Strømpriser Sammenligning | Forbrukslån Søknad | Byggeledelse | Rørleggerfirma | Billigste Forsikringsselskap 2019 | Hjemmealarm | Alle Kredittkort | Billig Advokat
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Asunnottomien tilannetta parannettava

Asunnottomien tilannetta parannettava

Tolppanen:

Kodittomuus on kansallinen häpeä 

Kansanedustaja Maria Tolppanen (sd) vaatii toimia asunnottomien tilanteeseen.

Suomessa on tilastojen mukaan noin 8000 asunnotonta ja Pohjanmaan maakunnissa liki sata.

– Todellinen luku on kuitenkin suurempi, koska luvusta puuttuvat ne, joiden posti menee sukulaisten ja tuttavien luokse, vaikka siellä ei asutakkaan, sanoo Tolppanen.

Asunnottomuus on keskittynyt suurempiin kaupunkeihin ja kasvukeskuksiin. Noin puolet asunnottomista on pääkaupunkiseudulla. Kodittomia on kuitenkin ympäri maata. Kodittomuuteen ei ole löydetty yhtä yhteistä tekijää. Syynä voivat olla vuokrien korkeat hinnat, työttömyys ja sairaudet.

–  Luottotietojen menettäminen on yksi syy, joka estää asunnon saannin. Ilman luottotietoja ei saa kotivakuutusta ja se vaaditaan ennen, kuin asunto vuokrataan, sanoo Tolppanen.

Tolppasen mukaan on kestämätöntä, että maassa, jossa vuotuiset lämpötilaerot voivat olla 60 astetta, asutaan taivasalla. Hän sanoo, että asunnottomien määrä on niin pieni, että sen hoitamiseen tarvittaisiin hallitukselta vain hitunen hyvää tahtoa.

Jokaisen kodittoman kohdalla on kysymys henkilökohtaisesta tragediasta ja hädästä. Ihmisarvoiseen elämään kuuluu koti. Ensiapu voisi löytyä siitä, että kodittomat pääsisivät joukkomajoituksiin, josta sosiaalityöntekijän kanssa etsittäisiin yhdessä omaa soppea. Myös tyhjillään olevia taloja voitaisiin tarjota kodeiksi kodittomille.

Asunnottomien keskuudessa päihderiippuvuus ja mielenterveysongelmat ovat yleisiä tekijöitä. On kuitenkin epäselvää, onko päihderiippuvuus asunnottomuuden syy vai sen seuraus.

– Varmaa on kuitenkin se, että kumpikaan ei parane, jos yönsä joutuu viettämään yleisissä vessoissa, rappukäytävissä, puistonpenkillä tai lehtilaatikoissa, sanoo Tolppanen.

Lain mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Lain mukaan julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä.

– 100-vuotiaan Suomen olisi syytä noudattaa tätä lakia ja antaa ihmisarvoinen elämä kaikkein vähäosaisimmille kansalaisilleen.

Hallitukselle tekemässään kirjallisessa kysymyksessä Tolppanen kysyykin, mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta epäinhimillinen asunnottomien tilanne saadaan korjatuksi.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Näe syvemmällea Vaasaan: Rewell-Center ja Wolff

Kun Viljo Rewellin keskuskorttelia alettiin rakentaa, syntyi äänekäs haloo ns Wolffin talon puolesta. Muut talot …

Vastaa