)

Karpnkatu ja sen varrella olevat talot ovat lähimpänä Pukinjärveä.  Kysymys tietenkin kuulu, että voisiko asukkaille koitua jotain haittaa Kemiran myrkyistä nyt, ruoppauksen aikana tai jälkeen vai nostaako sijainti melkein järven rannalla vain asuntojen arvoa?  Osaako joku sanoa.

Ja jos haittaa on luvassa niin millainen se voisi olla?

Muuten.   Tuo Tsailorin heitto kannattaa pitää mielessä.
Title: Vs: Kemira
Post by: Risto Helin on 29. 04. 2013 16:04
Kyselin tänä aamuna  Ympäristötoimen johtaja Hangelinilta Pukinjärven sedimenttitutkimuksen tuloksia  ja vastaus tuli ja oli sisällöltään tälläinen.

Yhteenvetona sedimentin tilaa voi luonnehtia, että järven sedimenteissä on arseenia 60 000-70 000 kg, kromia 10 000-20 000 kg, kuparia 1 000-3 000 kg ja elohopeaa 400-800 kg sekä pienempiä määriä kloorihiilivetyjä, kloorifenoleja ja fenoksiherbisidejä. Arseenin pitoisuudet ylittävät pilaantuneiden maiden ohjearvon 50 mg/kg k.a. koko järven alueella lähes kaikissa tutkituissa näytteissä. Valkoisen fosforin esiintymisestä ei vielä ole tarkempaa tietoa.
Tämä ei ole tietenkään koko tutkimus mutta tarvittaessa saan lisätietoja , tutkintaa on tehty runsaasti 90- luvulla.
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 29. 04. 2013 16:04
Pukinjärven lisäksi kysymyksessä on myös Kemiran maa-alueet. Millainen on maapläntin saastepitoisuus? Millaisessa kunnossa maaperä? Sieltä taitaa löytyä aikamoinen määrä puhdistettavaa massaa.
Title: Vs: Kemira
Post by: Henry Eklund on 29. 04. 2013 16:04
Juuri kauppamatkalla juttelin EX Kemiralaisen kanssa joka oli labrassa töissä, voi hirveetä. Pystyisin näyttämään kohdat josta kaivinkoneella kannattais ottaa auki, riittääkö rohkeus on toinen asia. Männyt kasvaa niin nätisti, arsenikki tuli puutynnyreissä ja missäs tynnyrit ny on, vain yksi myrkky. Hui hirveää jos poliisit ottaisi niskasta kiinni ja sanois kerro mitä tiedät.
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 29. 04. 2013 17:05
Nuo maamassat pitäisi kaikki saada puhdistettua ennenkuin kuin Kemira myy tai palauttaa tonttinsa. Onko tontti (pitkäaikais) vuokralla vai Kemiran omistuksessa? Kun toiminta lakkaa niin ulkopuolinen konsultti (Greenpeace tai vastaava) tekemään tutkimukset, niin luulisi olevan "puolueettomia". Jos siellä joku Ely-keskuksen/Ympäristökeskuksen virkamies (tai ex-virkamies kuin Järvelä) tutkii, niin pelottaa, että siinä enemmän yritetään peitellä jälkiä kuin löytää myrkkyjä.
Title: Vs: Kemira
Post by: Tapio Parkkari on 29. 04. 2013 17:05
Voisiko joku muutta nuo Riston mainitseman määrät kansankielelle ja myös arvioida mitäniiden puhdistaminean  edellyttä.  Samoin Eklu voisi yrittää saada aikaan jotain konkreettista, vaikka meilejä ja valokuvia tai mkä parasta dokumenttejä.  Esim. vaikka vanhoja rahtikirjoja tai muuta vastaavaa.
Title: Vs: Kemira
Post by: Henry Eklund on 29. 04. 2013 17:05
Dokumenttien puolesta sitoo vaitiolovelvollisuus ja mun aikana männyt kasvoivat jo hautojen päällä eli puheita vanhojen miesten kanssa, ottakaa yhteyttä vanhaan tekniseen johtajaan H.H:n ja kysykää. Kova mies ja vaikea tukkia hänen suutaan.
Title: Vs: Kemira
Post by: Eikka on 29. 04. 2013 17:05
Sanoista tekoihin.

Laitoin äsken juttuvinkkiä MOT -ohjelmaan tästä tapauksesta. Linkitin vihjeeseen Vaasalaisia.infon ja tämän ketjun. Aika näyttää saako jutusta irti mitään. Jos asiassa ei ole mitään vinossa, ei varmasti kenelläkään ole mitään tutkimistakaan vastaan? ;)

Vihjeenä muillekin, että MOT ottaa vastaan juttuvinkkejä tuolla: http://ohjelmat.yle.fi/mot/palaute_vinkit
Title: Vs: Kemira
Post by: Risto Helin on 29. 04. 2013 17:05
Ympäristöasiat eivät ole minkään puolueen yksinoikeus , tavallisia ihmisiä kiinnostaa kovastikin nämä asiat. Yleinen naurunaihe on ollut viimeaikoina tuo Kronviikin alue joka ujutettiin kaupungin omistukseen , asian säestamisessä  käytettiin toinen toistaan hienompia visioita alueen tulevasta käytöstä mm. veneenrakentajineen ja muina toimimineen. Alkaa kyllä vain tuntumaan siltä , että saatiin uusi Mansikkasaari  jolle ei tapahdu mitään pitkään pitkään aikaan .
Title: Vs: Kemira
Post by: Tapio Parkkari on 29. 04. 2013 18:06
Mistä johtuu, että ne joiden pitäisi tietää, eivät ole kunahtaneetkaan.  Onko niin että mitään tiedettävää ei ole?  Eihän voi olla niin että pelkäävät; vanhat ihmiset.  Jos pelkäävät, niin mitä?

Jos jotain salattavaa on, niin eikö pitäisi ajatella omia ja lastenlapsia ja heivän terveyttään?
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 29. 04. 2013 18:06
Lyhytviesteissä: Vielä Kemiraan on lähettänyt mielenkiintoisen linkin:

http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=44003&lan=FI

Nopeasti dokumenttia selatessa ymmärsin, että Vaasan kaupungille ei annettu lupaa sijoittaa Suvilahden kaatopaikalle saastunutta sedimenttiä. On ehkä jossain määrin ymmärrettävää, että kaupunki on aikanaan halunnut ojentaa auttavan käden Kemiran suuntaan hakemalla ympäristölupaa kaatopaikan muutokseksi.
Onko tässä syy, miksi ruoppausta ei aikoinaan aloitettu.
Onko päätöksestä valitettu ja onko uutta päätöstä tehty? Ja kuka oli valmistelijana?
" Vaasan kaupungin rakennus ja ympäristölautakunta toteaa lausunnossaan, että sekä Infjärdenin että Kronvikin pilaantuneiden massojen sijoittaminen Suvilahden kaatopaikalle vähentää massojen sisältämien haittaaineiden ympäristölle ja terveydelle muodostamia riskejä. "
Olisiko tässä meinannut tapahtua puhallus, jossa kaupunki laitetaan maksamaan... jälleen kerran.
Title: Vs: Kemira
Post by: vaasalainen on 11. 05. 2013 07:07
Pohjalaisessa on tänään 11.05. 2013 ansiokas artikkeli Kemiran tilanteesta.  Toistan tässä ketjussa esitetyn toivomuksen, että kaikki, jotka jotain oleellista tietävät Pukinjärven tilasta ja ympäristön tilasta, kertoisivat siitä.

Tietoja voi tuoda rekisteröitymällä tai lähettämällä sähköpostia ylläpidolle.  Lähettäjätiedot pysyvät ylläpidon hallussa, niin kuin kaikki luottamuksellinen tieto on pysynyt kaikki 8 vuotta.

tapio.parkkari(miuku)gmail.com
Title: Vs: Kemira
Post by: R B Rintamäki on 11. 05. 2013 07:07
Vuosikymmenet pukinjärveltä valuneet vesimassat ovat myrkyttäneet myös onkilahden. Tämän vuoksi olisi selvitettävä , miten terveellistä on syödä kaloja, jotka on kalastettu onkilahdesta. Onkilahden perukassa on mm. Myrkyllisiä sähkötolppia upotettu metrin välein koko rannan pituudelta. Olisiko onkilahden perukka myös ruopattava myrkkyjäämien vuoksi?.
Title: Vs: Kemira
Post by: Henry Eklund on 11. 05. 2013 10:10
Tässä hiljan armeijan ukot vetäytyi Kemiralta, eivät halua omiansa ilmeisesti noutaa. Imuruoppaajan elämän tähtihetkiä on kun putkessa kolisee niin saa miettiä onko kranaatti jo tuhoutunut vai ei.
Title: Vs: Kemira
Post by: S-K Eptikko on 11. 05. 2013 13:01
Olen kamalan paljon hämmästyny vaasalaisten saamattomuudesta Kemiran touhuja kohtaan.  Jos ihmisten terveys ja omaisuus (kiinteistöjen arvonalennus) on vaarassa, niin muualla maailmassa kansa menisi kolistelemaan patoja ja kattiloita kadulle.

Vaasassa ollaan hiljaa kuin kusi sukassa ja toivotaan, että kukaan ei hiiskuisi asiasta sanaakaan ettei vain tieto leviäisi.

On täysin mahdollista että Pukinjärven pohjassa ja reunoilla on piilossa vielä isompi "pommi" kuin mitä on tahadottu sanoa.

Eli Helinin lohkaisu, että kysymyksessä on talvivaaraakin isompi juttu, saattaa hyvinkin pitää paikkansa.
Title: Vs: Kemira
Post by: Henry Eklund on 11. 05. 2013 13:01
Ei pelkästään järvi vaan maa alueet, kaveri oli jokunen kymmenen vuotta sitten sielä kaatopaikalla toissä ja hirveeltä kuulosti mitä on tehty. Kuka krynderi uskaltaa ostaa ja hyvä vielä muistaa mitä pääkaupunkiseudulla tapahtui kun joku muisti että kerron rakennettu kaatopaikan päälle, no talot purettiin ja kellä oli kolmio ei saanyt korvaussummalla edes yksiötä siitä läheltä. Tunnen miehen joka on ikänsä ollut kaatiksella töissä eikä puhu mitään, onko ostettu hiljaiseksi. Juopottelun takia meinattiin panna pois johtajan vaihdon jälkeen ja porttivahti ja sähkömies sai potkut heti mutta tämä mies sai käydä hoidossa firman piikkiin, tulee mieleen ettei voitu potkia pois kun tietää jotain. Maksaa kuulemma muutaman miljoonan joka on muka paljon rahaa, tehtaan alesajo maksaa 15 miljoonaa eikä ole iso raha.

Toimittajat asialle koska ei ole vaikeaa löytää henkilöitä joilla on tietoa, itse en voi nimiä kertoa koska olen joutunut ummistamaan silmäni mm. sähköposti viesteistä kun hoidin spostipalvelinta, hallinnoin weppiliikennettä kuka missäkin surffailee ja vastaavaa. Tiedän kaikki sukupuolisesti "poikkeavat" ja semmoista niin suuni on sinetöity ihan omasta tahdostani, ylläpitäjälle on kunnia asia olla hiljaa ihan vapaaehtoisesti.
Title: Vs: Kemira
Post by: Tapio Parkkari on 11. 05. 2013 14:02
Vaikea kuvitella, että  vaitiololupaus koskisi mahdollista ympäristörikosta.  Ymmärtääkseni oikeus voi kumota kaikki tällaiset  lupaukset, varsinkin jos ne ovat ristiriidassa yleisen edun ja ihmisten terveyden ja omaisiuuden kanssa.

Joku varmasti tietää.
Title: Vs: Kemira
Post by: Henry Eklund on 11. 05. 2013 14:02
Varmasti näin mutta itse en ole ollut semmoisissa työtehtävissä, kaikki tieto on kuultu kaffitauoilla tai sielä kymmeniä vuosia sitten tyskenneiltä. Jos tieto oli mun omakohtaista olisi tontilla jo kaivinkoneet ja maa näytteen ottajat. Niin paskan tempun tuo yritys mulle teki ja valheilla lykkäsivät eläkkeelle pääsyä kun itse pääjohtajakin sanoi Haikon kartanolla että kolme vuotta ainakin on varmaa, lähe eläkkeelle kun selässä lappu jossa lukee myyty ja sua tarvitaan nyt koita pinnistellä.
Title: Vs: Kemira
Post by: Original Wiik, on 11. 05. 2013 14:02
Jos joku asia todella olisi mielestäni törkeä rikos ihmisyyden näkökulmasta.  Ei olisi kahta sanaa siinä,  ettenkö toimisi,  jos minulla kerran tietoa olisi.
Vaikka tieto olisi toisenkäden tietoa,  käyttäisin sen. Tekisin kuitenkin siten,  ettei tuo toinen joudu vastuuseen siitä että tieto on tullut päivänvaloon, vahinkojakin sattuu,  kun hyvin järjestelee.

Jos on selvää että ympäristö on pilattu ja aiotaan häipyä paikalta on syytä toimia, luonto on yhtä kun ihminen,  vaikkei se monille ole valjennutkaan vielä. Tämä ei tarkoita sitä,  etteikö ihminen saisi raivata siitä itselleen tarpeellista tilaa.
Title: Vs: Kemira
Post by: Henry Eklund on 11. 05. 2013 15:03
Löydäänkö vetoa että häipyvät, vanha suunnitelma kaivetaan esiin eli iso viemäriputki josta vedet menee onkilahteen ja lätäkkö täytetään. Suljetaan kuin sarkograafi. Nykyinen johtaja on ostettu nukke jolla roikkuu naru takana josta vetämällä antaa halutun lausunnon, kyllähän mä ja muut arvasi kun istuin juuri johtajan huoneen alla ja alkoi johtajien kierrätys ja palkinnoksi hyvin tehdystä työstä hyvä palkkainen virka pääkonttorista ja sekin on hiljaiseksi ostamiista. Nykyinen Mervi Talus on niin uusi ettei hänellä ole mitään tietoa myrkyistä, aikaisempi Sakari Siltanen ei myöskään ollut töissä kun tätä tehtiin joten ovat syyttömiä ja hyvin mukavia ihmisiä kun heidän kanssaan olen keskustellut, voisi sanoa että rehtejä ihmisiä vaikka Sakari antoi kenkää kaikille juopoille mutta hain usein alkosta tavaraa saunailtoihimme ja hän kuittasi laskun ja sanoi hae kassasta rahat. Tehdasvieraat kestittiin aina hyvin ja mikäs siinä ku kassassa oli rahaa kuin Roope Ankalla eli ei meinannu saada ovea kiinni, kaikki ehdottamani investoinnit meni läpi. Sain kuitata 20 000€ ja jos suurempi niin tekninen johtaja sanoi et älä kiusaa vaan pyydä useampi lasku ja hoida hommas, pienimmät kulut ja lyhin bountime aika. Ampumarataa jäi ikävä, teki hyvää käydä purkamassa stressiä. Rakennusten välinen verkko on mun rakentama joten ei ole soppea jossa en ole käynyt ja suht sosiaalisena tulin hyvin toimeen ja osasin kuunnella vanhojen puheita. Kyllä sieltä löytyy henkilöitä jotka potkittiin ekassa aallossa pois ja ehkä vuosi tai kaksi puuttuu vapaakirjasta, joku kyllä kertoo viimeistään silloin kun julkaistaan kuvat mitä ja mihinkä rakennetaan.
Title: Vs: Kemira
Post by: Tapio Parkkari on 11. 05. 2013 16:04
Ihan vaan muistin virkistämiseksi

Kemira tuottaa pääasiassa paperi- ja selluteollisuuden, vedenpuhdistuksen ja öljy- ja kaivosteollisuuden tarvitsemia kemikaaleja. Kemiralla on toimintaa 40:ssä eri maassa. Suomessa tuotantolaitoksia on mm. Oulussa, Vaasassa, Porissa, Sastamalassa, Joutsenossa, Kuusankoskella, Harjavallassa, Siilinjärvellä ja Kokkolassa.[2] Konsernin pääkonttori sijaitsee Helsingin Ruoholahdessa ja tutkimuskeskus Espoossa.

Wikipedia
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kemira

Kemiran historia
1930-luvulla superfosfaatin käyttö kasvoi jatkuvasti, ja vuosikymmenen lopulla aloitettiin suunnitelmat tuotannon laajentamisesta. Kokkolan ja Harjavallan tehtaat rakennettiin sotavuosina. Kokkolan rikkihappo- ja superfosfaattitehtaat käynnistyivät 1945 ja Harjavallassa vastaavat laitokset 1947-49. Vuonna 1945 yhtiöön liitettiin Valtion ruutitehtaan laitokset Vihtavuoressa ja Kaasu- ja suojeluvarikon laitokset Vaasassa, joista muodostettiin Vihtavuori Oy -niminen tytäryhtiö. Henkilökunta kasvoi 1940-luvun lopulla n. 750 henkeen. 

http://www.kemira.com/fi/konserni/historia/Sivut/default.aspx

Scott Safety on yksi maailman johtavista hengityssuojainten valmistajista. Päätuotteitamme ovat suodattimet, kasvo-osat ja puhallinsuojaimet. Asiakaskuntaamme kuuluvat mm. armeija, maatalous, väestönsuojelu sekä teollisuuden yritykset. Ota yhteyttä ja kysy palveluistamme lisää!

https://www.scottsafety.com/fi/emea/Pages/Default.aspx

Scott Safetyn Vaasan tehdas lopetetaan v. 2013 ja 2014 aikana
Mm. hengityssuojaimia ja muita työturvallisuusvälineitä  valmistava Scott Health & Safety Oy ajaa ensi ja seuraavan vuoden aikana alas Vaasan –tehtaansa. Sata työpaikkaa menetetään, näistä 60 TEAMiin kuuluvia työntekijöitä. Asia on varmistunut tänään henkilöstölle järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
Pääluottamusmies Riitta Tanskanen kertoo, että yhtiön tarkoituksena on lopettaa koko tehdas, ei kuitenkaan kerralla. Osa tuotannosta loppuu jo kevätkauden 2013 aikana. Kasvosuojaimet ja puhallintuotteet siirretään yhtiön toiselle Euroopan-tehtaalle Englantiin. Nämä tuotteet ovat työllistäneet suunnilleen 25 työntekijää.

http://www.teamliitto.fi/jasenyys/jasenedut/

Tuotekehitys kaeskiössä
Vaasassa toimiva Scott Health & Safety on erikoistunut korkealaatuisten hengityssuojainten kehittämiseen ja valmistamiseen. Ensimmäisten suojanaamareiden valmistus alkoi Vaasassa jo vuonna 1939, kun kaksi puolustusvoimien kaasunaamarikokoomoa siirrettiin Helsingistä Vaasaan. 1970-luvun lopulla toiminta päätettiin keskittää hengityksensuojaimiin. Suojainliiketoiminta yhtiöitettiin vuonna 1994, jolloin syntyi Kemira Safety Oy. Vuonna 2000 syntyi Scott Health & Safety.

http://www.designforbusiness.fi/dfbcase?id=2019196
Title: Vs: Kemira
Post by: S-K Eptikko on 11. 05. 2013 16:04
Liittyykö mitenkään virkamiesmoraaliin, että Vaasan kaupungissa on ongelmat tiedostettu jo yli 40 vuotta, mutta mitään  ei ole tehty.  Onko Rikkihappo-Kemira ollut liian iso toimija.

Nyt asiaa ei enää voida painaa villasella, vaan asia on vietävä loppuun saakka.

Kemirasoppaan liittyy myös mielenkiintoinen deltalji. 

Kun Kemira Safety Oy:n hengityssuojainten kehittäjä Jyrki Järvinen saavutti jopa kansainvälistä mainetta joskus 1970-luvun puolivälissä, puhuttiin pienessä piirissä paljon tuotantolaitoksen sotilaskäyttöön valmistamista taistelukaasuista, joita tarvittiin hengityssjuojainten  laboratoriotestaukseen.

Tuossa yhteydessä oli olemassa vahva epäily että Kemira Safety valmisti näitä taistelukaasuja yli oman tarpeen, jopa että myi niitä sotaa käyville maille.  Tähän ei tietenkään koskaan tullut selvyyttä.

Jos kansainvälisillä sopimuksilla kiellettyjä taistelukaasuja valmistettiin vain lab. käyttöön, niin kuin tuolloin vakuutettiin, ei mitään ongelmaa ole.  Jos taas niitä valmistettiin yli oman tutkimustarpeen, niin miten ne hävitettiin? Tai siis hävitetään?

En halua maalata Pirua seinälle, "minä vaan kysyn?"
Title: Vs: Kemira
Post by: Reino Kolmonen on 11. 05. 2013 16:04
Liittyykö mitenkään virkamiesmoraaliin, että Vaasan kaupungissa on ongelmat tiedostettu jo yli 40 vuotta, mutta mitään  ei ole tehty.  Onko Rikkihappo-Kemira ollut liian iso toimija.

Nyt asiaa ei enää voida painaa villasella, vaan asia on vietävä loppuun saakka.

Kemirasoppaan liittyy myös mielenkiintoinen deltalji. 

Kun Kemira Safety Oy:n hengityssuojainten kehittäjä Jyrki Järvinen saavutti jopa kansainvälistä mainetta joskus 1970-luvun puolivälissä, puhuttiin pienessä piirissä paljon tuotantolaitoksen sotilaskäyttöön valmistamista taistelukaasuista, joita tarvittiin hengityssjuojainten  laboratoriotestaukseen.

Tuossa yhteydessä oli olemassa vahva epäily että Kemira Safety valmisti näitä taistelukaasuja yli oman tarpeen, jopa että myi niitä sotaa käyville maille.  Tähän ei tietenkään koskaan tullut selvyyttä.

Jos kansainvälisillä sopimuksilla kiellettyjä taistelukaasuja valmistettiin vain lab. käyttöön, niin kuin tuolloin vakuutettiin, ei mitään ongelmaa ole.  Jos taas niitä valmistettiin yli oman tutkimustarpeen, niin miten ne hävitettiin?

En halua maalata Pirua seinälle, "minä vaan kysyn?"

Eikä kyse ole yksin virkavallasta, vaan mitä ovat tehneet asian osalta poliittinen puoli, joka valvoo kansalaisten etuja?
Virkakoneisto tekee sitä mitä poliittinen puoli esittää.
Title: Vs: Kemira
Post by: Henry Eklund on 11. 05. 2013 16:04
Kun aloitin työt oli Safety edellä normi PC kannassa ja tein heille 40% ja Kemiralle 60% työtä, Jyrki on palkittu muotoilijana mm. Meno kypärästä, harvoin tapaa niin työlleen omistautunutta henkilöä, joskus juteltiin hyvinki pitkään ja kun mulla oli aina pieni tai iso parransänki niin olen ollut sielä akvaariossa jossa vaaratonta parafiiniä joilla katsottiin kuinka naamari vuotaa. Mistähän mun sukellusregulaattorit on peräisin, hieno yhteiselämä ku toinen teki myrkkyjä ja toinen suojaimia.

Kemira on jo pitkään valmistanut vain polymeerejä ja tulevia työttömiä, osakkeen omistajat taputtaa suuria karvaisia käsiään. Meille tehdään Onyxit ja taas kaupungin johto sanoo voi voi.
Title: Vs: Kemira
Post by: Joona on 12. 05. 2013 05:05
Nyt olisi vihreän puolueen näytön paikka. Ikävä kyllä , heillä ilmeisesti ei ole haluja tarttua todelliseen ongelmaan ,vaan he mielummin kiusaavat yrittäjiä minkkitarhoilla, kuin ajaisivat vaasalaisten etuja pukinjärven alueella.
Title: Vs: Kemira
Post by: Eikka on 12. 05. 2013 08:08
Lainaus Pohjallisen tekstaripalstalta:


"70-luvun lopulla ongimme Kemiran saunan vieressä olleesta kaivosta fosforia vedellä täytettyihin tynnyreihin toimitettavaksi Vihtavuoreen."

http://www.pohjalainen.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/tekstaten-1.1387281
Title: Vs: Kemira
Post by: R B Rintamäki on 12. 05. 2013 09:09
70 luvun rikkihapon/kemiran väki olivatkin ertyisen puhtoisia , kun polttavan saunan lisäksi oli polttava vesi. Nyt pitäisi vanhojen kemiralaisten puhua suu puhtaaksi menneistä virheistä. Se on suorastaan velvollisuus vaasalaisia kohtaan, eikä kiittää kemiraa irtisanomosista olemalla hiljaa.
Title: Vs: Kemira
Post by: Tapio Parkkari on 12. 05. 2013 11:11
Juuri tämä vaikeneminen  on kauheta.  Ei edes lasten tai lastenlasten mahdollinen sairastuminen tai lähistöllä asuvien asuntojen hinnanalennus saa suita auki.  Ei voi olla, että kaikki, jotka jotain tietävät työntävät turvetta.
Title: Vs: Kemira
Post by: Kari Lajunen on 12. 05. 2013 14:02
(http://www.vaasalaisia.info/galleria/albums/userpics/2013-05-12%2016.10.32.jpg)
Minulla on Kemirasta tai sen työntekijöistä vain hyvää kerrottavaa.  Työnantajana se näyttäisi olleen hyvä.

21.10.1995 olin SPR:n ensiapuryhmässä ja sain tehtäväkseni avustaa suuremmanpuoleisessa harjoituksessa.  Ennen tätä loin suhteet Kemiran ensiapuryhmään jonka johtajan kanssa kuvassa keskustelen.  Hänen etunimi oli kai Martti mutta sukunimeä en muista.  Silloin kännykät olivat ns:tiiliskiviä eikä niitä olllut aivan kaikilla.  Silloin oli NMT 450 puhelimet.

Olin viestintävastaava tuossa harjoituksessa ja Kemiran ensiapuryhmä oli siinä suuresti mukana.   Olin pukeutunut lämpimästi mutta muistan, että tuolloin olil kylmä.   Kemiralla oli ilmoitustaulu jossa luki.
"147 päivää ilman tapaturmaa" ja joka päivä tuo lukema suureni yhdellä.

(http://www.vaasalaisia.info/galleria/albums/userpics/2013-05-12%2016.13.27.jpg)
Tässä kuvassa joka on Hietasaarenkadun Nesteen pihassa 21.10.1995  Martti valvoo ja antaa pisteet kullekin ryhmälle heidän suoriuduttuaan rastilta.  Eräs ryhmä halusi erottua muista hauskoilla hatuilla.

(http://www.vaasalaisia.info/galleria/albums/userpics/2013-05-12%2016.11.01.jpg)
Sain olla usein harjoituksissa loukkaantunut.  Tässä olen onnistunut naulaamaan naulaimella päähäni ja saan ensiapua.

Title: Vs: Kemira
Post by: Henry Eklund on 12. 05. 2013 15:03
Siinä fosforikaivolla jossa heinä huonolla hapella pelattiin petankia, että on tyhjätty. No jaa heinähän voi kuolla auringon valoon, on muuten lähellä järveä et tuskin valuu mitään. Mihinkähän pantiin arsenikkitynnyrit "puiset" kun ne hakattiin rikki.
Title: Vs: Kemira
Post by: hartsa on 15. 05. 2013 20:08
Tämänpäivän Pohjalaisessa Kemiran eläkeläinen muisteli ettei siellä mitään fosforia ole. Tuntui tietävän asiansa.
Title: Vs: Kemira
Post by: Kari Lajunen on 15. 05. 2013 22:10
Se oli Martti Hautamäki joka oli Kemiran ensiapuryhmän johtaja ja on kuvassa kanssani.
Title: Vs: Kemira
Post by: Henry Eklund on 15. 05. 2013 22:10
K. Aspimaa kyllä tietää mitä kirjoitti, erittän fiksu ukko.
Title: Vs: Kemira
Post by: Risto Helin on 17. 05. 2013 11:11
Aivan varmaa on , että Pukinjärveen on upotettu valkoista fosforia ym. myrkkyjä ja ne on tutkimuksissa todettuja juttuja . Kuinka ne on käytänössä sinne laitettu on sitten eri asia , johtajat itse eivät ole niitä olleet upottamassa. Tuon aikaiset duunarit omaavat varmaan korkean työmoraalin ja ovat vieläkin uskollisia silloiselle työnantajalleen , heidän tulisi kuitenkin ymmärtää ettei heitä olla syytämässä eikä syyllistämässä tässä puhdistus jupakassa.
Title: Vs: Kemira
Post by: Risto Helin on 26. 05. 2013 08:08
Lauantaina olin persujen teltalla ja sää suosi markkinoita ja ihmisiä oli paljon liikkeellä , yllättävän monet tulivat juttusille juuri Pukinjärveen liittyvissä asioissa . Tapio Parkkari aikaisemissa viesteissä heitti mielenkiintoisen ajatuksen , että olisiko koira haudattuna . Nyt torilla olessani ja myöskin aikaisemmin olen saanut kuulla monesta suusta , että ne pahimmat myrkyt löytyvätkin aivan toisesta paikasta kuin itse järvestä , maahan on upotettuna suuria määriä myrkkyjä kuoppaan joka on sitten peitetty .
Title: Vs: Kemira
Post by: vaasalainen on 26. 05. 2013 08:08
Olen itsekin kuullut tämän saman tarinan useasta suusta.  Alueelle on vaadittava pistokairauksia riittävän syvälle, varsinkin paikoissa joissa on tuoreempaa puustoa, kasvillisuutta, vaikka vanhimmat jutut ovat ajalta, jolloin myrkkyjä kuljetettiin haudattavaksi hevosilla.

Aivan varmasti vielä on elossa ja hyvässä kunnossa väkeä, jolla on tietoa.  Ihmetyttää vain että ihmisten terveys ajaa rehellisyyden ohitse.  Mitä vanhassa Rikkohapossa on sellaista joka sulkee suut?
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 26. 05. 2013 21:09
Käsittääkseni vaatimus ei ole mahdoton. Kuka maksaa kairaukset on sitten eri asia. Mielestäni Vaasan kannattaa tehdä kairaukset tarvittaessa omilla rahoillaan. Jälkikäteen tehdyistä kairauksista huomattujen myrkkyjen puhdistamisen kustannukset on varmasti vaikeampi siirtää Kemiran maksettavaksi kuin jos kairaukset suoritetaan mahdollisimman pian.

Kairauksissa pitää tehdä tosiaan pistokoe-menettelyllä. Muuten tapahtuu niin kuin Venäjän Fosforit-tehtaan kanssa. Kemira näyttää paikat, mistä saa ottaa näytteitä, ja yllätys yllätys, mitään ei löydy.
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 30. 05. 2013 10:10
Tapaus Kemiraa ei saa päästää käsistä. Tässä esimerkki, jos asioita käsitellään ilman miettimättä päätöksen pitkäaikaisia vaikutuksia. Nyt pitäisi ottaa tiukempaankin tiukempi linja ennenkuin Kemiran toiminnot ovat loppuneet kokonaan Vaasasta.

http://yle.fi/uutiset/pauli_kiuru_opittiinko_avilonin_konkurssista_mitaan/6665132
Title: Vs: Kemira
Post by: vaasalainen on 14. 06. 2013 05:05
Kemiran Vaasan tehtaiden myrkkyskandaali laajenee.  Tänään sanomalehti Pohjalainen kertoo Kemiran entisen laborantti Matti Raution suulla, että meno tuotantolaitoksessa oli törkeätä.

Onko Vaasan Kemiran työntekijöitä riivaava Omertan-laki nyt murenemassa. Kemiran entinen laborantti Matti Rautio sanoo tänään Pohjalaisessa, että toiminta Vaasan Kemirassa oli törkeää 1960-luvulla. Rautio oli yrityksessä töissä vuosina 1961-1972.

Lue lisää blogissa
http://www.vaasalaisia.info/index.php?/archives/3580-Meno-Vaasan-Kemiralla-toerkeaetae-vaasalaisia.info.html
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 14. 06. 2013 06:06
Hieman tai oikeastaan paljon arveluttaa teknisen toimen toimialajohtajan Markku Järvelän rooli Kemira-asiassa. Kuinka paljon painaa solidaarisuus vanhoja ELYn työkavereita kohtaan (nykyisiä yhteistyökumppaneita)? Onko ELY:n toiminta ollut vastaavaa kuin Talvivaaran tapauksessa? Onko ELY:n virkamiestoiminnassa tapahtunut rikoksia, joita Markku Järvelä ei halua tulevan päivänvaloon?
Onko Vaasalle jäämässä Markku Järvelän takia mustapekka käteen?

Vai kuvittelenko vain, mutta miksi M. Järvelä tuntuu pyrkivän painavan villaisella koko jutun? Eli onko Vaasassa tapahtumassa vähintään Talvivaaran kokoinen ympäristörikos, jota Järvelä ei halua hinnalla millä hyvänsä julkisuuteen?

Lisäys:

Tässä kannattaisi nyt ehkä ottaa täysin ulkopuoliset konsultit avuksi, jolla on osaamista ja tietoa. Pelkään, että Järvelän johdolla Vaasan kaupungin asukkaat verovarojen kautta ja alueen asukkaat terveytensä kautta joutuvat muuten maksumiehiksi ja sekä valtio että Kemira pääsevät kuin koira veräjästä.
Title: Vs: Kemira
Post by: Tapio Parkkari on 14. 06. 2013 06:06
Tulisiko Kemirasta tehdä poliisille tutkimuspyyntö? Onko se mahdollista tehdä kollektiivisesti vaikka täällä ja toimittaa sitten poliisille?

Melllä on jo siitä kokemuksia, että kaupungille voi tehdä kansalaisaloitteen. kollektiivisesti.  Olisiko sen sisältönä virkamiehen lojaliteetti?

Minusta Kemiran kohdalla ei enää ole kysymys vain laitoksen ja kaupungin ja mahdollisesti Puolustusvoimien  välisestä työnjaosta, vaan mitä suuremmassa määrin myös kaikkien vasalaisten kansalaisvastuusta.

Kehoitan kaikkia lukemaan professori Kari Uusikylän kolumnin Pohjalaisen kivijassa.  Varmasti yksi vuoden tärkeimmistä moraalisista ja eettisistä kannanotoista:

”Arvojen lisäksi on olemssa hyveitä, mm. rohkeus, oikeamielisyys ja kohtuullisuus, kirjoittaa Uusikylä.

Näitä tarvitaan paitsi tulevan Kemiran ympäristökatastrofin osapuolilta, myös meiltä tavallisilta vaasalaisilta.”
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 14. 06. 2013 07:07
Puhelusoitot ei maksa mitään, saattaa olla, että soitto ympäristöön liittyville asianajotoimistoille maksaa itsensä takaisin hyvinkin nopeasti.

Google: ympäristö asianajaja

http://www.ymparistolaki.fi/
http://www.naturata.fi/osaajamme.html
http://www.butzow.com/osaamisryhmat/kiinteistot-rakentaminen-ja-ymparisto.html
http://www.reglex.fi/
http://www.bjl-legal.com/f/content/energy
http://www.asianajajaliitto.fi/etsi_asianajaja

Näissä kannattaa pitää mielessä, että vaikka asianajaja periaatteessa ajaa asiakkaansa asiaa, niin asenne voi olla heti pohjimmiltaan ympäristörikosasioissa puolustusasianajaja, jolloin pitäisi pystyä löytämään asiansa osaava syytösasianajaja.

Greenpeace Suomea tai jopa Greenpeace Eurooppaa ei kannata myöskään unohtaa.
http://www.greenpeace.org/eu-unit/en/
Heidän tehtävänään on asiakkaidensa edunvalvonta, jota edustavat vähintään kaikki jäsenmaksunsa maksaneet, mutta myös kaikki ympäristöstään huolestuneet kansalaiset.
Sieltä voisi ehkä olettaa saavan tietoa sopivista juristeista, jos heillä itsellään ei ole. Nyt edesmennyt Matti Wuori olisi saattanut olla sopiva henkilö.

Rahoitusta juristin palkkaamista varten voisi harkita vaikka joukkorahoituksen kuten http://www.mesenaatti.me/ kautta. Luulisi löytyvän vaasalaisten taskuista rahaa näin tärkeää asiaa varten.


Title: Vs: Kemira
Post by: vaasalainen on 14. 06. 2013 09:09
Nimimerkki "Mikä kiinnostaa" kirjoittaa Lyhtviesteissä:

"Kemiran myrkyt ei kiinnosta, jos oma perhe ja läheiset ovat välttyneet sairauksilta ja muilta ongelmilta. Yksi syy on proletariaatin tyhmyys. Myrkkypuheille naurettiin, koska vain mamikset käyttävät suojavarusteita."


Ihan vain muistin virkistämiseksi:
"Arseenia on järven sedimentissä arviolta 60-70 tonnia, kromia 10-20 tonnia, kuparia 1-3 tonnia ja elohopeaa 0.4 - 0,8 tonnia. Orgaanisia yhdisteitä, mm. DDT:tä, furaaneja, dioksiineja, kloorihiilivetyjä, kloorifenoleita ja fenoksiherbisidejä, on tehdasalueen edustalla ja sen eteläpuolelle."

http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=138803&lan=FI
Title: Vs: Kemira
Post by: Risto Helin on 14. 06. 2013 09:09
Tuollaiset lyhytviestit kertoo hyvin jonkun pöhkön välinpitämättömyyden. Vaasa tulee vielä nousemaan isoihin otsikoihin tässä Kemira tapauksessa  luulenpa , että tuo tämänpäiväinen juttu pohjalaisessa avaa pandoran lippaan ja entisille työntekijöille nousee rohkeus astua esiin . Kemirahan on julkisuudessakin olmoittanut kuinka suuria säästöjä tulee sen johdosta kun toiminta lopetetaan Vaasassa , niin luulisi heillä olevan varaa laittaa paikat lähdön jälkeen kuntoon. On vielä turhan aikaista pohtia Järvelän roolia asiassa , se tulee kyllä varmaan esiin asian edetessä.
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 14. 06. 2013 09:09
Järvelä voi olla puhdas kuin pulmunen. Mutta koska hän toiminee asian esittelijänä, niin mielestäni jo pelkästään entisenä ELY:n työntekijänä hän on jäävi. Ja vaikkei olisikkaan jäävi, niin haluammeko me vaasalaiset ottaa riskin siitä, että löytyy hivenenkin solidaarisuutta vanhoja työkavereita kohtaan. Mielestämme emme saisi ottaa tälläistä riskiä. Talvivaarasta meidän pitäisi ottaa oppia, kun ELY:n virkamiehet kaveeraa liikaa yritysten kanssa.
Title: Vs: Kemira
Post by: belurisk on 14. 06. 2013 14:02
Vaasan Kemirasta ja myös Puolustusvoimien toimista ja toiminnasta on kehittymässä tai jo kehittynyt mielenkiintoinen keissi.
Vastuukysymykset tulevat olemaan avainasemassa. Vastuut jakaantuvat usealle eri taholle. Niitä joudutaan selvittämään sekä huomioimaan kulloinkin voimassa olleet säädökset ja lait. Myös salailu, tuottamuskysymykset ja erilainen tahallisuuden arviointi on fokuksessa.
Kiinnostavaa tulee olemaan arvioida virkamiesten toimintaa eril. organisaatioissa viimeisten vuosien (esim. 15-20 v) eli mitä tod.näk. tiedettiin tai olisi pitänyt tietää/selvittää.
Suositan jatkossakin aktiivisuutta ja peräänantamattomuutta, vaikkapa selvityspyynnön (rikosilmoituksen) tekemisessä poliisille. Tässä tapauksessa toimijaksi tulisi ehkä Krp (nythän keskeinen laitos alueellamme Vaasassa sijaitseva poliisilaitos). Ympäristöministeriötä lähestyminen asiassa olisi samanaikaisesti perusteltua. Tulisi ehkä mitatuksi konkretia ja tahto - tähän liittyy kyllä tietty skeptisyys poliitikkoihin ja virkamiehiin.
Suomalaiset ovat valitettavan passiveja ja lepsuja yleensäkin reagoimaan epäkohtiin.
Talvivaara ja ulkomainen kaivostoiminta Suomessa ja siihen liittyvät piirteet sekä vaikutukset ovat jo nyt osoittautuneet ongelmallisiksi ja haitallisiksi. Näillä lähes masentavilla näkymillä ei liene epäselvää se, että keille lasku tulee. Se tulee meille.
Hemingwayta siteeraten "Kenelle kellot soivat...?"

Bert Lundström
Title: Vs: Kemira
Post by: vaasalainen on 14. 06. 2013 14:02
Miten poliisi mahtaisi reagoida jos foorumista lähtisi kollektiivinen tutkimuspyyntö.  Belirisk voisi harrastuksesta muotoilla sen.

Jos pyyntö saa, sanotan nyt 10, allekirjoittajaa niin toimitan sen henkilökohtaisesti poliisille

Tapio Parkkari'

Kirjassa Suuri kaalihuijaus Tommi Uschanov kirjoittaa, että laki ei tunne termiä tutkintapyyntö ja että ei ole olemassa erillistä tutkintapyyntöä tai rikosilmoitusta. Poliisille ei siis voi tehdä tutkintapyyntöä tai rikosilmoitusta, vaan ainoastaan ilmoittaa mahdollisesta rikoksesta.

Kansalainen ilmoittaa poliisille mahdollisesta rikoksesta ja poliisi sitten kirjaa ilmoituksen rikosilmoituksena, jos poliisin mielestä on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen. Jos selvää syytä epäillä ei ole, poliisi kirjaa ilmoituksen sekailmoituksena

Ilmoituksen tekijä ei siis voi valita, tekeekö hän rikosilmoituksen tai tutkintapyynnön, vaan kansalainen tekee ainoastaan ilmoituksen poliisille.

Wikipedia
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tutkintapyynt%C3%B6

Title: Vs: Kemira
Post by: Henry Eklund on 14. 06. 2013 14:02
Kaverini joka työskenteli Kemiran kaatopaikalla yli 30V sitten soitti ja suorastaan nauroi että ei vielä olla varsinaisessa asiassa, yhden laborantin näkemät asiat ei kata koko toimintaa eikä kaatista. Pitkäaikainen kaatopaikan hoitaja elää vielä, jopa nykyään selvänä. Jos hän kertoisi niin sitten säikähtäisitte. Uskokaa pois niin tosta luistellaan tuon valkoisen fosforin avulla ulos ja maa alueet ostaa joku krynderi ja uutta torppaa pukkaa ku näytteet otetaa 60Cm pitkällä porauksella ja pommi on syvemmällä. Näin teki jenkit ku ostivat Safetyn ja ihan nauratti seurata näytteen ottoa kun mulla oli sielä vene talvisäilityksessä.

Tuo fosfori ei estä imuruoppausta ku se syttyy vasta kuivettuaan eili yksi palomies on vahdissa ja sammuttaa jos palaa, siitä kerätään talteen. Tuntuu niin keksitylle koko asia eli haluaisivat nyt vaan sulkea haudan kannen ja häipyä.

Edit1: Multa saa äänen ihan omalla nimellä ku jäi vähän hampaankoloon kyseistä firmaa kohtaan, siinäkin valehdeltiin hyvin korkealta taholta päin naamaa.
Title: Vs: Kemira
Post by: vaasalainen on 14. 06. 2013 15:03
Sitten meitä on kasssa jo kaksi jos tutkimuspyynnöstä tulee jotain.
Title: Vs: Kemira
Post by: Henry Eklund on 14. 06. 2013 15:03
Nyt nähdään ollaanko vellihousuja vai eikö ny kahdeksaa omalla nimellä allekirjoittajaa löydy meidän oman kaupungin edestä puolustajaa. On sitten hyvä muistaa ettei Kemiralla puhdistus ole rahasta kiinni vaikka osakkeen omistajat haluaisi joka pennin itselleen. Tuo listahan voisi olla vaikka Karin liikkeessä jossa nimen voisi kirjoittaa niin ei näkyisi täälä foorumilla mikä olisi mielestäni toivottavaa mutta monet ei halua nimeään esille niin sitä pitää kunnioittaa. Toki muutkin paikat käy, Kari ny vaan tuli mieleen.
Title: Vs: Kemira
Post by: Kari Lajunen on 14. 06. 2013 16:04
Annan nimeni numerolla kolme.
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 14. 06. 2013 17:05
Olen mukana.

Ja kannattaa laittaa kysymystä ympäristäjärjestöille. Heillä voi olla oikeasti hyviä ideoita miten toimia.

Yksi mahdollisuus olisi nostaa yksityinen oikeuskanne. Rahat voisi kerätä vaikka http://www.mesenaatti.me/  - palvelun kautta.
Pelkään nimittäin, että tutkintapyyntö ei johda mihinkään.

Title: Vs: Kemira
Post by: Henry Eklund on 14. 06. 2013 17:05
Mä tuon kaverin vaikka korvasta raahaten, ja mun vaimo on ollut kesätöissä pakkaamassa ja niitä siirrerltiin ettei pitoisuudet veressä nouse eli otan kahta korvasta kiinni. Nouskaa ny rehdisti taistoon oman kylän pyolesta, kaikki rannalla asuvat kyllä kirjoittaa mutta kuka kerää nimet. Raben laivakusetus on hyvin pientä tähän verrattuna, tässä käy niin et Kemira panee jotain mömmöä järveen ja sanoo että se on ny kunnossa. Elätte Fukusiman vierellä, herrat hommaa vapaapaperit ja kuka maksaa. No me Vaasalaiset, olemme onneksi tottuneet maksamaan.
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 14. 06. 2013 17:05
" Tuo fosfori ei estä imuruoppausta ku se syttyy vasta kuivettuaan eili yksi palomies on vahdissa ja sammuttaa jos palaa, siitä kerätään talteen.  "

Jos tuo pitää paikkansa, niin eikö noilla perusteilla voisi asianomaiset, eli paikallinen asukasyhdistys haastaa Kemiran oikeuteen, että eivät halua edes pysyä sopimuksessa.

Lyhyt ja ytimekäs viesti jollekin ympäristöalan juristille (joka ei edusta teollisuutta tai valtiota) ja kysyy paljonko maksaa, että lähtee ajamaan asiaa. Vaikka olisi 20 000€, niin se ei ole kuin 100€ / 200 perhettä. Minä ainakin voin laittaa tuon satasen verran ihan vaan periaateen takia.

Lisäys:
Edelleen uskon, että haaste on oikea tie ratkaista asian vaasalaisten eduksi.

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/sll+poliisilla+ei+lihaksia+ymparistorikoksissa/201306439289


Lisäys:
Ihmettelen, jos alueen asukkaat asianomaisina eivät voisi nostaa minkäänlaista oikeusjuttua suoraan.
http://www.sll.fi/mita-sina-voit-tehda/vaikuta-lahiymparistoosi/ymparistorikokset
Title: Vs: Kemira
Post by: Risto Helin on 14. 06. 2013 17:05
Minä olen myös mukana , vaikkakaan tutkintapyyntö johda mihinkään niin on siinä se hyvä puoli , että mitä enemmän asia saa julkisuutta niin sitä enemmän pujahtaa jotain esille.
Title: Vs: Kemira
Post by: Insinööri on 14. 06. 2013 18:06
Poliittinen vastuu on edelleen hukassa

Poliittinen eliitti on edelleen hiljaa Kemiran myrkkyjen osalta. Kokoomus, Keskusta, SDP, Vasemmistoliitto ja vihreillä on ollut useita vuosia aikaa hoitaa Kemiran myrkkyt pois Pukinjärvestä.

Mutta myös ympäristöjärjestöt ovat kovin hiljaa Kemiran myrkyistä.

Puolueet kantavat tästäkin asiasta poliittisen vastuun ja se ei ole virkamiesten vika, kun ei mitään ole näiden myrkkyjen osalta tehty.

Vielä kun Kemira oli pitkään valtionyritys oli mahdollisuuksia hoitaa myrkyt pois vesistöstäkin, nythän Kemira on ylikansallinen yksityinen yritys, jonka  pääomistus on ylikansallisella yksityisellä pääomalla.

Tuskin ylikansallinen yritys tulee ottamaan vastuuta toisten paskoista!
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 14. 06. 2013 18:06
" Vielä kun Kemira oli pitkään valtionyritys oli mahdollisuuksia hoitaa myrkyt pois vesistöstäkin, nythän Kemira on ylikansallinen yksityinen yritys, jonka  pääomistus on yksityisellä pääomalla.
Tuskin ylikansallinen yritys tulee ottamaan vastuuta toisten paskoista! "

Tätä suuremmalla syyllä vaasalaisten pitää olla nyt todella aktiivisia. Maksajien on löydyttävä Kemira-valtio akselilta.
Title: Vs: Kemira
Post by: belurisk on 14. 06. 2013 18:06
Miten poliisi mahtaisi reagoida jos foorumista lähtisi kollektiivinen tutkimuspyyntö.  Belirisk voisi harrastuksesta muotoilla sen.

Jos pyyntö saa, sanotan nyt 10, allekirjoittajaa niin toimitan sen henkilökohtaisesti poliisille

Tapio Parkkari'


Osallistun. Harrastuksesta ja muutoinkin.
YMPÄRISTÖ JA LUONTO ON EDELLYTYS OLEMASSAOLOLLEMME.

Puolustusvoimat on yhtäkuin valtio ja Kemiran valtio-omistajuutta ei pidä unohtaa/sivuuttaa.

Makelle terveiset: ulkomainen omistus ei anna Suomessa toiminnalle erityisvapauksia tai - oikeuksia.
 
Bert Lundström
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 14. 06. 2013 19:07
belurisk
" Puolustusvoimat on yhtäkuin valtio ja Kemiran valtio-omistajuutta ei pidä unohtaa/sivuuttaa.
Makelle terveiset: ulkomainen omistus ei anna Suomessa toiminnalle erityisvapauksia tai - oikeuksia."

Ei anna erivapauksia, mutta alueen ja Kemiran aikaisempi valtion omistus tekee sen, että jos emme NYT saa paikkoja puhdistettua jomman kumman tai yhteisesti kummankin piikkiin, niin silloin mustapekka jää Vaasalle. Eil ensisijaisesti olisi nyt huolehdittava, että Kemira hoitaa velvoitteensa HETI, ja keskustelee sitten valtion kanssa lakimiesten kanssa tai ilman.
Title: Vs: Kemira
Post by: vaasalainen on 14. 06. 2013 19:07
Olen saaanaut asiaa koskevan yksityisviestin:

"Allekirjoittajiin tulisi saada ent. työntekijöitä ja miel. myös alueella asuvia. Asiaan tullee liittymään korvausvaatimuksia ja erilaisia seuraamuksia. Dokumentointiin tulisi liittää ainoastaan todettuja ja tiedossa olevia asioita ja lausuntoja - ei huhupuheita ja oletuksia.  Ts. uskottavia ja tutkimisen arvoista tietoa.

Lisäksi ei ehkä kannaata määritellä kuinka monta allekirjoitusta halutaan, vaan allekirjoituksia tulee niin paljon kuin tulee tiettyyn päivään mennessä.

Hyvä
-Miten tieto sadaan Kemiraan ent. työntekijöille?
-Miten tieto saadaan Pukinjärven asukkaille?

Mitä muita asioita on huomioitava?
 
Title: Vs: Kemira
Post by: Kari Lajunen on 14. 06. 2013 20:08
Quote
Dokumentointiin tulisi liittää ainoastaan todettuja ja tiedossa olevia asioita ja lausuntoja

Tuota noin.  Eikös tämä tule väärässä järjestyksessä sillä olen siinä uskossa, että juuri tuota aiotaan ottaa selvää?
Title: Vs: Kemira
Post by: Timo Rintamäki on 14. 06. 2013 20:08
Aikomukseni ei ole mitenkään viedä huomiota Kemira-aiheesta. Vaasassa on kuitenkin toinenkin tutkimisen arvoinen aihe, nimittäin KWH-yhtymä Oy tehdas Vaasan vesilaitoksen vieressä Pilvilammella.

Pikaisella haulla Vaasan vesilaitoksen sivuilta ei löytynyt mitään mainintaa KWH-yhtymä Oy tehtaasta.

http://www.vaasanvesi.fi/Suomeksi/Esittely/Pilvilammen_vesilaitos (http://www.vaasanvesi.fi/Suomeksi/Esittely/Pilvilammen_vesilaitos)

http://kartta.vaasa.fi/web/Default.aspx?layers=Opaskartta&cp=6999268,22487200&z=4&language=fin (http://kartta.vaasa.fi/web/Default.aspx?layers=Opaskartta&cp=6999268,22487200&z=4&language=fin)
Title: Vs: Kemira
Post by: make on 14. 06. 2013 20:08
Quote
Dokumentointiin tulisi liittää ainoastaan todettuja ja tiedossa olevia asioita ja lausuntoja

Tuota noin.  Eikös tämä tule väärässä järjestyksessä sillä olen siinä uskossa, että juuri tuota aiotaan ottaa selvää?

Karin kanssa samaa mieltä. Ei ole helppoa näyttää toteen asioita, joita on mahdollisesti tapahtunut kymmeniä vuosia sitten. Niitä tietoja ei kovin helpolla saada ulos Kemiralta (tai valtiolta)
Title: Vs: Kemira
Post by: Kari Lajunen on 14. 06. 2013 20:08
Quote
ei huhupuheita ja oletuksia.  Ts. uskottavia ja tutkimisen arvoista tietoa.

Onko meillä jotain muuta tässä vaiheessa kuin juuri noita yllämainittuja?
Title: Vs: Kemira
Post by: vaasalainen on 15. 06. 2013 05:05
Hyvät Herrat, keskustellaan nyt siitä, miten saisimme laadittua kollektiivisen tutkimuspyynnön. Annetaan siis beluriskille vihjeitä ja vinkkejä.

Timo nosti toisen kissan pöydälle.  Käsitellään sitä omassa ketjussa jos aihetta ilmenee.
Vaasassa on varmasti muitakin  vaiettuja ympäristösalaisuuksia.
Title: Vs: Kemira
Post by: belurisk on 28. 06. 2013 10:10
Miten poliisi mahtaisi reagoida jos foorumista lähtisi kollektiivinen tutkimuspyyntö.  Belirisk voisi harrastuksesta muotoilla sen.

Jos pyyntö saa, sanotan nyt 10, allekirjoittajaa niin toimitan sen henkilökohtaisesti poliisille

Tapio Parkkari'


Osallistun. Harrastuksesta ja muutoinkin.
YMPÄRISTÖ JA LUONTO ON EDELLYTYS OLEMASSAOLOLLEMME.

Puolustusvoimat on yhtäkuin valtio ja Kemiran valtio-omistajuutta ei pidä unohtaa/sivuuttaa.

Makelle terveiset: ulkomainen omistus ei anna Suomessa toiminnalle erityisvapauksia tai - oikeuksia.
 
Bert Lundström

Vasabladet kirjoittaa tänään aiheesta.
Kemira terävöittää asennettaan ja suhtautumistaan Puolustusvoimien vastuuseen fosforin dumppauksessa ympäristöön.
Title: Re: Kemira
Post by: herkkoo on 11. 04. 2020 13:01
Kemira Vaasassa ollut taas mielenkiinnon alaisena joten nostatellaan tätäkin ketjua hiukan ylemmäs täällä on mielenkiintoista dataa

Tuotekehitys keskiössä

"Vaasassa toimiva Scott Health & Safety on erikoistunut korkealaatuisten hengityssuojainten kehittämiseen ja valmistamiseen. Ensimmäisten suojanaamareiden valmistus alkoi Vaasassa jo vuonna 1939, kun kaksi puolustusvoimien kaasunaamarikokoomoa siirrettiin Helsingistä Vaasaan. 1970-luvun lopulla toiminta päätettiin keskittää hengityksensuojaimiin. Suojainliiketoiminta yhtiöitettiin vuonna 1994, jolloin syntyi Kemira Safety Oy. Vuonna 2000 syntyi Scott Health & Safety.

Scott Health & Safety palkkasi ensimmäisen teollisen muotoilijan Jyrki Järvisen jo 1970-luvun puolivälissä, jolloin vienti Keski-Eurooppaan voimistui. Hänen tehtävänsä oli melko itsenäisesti kehittää uusia konsepteja markkinoille ja tehdä mallirakennusta. Yksi ensimmäisistä Järvisen suunnittelemista tuotteista oli liikennekypärä. Viennin voimistuessa vaatimukset hengityssuojalaitteille kasvoivat tällä jo ennestään kilpailulla toimialalla. Tarvittiin tehokkaampaa tuotekehitystä, jotta luotaisiin uuden sukupolven tuotteita."

https://web.archive.org/web/20070623091303/http://www.designforbusiness.fi/dfbcase?id=2019196

Scott Healt & Safetyn tehdas Vaasassa lopetusuhan alla
21.9.2012

"Yrityksen mukaan kyse on Euroopan toimintojen uudelleenorganisoinnista ja kilpailukyvyn arvioinnista.

Euroopassa on vain kaksi tehdasta, Iso-Britanniassa Skelmerdalessa ja Vaasassa.

Scott Health & Safety Oy valmistaa hengityssuojaimia. Yrityksen tuotteita ovat suodattimet, kasvo-osat ja puhallinsuojaimet.
- Kysyntää tuotteille on, sillä tuotanto pyörii kolmessa vuorossa."
https://www.proliitto.fi/uutiset/talous/scott-healt-safetyn-tehdas-vaasassa-lopetusuhan-alla#eb98ca64 (https://www.proliitto.fi/uutiset/talous/scott-healt-safetyn-tehdas-vaasassa-lopetusuhan-alla#eb98ca64)

Kemira Safety (silloinen valtionyhtiö Kemiran osa) myytiin 17 milj. dollarilla toisen neljänneksen aikana. (v.2000)
Kauppa- ja teollisuusministerit
Tuomioja, Erkki Sakari15.4.1999-25.2.2000SDP
Mönkäre, Taru Sinikka25.2.2000-17.4.2003SDP

https://www.globenewswire.com/news-release/2000/11/07/1778130/0/fi/Kemira-konsernin-tuloskatsaus-1-1-30-9-2000.html
https://etene.fi/documents/10616/339493/Omistajaohjausministerit.pdf (https://www.globenewswire.com/news-release/2000/11/07/1778130/0/fi/Kemira-konsernin-tuloskatsaus-1-1-30-9-2000.html
https://etene.fi/documents/10616/339493/Omistajaohjausministerit.pdf)


Kemira suojainmaski youtubessa (tämä lienee 60-70 luvulta?)

"A strange Finnish industrial mask made by Kemira safety, the mask is marked Sabre at the top but takes British/Swedish style WW2 filters, the mask is very advanced for what I would assume to be the 1950s, with a panoramic lens and an oral nasal cup, and a 5 point head harness with rubber straps and buckles.
The Kemira/Scott SARI respirator appears to be the modern equivalent of this mask, the Finnish M71 mask is also similar."

Finnish Kemira Sabre Gas Mask

http://www.youtube.com/v/Obshjw17yxs?version=3&autohide=1

Kongou Bongo
1 vuosi sitten
"I have a similar one. A finnish kokonaamari - 65
kokonaamari means "full face mask"

https://www.youtube.com/watch?v=Obshjw17yxs

Kemira Safety kehitti ennätysajassa tiiviin, mutta tuskattoman suojanaamarin M95

Julkaistu: 16.7.1995 3:00

" Muotoilija Jyrki Järvinen ryhmineen on suunnitellut tuotteen pahimpaan kuviteltavissa olevaan tilanteeseen: suojanaamarin taistelukaasua vastaan.

Taistelukaasuista yleisimmät ovat hermokaasut. Ne aiheuttavat lihaskouristuksia, lamaannuttavat hengityselimet ja tappavat ihmisen muutamassa minuutissa."

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000003450468.html
Title: Re: Kemira
Post by: herkkoo on 14. 04. 2020 10:10
Iltalehtikin seuraa herkkoo-uutisia hyvä

UutisetKoronavirus
Suomi oli suojavarustebisneksessä Euroopan huipulla – näin kannattava yritys myytiin, Vaasan tehdas suljettiin ja tuotanto siirrettiin ulkomaille
Eilen klo 21:23
"Suomi kaipaa nyt kipeästi suojavarusteita, kun oma tuotanto ei riitä. Ilman vuoden 2000 yrityskauppaa tarina olisi voinut olla toinen."

(https://img.ilcdn.fi/br7a4T0aRNr6-0P3wcCFa_nmlyI=/full-fit-in/612x0/img-s3.ilcdn.fi/a7cc43d00ce515eca0b55d06f777dd1e79314d123813a9150ceae938798884e7.jpg)

Kemisa Safety on suunnitellut ja valmistanut muun muassa Puolustusvoimien käyttämiä M95-suojanaamareita. Kuvassa alokas kyseinen ”nasse” päässä

"Suojavarusteet tulivat liiketoimintaan pitkälti sotavuosien ansiosta kun talvisota syttyi vuonna 1939. Tytäryhtiö Kemira Safety Oy perustettiin vuonna 1993. Vuosikymmenien osaamisesta on syntynyt vuonna 1995 monille tuttu m95-suojanaamari, jota Puolustusvoimat käyttää edelleen.

Yhtiö oli kannattava. Vuosikertomuksesta 1999 käy ilmi, että Kemira Safetyn liikevaihto oli 14,2 miljoonaa euroa ja liikevoitto 0,9 miljoonaa euroa. Sotilasvarusteiden liikevaihto oli laskenut, mutta työsuojelukäyttöön menevien hengityssuojainten liikevaihto oli kasvanut pitkään.

Kemira päätti myydä kannattavan tytäryhtiönsä vuonna 2000. Tiedote otsikoitiin 3. toukokuuta vuonna 2000: ”Kemiran ja Scott Technologiesien kauppa Kemira Safetystä toteutettu”.

– Kemira Safety on Euroopan johtavia hengityksensuojainten valmistajia, jonka tuotantolaitokset sijaitsevat Vaasassa. Sen päätuotteita ovat koko- ja puolinaamarit, puhallinlaitteet sekä niiden kanssa käytettävät suodattimet, tiedote alkoi. Kirjoitusvirhe mukaan lukien.
– Se oli Kemira-konsernin päätös keskittyä ydinbisnekseen. Ei siinä sen kummempaa ollut. Tuotteiden laatu oli huippuluokkaa. Sen takia amerikkalaiset varmaan sen ostivatkin. He pääsivät sillä tavalla Euroopan markkinoille.

Suomalaisen näkökulmasta yrityskauppa ja tehtaiden sulkeminen ovat nyt miinusmerkki. Osaaminen ja tuotteiden testaus eivät ole enää omissa käsissä.

– Ainoa, mikä harmittaa on se, että alan osaaminen häipyi Suomesta totaalisesti. Se sitten näkyy tässä tämä epävarmuus. Valmistamamme suojaimet olivat pykälää terveydenhuollon suojaimia tehokkaampia. Ne olisivat toimineet sairaaloissa varmasti."

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/33b9707c-d0fc-4404-abe9-ad249537f849