Strømkalkulator 2019 | Rimeligste Forbrukslån | Beste Luft til Luft Varmepumpe | Halvin Sähkö | Billigste Forsikringsselskap | Hjemmealarm | Kredittkort med Fordeler | Beste Mobilabonnement 2019
Home / Kolumnit / Joakim Strand – Pohjalaismaakuntien on tiivistettävä yhteistyötä

Joakim Strand – Pohjalaismaakuntien on tiivistettävä yhteistyötä

Pohjalaismaakunnat yhdessä maailmalle

Olen monta kertaa puhunut ja kirjoittanut siitä, kuinka pohjalaismaakunnat yhdessä voisivat olla mallina ei vain Suomelle, vaan Pohjois-Euroopalle ja miksei muullekin maailmalle.

Eniten uusia innovaatioita ja arvoa luodaankin nimenomaan vahvoilla tietointensiivisillä keskisuurilla kaupunkiseuduilla, joilla on vahva sosiaalinen ja kulttuurinen pääoma. Poikkeuksista huolimatta eri maiden pääkaupungit ja muut vanhat, usein hieman väsyneet ja hidasliikkeiset, hallintokeskukset kuuluvat harvoin tähän joukkoon.

Maakuntien ja niiden keskuskaupunkien – myös kansalliset rajat ylittävä! – yhteistyö on sen sijaan tulevaisuudessa entistä tärkeämpää.

Pohjalaismaakunnat keskuskaupunkeineen täydentävät toisiaan erinomaisella tavalla.

Vaasassa ja muutenkin vientirannikolla luodaan poikkeuksellisen korkeaa teollista jalostusarvoa, Kokkolan seudulla on äärimmäisen vahvaa kemianteollisuutta, Etelä-Pohjanmaalla on elintarvikeklusterinsa ja meillä kaikilla on myös paljon muuta. Yhdessä muodostamme todella vahvan kokonaisuuden.

Pohjanmaan maakunta tuo yksin maahan viennin kautta enemmän euroja kuin viisi Suomen vähiten vievää maakuntaa yhdessä.

On myös ollut hieno huomata, kuinka Etelä-Pohjanmaalta yhä useammin suunnataan maailmalle.

Helsingin Sanomien juttu ”Globaaleista kankureista” – eli Lapuan kankureista – ja heidän rohkeista ja onnistuneista globaaleista vientiponnistuksistaan oli hienoa luettavaa.

Olen myös useaan otteeseen törmännyt Etelä-Pohjanmaalta ponnistaneeseen Jakamo–yritykseen, josta lyhyessä ajassa on tullut usean ison teollisuusyrityksen digitalisaatiopartneri.

Itse kävin viime viikolla hyviä keskusteluja niin Kokkolassa kuin Uumajankin puolella, ja samalla viikolla Merenkurkun neuvoston edustajat kävivät hyviä keskusteluita Seinäjoen kaupungin kehitysyhtiön Innon kanssa.

Yhdessä voimme toimia myös tulevaisuuden globaalien tavaravirtojen solmukohtana yhdistäen koillisväylän, Pohjois-Norjan sekä Euroopan ja Venäjän reitit ja markkina-alueet.

Suomen toimiessa ensi vuonna Arktisen neuvoston puheenjohtajana, on meillä pohjalaismaakunnilla uniikki mahdollisuus nousta yhdessä maailman kartalle.

Sen takia hämmästyin ja petyin, kun jonkin aikaa sitten luin, kuinka entinen päätoimittaja Kari Hokkanen pelkäsi Etelä-Pohjanmaan taantuvan takaisin rannikon takamaaksi, mikäli RKP olisi hallituksessa.

Tällaiseen viime vuosisadan nurkkapatriotismiin ei tämän päivän globaalissa taloudessa ole missään nimessä varaa – enkä ole nykyajan vaikuttajissa onneksi tällaiseen kapeaan ajatteluun törmännyt.

Pohjalaismaakuntien on tiivistettävä yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan sektoreilla, ja lähdettävä yhä enemmän yhdessä valtaamaan maailmaa.

Kuntarajat, maakuntarajat, maiden rajat, kielirajat eivätkä myöskään puoluerajat saa olla aidon arvon luomisen ja strategisen kehittämisen esteenä.

Toivotan kaikille Pohjalaisen lukijoille oikein rentouttavaa kesää!

JOAKIM STRAND (r.)

kansanedustaja

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Kolmen soinnun maisterit Vaasasta – Klamydia

“Me ei tosiaan olla ainoastaan pala Eurooppaa, vaan jotain kaunista, jota ei koskaan myydä saa”. …

Vastaa