Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Ford toimi myös Vaasassa

Näe syvemmälle Vaasaan: Ford toimi myös Vaasassa


Oy Ford Ab toimi tovin Vaasassa

Johtaja Harry Svensson ihailee mieluusti vanhoja Fordeja. Tässä -26-mallisen T-Ford Tudorin vierellä.

Maahantuoja Oy Ford Ab täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Yhtiö on ollut keskeinen osa maamme autoistumisen ja maatalouden koneistumisen historiaa. Se on toiminut Suomessa koko itsenäisyyden ajan ja omana yhtiönä vuodesta 1926 alkaen. Tänä aikana Suomessa on myyty liki 730.000 Ford-ajoneuvoa. Henry Fordin unelma elää yhä tänäänkin. ”Valmistaa autoja, joihin kaikilla on varaa”.

Oy Ford Ab on toiminut miltei koko ajan Helsingissä, paitsi talvisodan aikana joulukuusta 1939 heinäkuun vaihteeseen 1940, jolloin toiminta siirrettiin toviksi Vaasaan..

Fordin taannoisen piirimyyjän Vaasan Autola Oy:n johtaja Harry Svensson muistaa hyvin kun maahantuojan toimipiste sijaitsi juuri valmistuneessa Haldin & Rosen tehdasrakennuksessa nykyisen olympiakorttelin paikalla.

-Sieltä haettiin korjaamollemme varaosia, koska sodan aikana oli kova hoppu saada autot takaisin rintamalle. Olihan välttämätöntä, että pyörät pyörivät sekä sota- että kotirintamalla. Autot kun olivat pääosin Fordeja, sanoo 80-vuotias Svensson.

Keskustelu foorumissa:

Huomioi jatko:

Ford oli elintärkeä Suomealle

Suomen puolustukselle elintärkeät teollisuustoiminnat joutuivat sodan aikana puolustusvoimien pääesikunnan valvontaan. Oy Ford Ab yhtiön sekä valtiovallan taholla tiedettiin, että maan suurinta autokantaa edustavan Ford liikkeen toiminnan menestyksellinen jatkuminen oli sotatilan aikana ensiarvoisen tärkeää maanpuolustukselle, joka valjastettiin nyt armeijan tarpeisiin.

Talvisodan alkaessa marraskuussa 1939 todettiin, että Ford sijaitsi Helsingissä liian uhanalaisella paikalla. Joulukuun puolivälissä yhtiön koko toiminta siirrettiin Vaasaan. Silloin tällöin sattuneista pommituksista huolimatta laatikoihin pakatut varaosat saatiin purettua Vaasassa nopeasti sotaväen avulla Helsingistä siirrettyihin hyllyköihin. Vain muutamiksi päiviksi keskeytyneet varaosatoimitukset alkoivat jälleen Ford-korjaamoihin ja rintamakohteisiin.

Ne tapahtuivat läheisesti päämajan kuljetusvälineosaston kanssa. Ford-liikkeet osallistuivat maanpuolustustyöhön järjestämällä autovarikkoja ja korjaamoja rintaman välittömään läheisyyteen. Näissä oloissa nähtiin, kuinka suuri merkitys oli sillä, että puolustusvoimien käyttöön saatiin Fordien huoltoon tarvittava koneisto, varaosat ja ammattitaitoinen henkilöstö.

Yhtiön toiminta jatkui Vaasassa kesä-heinäkuun vaihteeseen 1940, jonka jälkeen maahantuoja Oy Ford Ab siirtyi entisiin suojiin Helsinkiin.

Vaasaan Autola

Johtaja Harry Svensson kertoo, että hänen isänsä Gunnar Svensson perusti Vaasan Autolan toukokuussa 1932. Vaasaan siirryttiin Närpiöstä, jossa yritys toimi Fordin piirimyyjänä vuodesta -27 lähtien.

Ensimmäinen korjaamo oli nykyisen Rewell Centerin korttelissa, jossa oli myös posti. Myyntipiste ja varaosavarasto puolestaan samassa korttelissa Vaasanpuistikolla. Myöhemmin vuodesta -35 lähtien korjaamo toimi Myllykatu 17:ssa entisessä Hietikon kompressoritehtaan kiinteistössä ja sen yläkerrassa vuoteen -42 saakka. (Nykyisin Volkswagen-harrastajat). Vöyrinkatu 42:n toimitalo rakennettiin vaiheittain vuonna 1941. Ensin korjaamo ja myöhemmin talo laajeni vähitellen konttori- ja varaosapuolella.

-Korjaamotilat olivat sodan aikana tärkeimmät. Ei silloin autoja myyty, vaan korjattiin eri merkkisiä autoja ja pääosin Fordeja, että ne saatiin edelleen rintamahommiin. Parhaimmillaan meillä oli sodan aikana työssä 50 miestä. Kiinteistöön valmistui vuonna 1944 ns. asuntosiipi.
Kokonaisuus oli autotalona yksi maamme upeimmista, sanoo Svensson, joka asuu yhä entisessä autotalossa ja sen ylimmässä kerroksessa.

-Vaasan Autolan toiminta laajeni myöhemmin eri autoalan yrityksiksi Närpiöön, Kauhajoelle, Kurikkaan, Seinäjoelle ja Lapualle. Toimipisteissä oli henkilö- ja kuorma-auto- sekä traktorimyynnit, huolto ja varaosatoiminnot. Yhtiön perustaja Gunnar Svensson kuoli vuonna 1969, jolloin johtoon astuivat veljekset Harry ja Gustav. Myöhemmin vuonna 1983 kaikki yritykset ja niiden toiminta myytiin edelleen.

Autot kiven alla

-Svenssonin muistelee mieluusti autokauppaa ennen vanhaan. Länsiautot olivat sodan jälkeen kiven alla ja niitä oli erittäin vaikea saada myyntiin. Ensimmäisia uusia autoja taisimme saada vasta vuonna 1947. Myöhemmin -50-luvun alussa amerikkalaisia ja saksalaisia Fordeja sai jo paremmin. Ensimmäisen amerikkalaisen mustan Ford Customin osti talousneuvos U. A. Lanamäki, hän muistaa.

Harry Svensson on ajellut koko ikänsä erilaisilla Fordeilla, joita hänellä on ollut useita eri mallisia: Anglia, Taunus, Vedette, Cortina, Sierra jne. Automiehenä ja fordistina hän luottaa edelleenkin neljään kirjaimeen ja alla kehrää uudenkarhea Focus. Hän on taltioinut myös muutamia rakkaita Fordeja, kuten -26 T-Fordin, -28 A-Fordin, -78-mallisen automaattivaihteisen Cortinan ja -53-mallisen traktorin.

– Olemme saaneet toimeentulomme Fordin kautta ja neljään kirjaimeen on hyvä luottaa edelleenkin, hän kuittaa.

Teksti ja kuva: Timo Koskinen

Julkaistu Ykköset- lehdessä 28.02. 2006

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa