Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta /
Ajankohtaiskeskustelu ja suullinen kyselytunti 116/2014

Ajankohtaiskeskustelu ja suullinen kyselytunti 116/2014

Ajankohtaiskeskustelu ja suullinen kyselytunti 116/2014

Suomen maaseutupolitiikka (20.11.2014)

Arvoisa puhemies! Ihan ensin alkuun haluaisin mennä kompensaatioihin ja kertoa arvon ministerille, että tämä osuuskunta-asia ei ole mikään uusi asia myöskään Euroopassa, siellä niitä on erittäin paljon, ja on hyvä muistaa, että osuuskunnilla ei ole rahaa, omaa rahaa, osuuskunnilla on viljelijöiden tai maidontuottajien rahaa. Eli semmoista ylimääräistä kompensaatiorahaa ei ole.

Mutta mitä maaseudulle pitäisi tehdä? Maaseudun sivuelinkeinoja on pystyttävä tukemaan. Pienet tilat eivät elätä. Siellä tarvitaan lisätyötä, mitä tehdään. Siellä voidaan tehdä klapeja, mattoja, haketta, harrastaa maatilamatkailua, ihan mitä tahansa, josta saadaan lisää työtä ja rahaa sinne, jotta ei käy niin kuin kävi 60-luvulla, jolloin ehtyivät antavat utareet sen takia, että maassa ei ollut rahaa. Jos nyt käy samalla tavalla, niin se tarkoittaa sitä, että maaseutu tyhjenee kokonaan, ja se ei ole kenenkään etu, ei ainakaan suomalaisten etu.

Sitten vielä asia, joka minua henkilökohtaisesti huolettaa ja josta haluaisin kysyä ministeriltä. Nyt kun suuressa valiokunnassa annoimme — tai annoitte — luvan sille, että Espanjassa saadaan alkaa viljellä gmo-maissia rehuksi — perussuomalaiset olivat ainoa poliittinen ryhmä, joka sitä vastusti — niin miten pystytään takaamaan se, ettei sitä gmo-maissia jossain ketjun vaiheessa syötetä täällä meidän eläimillemme rehuksi?

Ja miten voidaan estää se, että esimerkiksi tuuli ei kuljeta tätä gmo-maissin — mitä ne ovatkaan nyt ne, jotka sitten lentelevät sieltä ja kasvavat jossain muualla — että se ei pääse leviämään meille?

Sehän on joka tapauksessa semmoinen osa-alue, jota ei ole hirveän paljon tutkittu. Ei ole hirveän paljon tutkittu, mitä se sitten oikeasti merkitsee meille ja mitä se merkitsee meidän lihantuotannolle.

Maria Tolppanen (ps):

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa