Home / Tapahtumat /
Kansainvälinen ryhmänäyttely kotimaan merkityksestä

Kansainvälinen ryhmänäyttely kotimaan merkityksestä

Homeland

Kansainvälinen ryhmänäyttely kotimaan merkityksestä

Kotimaan merkitystä pohtiva nykytaiteen ryhmänäyttely Homeland päättää Kuntsin modernin taiteen museon vuoden. Näyttely esittelee uusia teoksia Merenkurkun molemmin puolin ja se nähdään ensin Vaasassa ja sen jälkeen Uumajassa.

Kokonaisuus on syntynyt laajan alueellisen yhteistyön tuloksena Pohjanmaalla ja Västerbottenissa ja sen tavoitteena on edistää yhteistyötä ja vuorovaikutusta suomalaisten ja ruotsalaisten taiteilijoiden välillä. Näyttely on esillä Kuntsin modernin taiteen museossa 17.10.2014–25.1.2015 ja Västerbottenin museossa 1.3.–17.5.2015.

Näyttelyn lähtökohtana on ajatus kotimaasta. Homeland kokoaa yhteen sellaisia nykytaiteen parissa työskenteleviä taiteilijoita, joilla on jokin yhteys joko Pohjanmaalle Suomen puolella tai Västerbotteniin Ruotsissa. Merenkurkun seudulta kotoisin olevan taustaa, kuten syntyperää yleensäkään, ei määritä pelkkä kieli. Vahvat kulttuurilliset siteet maantieteelliseen alueeseen ja sen luontoon, historiaan ja ilmastoon ovat myös olennaisia osatekijöitä. Silti se on jotain muutakin, kuten syvästi koettu ja omaksi otettu asenne, mielentila tai tunne.

Näyttelyyn osallistuvat 12 suomalaista ja ruotsalaista taiteilijaa käsittelevät teoksissaan kotimaahan ja paikkaan kuulumiseen liittyviä perinteisiä tulkintoja ja haastavat niihin liittyviä mielikuvia ja mielleyhtymiä. Näyttelyssä punnitaan myös tarvetta säilyttää ja ylläpitää kulttuuriperintöämme ja siihen kuuluvia arvoja.

Taiteen edistämiskeskuksen ja Kuntsin modernin taiteen museon yhdessä tuottama näyttely on Uumajassa toimivan Västerbottenin museon ja alueellisen Region Västerbottenin kanssa toteutettava yhteistyöhanke. Homeland -projektin keskeisenä toiminta-ajatuksena on dialogin ja vuorovaikutuksen edistäminen näyttelyn taiteilijoiden välillä. Kahdenvälisen osuuden, suomalais-ruotsalaisen näyttelyvaihdon, tavoitteena on kahden kulttuurin välisen keskustelun, tuntemuksen ja ymmärryksen vahvistaminen Merenkurkun molemmin puolin. Kuraattoreina ovat toimineet australialaissyntyinen taiteilija Catherine Bourne ja kansainvälisen yhteistyön läänintaiteilija Norah Nelson Taiteenedistämiskeskuksen Pohjanmaan aluetoimipisteestä.

Pääosin videotaiteen ja installaation keinoin toteutetut teokset ovat valmistuneet Homeland– näyttelyprojektin puitteissa. Projekti käynnistyi elokuussa 2013 Maalahdessa, Taidepaja Malaktassa järjestetyssä Art Camp -työpajassa, jossa taiteilijat asuivat ja työskentelivät rinnakkain viikon ajan. Siellä he aloittivat näyttelyihin tulevien teostensa ideoinnin, johon kuuluivat myös kuraattorin ohjaamat päivittäiset keskustelut.

Dialogin tarkoituksena oli kehittää kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä ja kriittisempää lähestymistä omaa taiteellista työskentelyä kohtaan. Toinen työpaja, Art Camp Gammlia, järjestettiin Uumajassa osana Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2014 ohjelmaa.

Näyttelyyn avoimella haulla valitut taiteilijat ovat: Sylvia Javén (FI), Nina Lassila (FI), Juha Mäki-Jussila (FI), Sebastian Mügge (SE), Maria Nordbäck (FI), Mattias Olofsson (SE), Jukka Rajala-Granstubb (FI), Gunilla Samberg (SE), Lisa W Carlson & Janne Björkman / Thinktank Imbalance (SE), Ulla Thøgersen (SE) ja Anna-Mari Vierikko (FI).

Hanketta varten koottuun työryhmään ovat kuraattoreiden lisäksi kuuluneet kuvataiteilijat Robert Back, Mia Damberg ja Tiina Laasonen sekä Kuntsin modernin taiteen museon amanuenssit Julia Svarvar ja Pamela Andersson. Uumajasta työryhmään osallistuivat Region Västerbottenin alueellisen kulttuuritoiminnan taideasioista vastaava Marielle Nylander sekä Västerbottenin museon taide- ja näyttelyvastaava Suzanne Steneberg.

Hanketta ovat tukeneet Svenska kulturfonden, FRAME, Kulturkontakt Nord, Pohjanmaan liitto, Vaasan kaupunki ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Sofi Oksanen kirkasti suomikuvaa Saksassa

Sofi Oksanen, sauna ja suomenruotsalaisuus loivat Saksassa Suomi-kuvaa Tuore väitöskirja kertoo, että lehdistö nosti Frankfurtin …

Vastaa