Strømpriser Sammenligning 2019 | Billigste Forbrukslån 2019 | Puhelinliittymä vertailu | Lainaa | Hundeforsikring | Tyverialarm | Beste Kredittkort i Norge | Beste Boliglån 2019
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Elinikäinen oppiminen

Elinikäinen oppiminen

Elinikäinen oppiminen on nostettu keskiöön niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Ilmiön taustalla ovat koko globaalia yhteiskuntaa koskevat suuret muutokset esimerkiksi työssä ja työnteossa sekä tieteen ja teknologian kehityksessä. Jatkuva oppiminen on välttämätöntä, jos tässä muutoksessa halutaan pysyä mukana.

Miksi elinikäinen oppiminen on ajankohtaista juuri nyt

Suomalainen yhteiskunta on entistä moninaisempi, ja yhteiskunnan muutoksen nopeus kasvaa koko ajan. Niin Suomessa kuin koko maailmassakin ollaan siirtymässä uudenlaiseen aikaan, jossa osaamista on jatkuvasti kehitettävä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi syyskuun 2019 lopussa tiedotteen jatkuvan oppimisen uudistuksen käynnistymisestä. Uudistuksen tavoitteena on sujuvoittaa työikäisten osaamisen päivittämistä sekä helpottaa osaajapulaa.

Hallitusohjelman mukaan osaamista kehittämällä tuetaan mielekkäitä työuria, hyvää työllisyyskehitystä, julkisen talouden tasapainoa sekä yritysten kilpailukykyä ja tuottavuutta.

Kuten Sitran Osaamisen aika ‑podcastsarjan avausjaksossa todetaan, Suomalaisessa yhteiskunnassa työllä on iso merkitys ihmisten elämässä. Tunne osaamisen hallinnan menettämisestä vähentää työhyvinvointia ja työn merkityksellisyyden tunnetta sekä lisää työuupumusta, joka vaikuttaa olevan kasvava ongelma työpaikoilla.

Jatkuvalla oppimisella on siis vaikutusta ihmisten työssä jaksamiseen.

Myös sosiaalisen yhdenvertaisuuden kannalta jatkuvan oppimisen edistäminen on merkittävää. Jatkuvan oppimisen palveluilla ja osaamisen kehittämisellä voidaan vaikuttaa esimerkiksi maahanmuuttajien integraatioon ja väestön ikääntymisestä johtuviin työn tuottavuuden haasteisiin.

Voidaan sanoa, että elinikäisen oppimisen avulla kehitetään sekä Suomen kilpailukykyä että ihmisten hyvinvointia. Toisin sanoen jatkuva oppiminen tuottaa niin yksilöllistä kuin yhteiskunnallistakin hyötyä.

Kuten Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen toteaa Sitran podcastissa, uutta työtä syntyy, kun meistä kaikista tehdään entistä osaavampia, ratkaisukeskeisiä ja yhdessä toimivia ihmisiä.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Datajournalismi – Tutkiva journalismi

Tutkiva journalismi on journalismin kuninkuuslaji. Avointa dataa, exel-taulukoita ja erikoishakuja ja googlehakujen osaamista sekä instituutioiden …

Vastaa