Strømselskap | Beste lån uten Sikkerhet | Godteri Nettbutikk | Bestille Brus på Nett | Forsikringsselskaper | Hjemmealarm | Beste Kredittkort Dagligvarer | Mobilselskaper i Norge
Home / Tapahtumat / Jugend kokonaisuuksia Tikanokjalla Vaasassa

Jugend kokonaisuuksia Tikanokjalla Vaasassa

Jugend näyttely Tikanojalla

Tikanojan taidekodissa Vaasassa avautuu 7.10. Jugend-näyttely, jossa on esillä mm. tyylikauden esineistä ja tekstiileistä koottuja sisustuskokonaisuuksia sekä aikakauden taidetta. Kuvissa voi ihailla vaasalaisia jugend-rakennuksia ja vuosisadan vaihteen muotia. Näyttely on avoinna 26.2.2017 saakka.

Jugendtyyli syntyi teollisten ja ylikoristeellisten kertaustyylien vastapainoksi 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Tyylille olivat ominaisia aaltoilevat muodot ja luonnonaiheet. Selvimmin jugendtyylin piirteitä voi nähdä rakennuksissa, huonekaluissa, taideteollisuudessa ja sisustustekstiileissä. Ihanteena oli tuolloin sisustaa koko koti tulisijoja, ikkunoita, huonekaluja, tekstiilejä ja yksittäisiä esineitä myöten samaan tyyliin. Samoihin aikoihin jugendtyylin kanssa maassamme heräsi kansallisuusaate ja sen myötä kansallisromantiikka, joka ammensi vaikutteita muun muassa keskiajasta ja Kalevalasta. Suomessa jugend ja kansallisromantiikka nivoutuivat saumattomasti yhteen.

Tikanojan taidekodin näyttelyssä on esillä mm. Iris-tehtaassa valmistettu, Louis Sparren v. 1898 keskiajan ritarisalin henkeen suunnittelema ruokasalin kalusto sekä samassa tehtaassa valmistettua Alfred Finchin keramiikkaa. Iris-tehtaan tuotteet saivat suurta huomiota Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyn Suomen paviljongissa, samoin kuin Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema Liekki-ryijy, jonka toisinto on esillä näyttelyssä.

Ateneumista on saatu lainaksi Hugo Simbergin Tampereen tuomikirkkoon (rak. 1902-1907) maalaamien köynnöksenkantajafreskojen luonnoksia sekä Magnus Enckellin alttaritaululuonnoksia. Esillä on myös kansallisromanttisia maalauksia, kuten Eero Järnefeltin Syysmaisema Kolilta, Gallen-Kallelan ja Simbergin symbolistista grafiikkaa sekä Ville Vallgrenin veistoksia.

Tapahtumia

Näyttelyn ilmaispäivä on torstaina 8.12. jolloin järjestetään myös Taidevartit eli lyhyet näyttelyopastukset klo 13 ruotsiksi ja klo 14 suomeksi.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Sofi Oksanen kirkasti suomikuvaa Saksassa

Sofi Oksanen, sauna ja suomenruotsalaisuus loivat Saksassa Suomi-kuvaa Tuore väitöskirja kertoo, että lehdistö nosti Frankfurtin …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *