Strømpris | Beste lån uten Sikkerhet | Ulkoinen Kovalevy | Langaton Näppäimistö | Husforsikring | Husalarm | Beste Kredittkort Drivstoff | Billigste Mobilabonnement
Home / Kolumnit / Ilmavoimien kaluston uusiminen on pakko

Ilmavoimien kaluston uusiminen on pakko

UUSITAAN ILMAVOIMIEN KALUSTOA

Artikkeli päivän alueellisessa lehdessä antoi kimmokkeen kirjoittamiseeni. Vaikka Suomessa ollaan erittäin taitavia ylläpitämään sekä pitkittämään kaluston elinkaarta ja käyttöikää, niin väistämättömästi tullaan vaiheeseen, jossa uusimisesta ja sen vaihtoehdoista on päätettävä.

Hornetit suoriutuivat hyvin ja kelvollisesti. Vaikka ostopäätökset ja hankinnat ovat vielä vuosien päässä, niin tänä päivänä esillä ovat eurooppalaiset ja ruotsalainen vaihtoehto. Eurofighter Typhoon ja Jas 35-Gripen. Kumpaakaan ei taisteluolosuhteissa sodassa ole käytetty.

Suomeen verrattuna Ruotsi on erinomaisessa asemassa aseteollisuudessaan ja erityisesti siinä, että valtio on idästä Suomen turvaama ja lännestä sekä etelästä Nato:n turvaama. Ruotsille maailmansodat olivat kulta-aikaa.

Hawker Typhoon ja seuraajamalli Tempest olivat tehokkaita panssariajoneuvojen –tankkien tuhoajia voimakkaalla aseistuksellaan 2. maailmansodassa. Myös rynnäköinnissä, mikä osoittautui tehokkaaksi Normandian maihinnousun yhteydessä.

Pohjoismainen yhteistyö ja kanssakäyminen on toki luonnollista ja tärkeää. Eurooppa-suuntautuneisuus on luontevaa ja laajempaa sekä siten vaikuttavampaa. Yhteisössä olisi rauhan olosuhteiden ylläpitäminen kaikkien etu. Faktisesti sotimisvälineitä ja –kalustoa tullaan ihmiskunnassa valmistamaan hamaan loppuun asti. Osallistuminen ko. lentokoneiden valmistukseen ei Suomen ahdinkoon juurikaan vaikuta. Mutta se toisaalta ylläpitää alan osaamista.

Mielessä on syytä ja aiheellista pitää seurannassa Venäjän päättäjiä ja hallintoa, se kun on lähempänä kuin USA tai Bryssel. Yhdysvallat ei välttämättä ole teknologian kehityksen kärjessä

yksin eivätkä viime aikaiset poliittiset valinnat selkeytä asetelmia Euroopassa.

Ilmatilan sekä maa- ja merialueiden ja rajojen turvaaminen on aselajien ja viranomaisten yhteisen

työskentelyn kokonaisuus. Näistä resursseista tulee huolehtia.

Bert Lundström

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *