Home / Kolumnit /
Janina Lepistö – Kunnioitusta päätöksentekoon

Janina Lepistö – Kunnioitusta päätöksentekoon

Suomalaiset ovat muuttuneet. Omista oikeuksista pidetään ylikorostuneesti kiinni eikä yhteisöllisyyttä arvosteta takavuosien tapaan. Silti voidaan pahoin päiväkodissa, koulussa, opiskelupaikassa ja töissä. Mielenterveyshoitoa tarvitsevien määrä kasvaa jatkuvasti.

Tunteiden käsittelyyn ja sosiaalisten taitojen opetteluun täytyy alkaa kiinnittää huomiota jo lapsuusiässä. Päiväkoti-ikäisistä huomaa kenelle on opetettu toisten ihmisten huomioimista. Sosiaalisten taitojen oppiminen vaatii aikuisen ohjausta, läsnäoloa ja esimerkin näyttämistä.

Yksinkertainen keino yhteisöllisyyden opettamiseen on päiväkodeissa käytettävä aamupiiri. Rauhallinen yhdessäolon hetki, jossa tervehditään toisia, katsotaan silmiin, kysytään kuulumisia sekä kuunnellaan toisia, hitsaa ryhmää yhteen ja opettaa toisten kunnioittamista. Tällaista löytyy parhaimmissa työyhteisöissä kahvipausseilla. Isoäidin sanoin: kukan ei voi valita isänmaata ja äidinkieltä, mutta voimme valita hyvät tavat.

Tällaista toisiamme kunnioittavaa ja huomioivaa kulttuuria tulisi viedä myös päätöksentekoon ja lainsäädäntöön. Jokaista päätöstä tehtäessä on oltava kyky nähdä sen vaikutukset yksilötasolta laajempiin kokonaisuuksiin. Yhdyskuntasuunnittelun perusperiaate on aidon yhteisen hyvän löytäminen.

Janina Lepistö (sd.)

Kaavoitusarkkitehti Eduskuntavaaliehdokas Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa