Home / Kolumnit / Juha Tuomikoski: kolumni ilmastopaneeli IPCC

Juha Tuomikoski: kolumni ilmastopaneeli IPCC

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi perjantaina viidennen ilmastoraporttinsa ensimmäisen osan.
Näitä raportteja tulee suunnilleen joka seitsemäs vuosi. Edellinen ilmestyi 2007, ja nykyinen julkaistaan kolmessa osassa 2013-15.

IPCC:n raporteissa ei ole varsinaisesti mitään uutta tietoa. Raportti on metatutkimusta eli siinä käydään läpi muiden tahojen tekemiä tutkimuksia ja tehdään niistä yhteenvetoja.

Tutkimustuloksia arvioidaan moniportaisilla asteikoilla: esimerkiksi Golf-virran heikkeneminen ennen vuotta 2100 on ”hyvin todennäköistä”, mutta sen äkillinen pysähtyminen ”erittäin epätodennäköistä”. Golf-virtaa koskevilla yli vuoden 2100 ulottuvilla ennusteilla on ”alhainen luotettavuus”.

Ilmastoskeptikot ovat kyseenalaistaneet IPCC:n raporttien luotettavuuden, syynä yksi ainoa selvä moka vuoden 2007 raportissa. Kovan julkisuuspaineen vuoksi IPCC tekee ennusteensa äärimmäisen varovaisiksi.

Yleensä virhe on tapahtunut siihen suuntaan, että ilmastonmuutoksen rajuutta aliarvioidaan. Esimerkiksi vuoden 2007 raportti ei ottanut huomioon lainkaan, että Grönlannin jäätiköiden sulamisvauhti on kasvanut 2000-luvulla kuusinkertaiseksi. Nyt se tuodaan selkeästi esiin.

IPCC on laatinut ennusteidensa pohjaksi neljä erilaista skenaariota eli tulevaisuudennäkymää.

Toisessa ääripäässä on mystisen niminen skenaario RPC2.6, jossa oletetaan, että ihmiskunta vähitellen järkiintyy ja kääntää ilmaston lämpenemisen laskuun ennen vuotta 2100. Tässä skenaariossa ilmasto on vuonna 2100 vain 1,1 astetta lämpimämpi kuin esiteollisena aikana (nyt 0,85 astetta lämpimämpi), ja valtamerien pinta on noussut vain 55 senttimetriä verrattuna nykyaikaan.

Toista ääripäätä edustaa kauhuskenaario RCP8.5, jossa ilmasto-ongelmat riistäytyvät täysin käsistä vuoteen 2100 mennessä.

Tällä hetkellä ihmiskunta on juuri tällä kauhupolulla, joskin polkua on vielä mahdollista vaihtaa.

Tässä skenaariossa ilmasto vuonna 2100 on 5,6 astetta lämpimämpi kuin esiteollisena aikana, Pohjoinen jäämeri on kesäisin käytännössä sula, valtamerien pinta on noussut 98 senttimetriä ja tilanne on edelleen nopeasti pahenemassa.

”Kauhu” on väärä sana kuvaamaan IPCC:n kapulakielisiä raportteja.

Esimerkiksi seuraava RCP8.5-skenaarion tulevaisuudennäkymä kuvaa kamalia asioita, mutta ei varsinaisesti saa kylmiä väreitä kulkemaan selkäpiissä: ”Vuosittaiset sademäärät vähenevät todennäköisesti monilla keskisten leveysasteiden ja subtrooppisen vyöhykkeen kuivilla alueilla. Äärimmäiset sadeilmiöt yleistyvät hyvin todennäköisesti keskisten leveysasteiden manneralueilla ja kosteassa tropiikissa.”

Tämän voisi kääntää selkokielelle vaikkapa näin: On hyvin todennäköistä, että tulvat ja kuivuus aiheuttavat tällä vuosisadalla maailmanlaajuisia katovuosia, joiden seurauksena nälänhätä koskettaa miljardeja ihmisiä, kokonaiset yhteiskunnat romahtavat, maailmantalous horjuu ja maailma kokee ennennäkemättömiä pakolaisongelmia

Juha Tuomikoski (vihr.)
Vaasa

About Toimitus

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa