Solcellepanel | Forbrukslån Best i Test | Elektriker | Rørlegger | Billigste Forsikringsselskap | Boligalarm Pris | Beste Kredittkort Dagligvarer | Advokater
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Ei jätetä klassista musiikkia eliitille

Ei jätetä klassista musiikkia eliitille

Klassista musiikkia harrastaa tunnetusti kulttuuri- ja talouseliitti. Klassisen musiikin ja oopperan parin sadan vuoden taakse jääneet muodot puhuttelevat edelleen, vaikka aikamme ihmiskäsitys perustuukin jatkuvaan muuntautumiskykyyn.

On ylipäätään erikoista, että klassinen musiikki on säilynyt kulttuurisena perintönä niinkin hyvin. Samoin ei ole käynyt 1800-luvun kirjallisuudelle tai kuvataiteelle. Mutta klassinen on säilynyt, vaikka eihän nykyään saisi olla mitään pysyviä arvoja tai käsityksiä. Pitäisi vaan sulautua joukkoon, arvata mistä massat tykkäävät, tyrkyttää niille brändättyjä tuotteita ja jammata siinä mukana.

Ehkä eliitti onkin ulkoistanut muuttumattomat muodot klassiselle musiikille. Ehkäpä eliitti etsii kesäiltana Savonlinnan oopperajuhlilla täyttymystä elämäänsä, kun työkseen myy sieluaan voiton tekemisen hengelle.

Klassiselle musiikille ei kuitenkaan tee oikeutta jättää se vain eliitin näperrykseksi. Klassisesta musiikkiin sisältyy vakavuutta, joka puuttuu pop- tai rockmusiikista. Mitä se sitten voi olla?

Kovinkaan usein se ei ole ainakaan poliittista, koska vakava musa puhuttelee parhaimmillaankin sielun syviä sopukoita. Näin sanotaan ja näin usein käy – klassista tai oopperaa kuunnellessa ajattelu menee eri rataa kuin jazzissa tai garagepunkissa.

Nykyisen poliittisen tilanteen haastajana klassista musiikkia ei pidetä.

Tosin esimerkiksi Beethovenin pianosonaattien edistyksellinen ja optimistinen henki on mainiota vaikkapa vallankumouksen suunnittelemiseen.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Datajournalismi – Tutkiva journalismi

Tutkiva journalismi on journalismin kuninkuuslaji. Avointa dataa, exel-taulukoita ja erikoishakuja ja googlehakujen osaamista sekä instituutioiden …

Vastaa